Έρευνες - Μελέτες

e-government: Όφελος €270 εκατ. στην οικονομία τη διετία 2020-2022

govgr.jpg

Όφελος €270 εκατ. στην ελληνική οικονομία έφερε τη διετία 2020 - 2022 η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ηλεκτρονική - end-to-end - εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω του gov.gr. Μάλιστα, εφόσον συνεχιστεί η αύξηση των online υπηρεσιών, το προβλεπόμενο όφελος για την επόμενη πενταετία υπολογίζεται σε €1,3 δισ.

 

Εφόσον συνεχιστεί η αύξηση των online υπηρεσιών, το προβλεπόμενο όφελος για την επόμενη πενταετία υπολογίζεται σε €1,3 δισ.Από την ετήσια συνολική εξοικονόμηση των €270 εκατ., τα €215 εκατ. προέρχονται από τη μείωση του χρόνου μετακίνησης των πολιτών σε φυσικά σημεία, αλλά και από τη μείωση του χρόνου ενασχόλησης πολιτών και υπαλλήλων για την περαίωση έγχαρτων διαδικασιών με φυσική παρουσία.

 

Άλλα €53 εκατ. είναι η έμμεση ωφέλεια από την εξοικονόμηση διεπαφών που δεν ολοκληρώνονται στο gov.gr, αλλά δρομολογούνται σε ψηφιακές πλατφόρμες άλλων υπηρεσιών. Επιπλέον όφελος €1,2 εκατ. προκύπτει από τις μειωμένες εκπομπές CO2 λόγω της μείωσης των μετακινήσεων των πολιτών και της χρήσης χαρτιού, ενώ σε €0,8 εκατ. εκτιμάται το όφελος από τη μείωση χρήσης χαρτιού και εκτυπώσεων.

 

Το e-government μόνο τη διετία 2020-2022 μεταφράστηκε σε εξοικονόμηση χρόνου πολιτών και υπαλλήλων 20.000 ισοδυνάμων πλήρους απασχόλησης για ένα χρόνο, σύμφωνα με report του Παρατηρητηρίου Ψηφιακού Μετασχηματισμού του ΣΕΒ, με την σύμπραξη της Deloitte.

  

Ψηφιακές υπηρεσίες

Το report, που αναλύει την πρόοδο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης εστιάζοντας στην προσφορά ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες μέσω της πύλης gov.gr, δείχνει ότι τη διετία Μάρτιος 2020-Μάρτιος 2022 οι παρεχόμενες ψηφιακές υπηρεσίες αυξήθηκαν από 600 - στο αρχικό στάδιο λειτουργίας - σε περισσότερες από 1.400 σήμερα.

 

Σύμφωνα με την ανάλυση (“Από το Κράτος 0.2 στο Κράτος 2.0: Οφέλη και επόμενα βήματα”), το 21% των υπηρεσιών αφορά επιχειρηματική δραστηριότητα, το 19% γεωργία και κτηνοτροφία, το 12% καθημερινότητα πολιτών, το 12% εργασία και ασφάλιση.

  

36,5 εκατ. πολίτες εξυπηρετήθηκαν ηλεκτρονικά

Από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2022, η πύλη εξυπηρέτησε συνολικά 36,5 εκατ. χρήστες, το 94% των οποίων εξυπηρετήθηκαν το τελευταίο έτος, λόγω της πανδημίας, οι οποίοι πραγματοποίησαν πάνω από 273 εκατ. επισκέψεις.

 

Μέχρι σήμερα, το gov.gr έχει εκδώσει: 2,2 εκατ. εξουσιοδοτήσεις, 6,5 εκατ. υπεύθυνες δηλώσεις, 4,5 εκατ. πιστοποιητικά, 764 χιλ. ληξιαρχικές πράξεις και 220 χιλ. ψηφιακές βεβαιώσεις.

 

Οι χρήστες ζητούν, κυρίως, πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης, γέννησης, ιθαγένειας και εγγύτερων συγγενών, καθώς και ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, γάμου, σύμφωνου συμβίωσης και θανάτου.

 

Επίσης, στο σύστημα άυλης συνταγογράφησης σε 2 χρόνια έγιναν 3,2 εκατ. ενεργοποιήσεις και εκτελέστηκαν 42 εκατ. άυλες συνταγές (το Μάρτιο του 2022 αποτέλεσαν το 41% των μηνιαίων συνολικών συνταγογραφήσεων).

 

“Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει υλοποιήσει σημαντικά βήματα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δημόσιας Διοίκησης. Τη διετία της πανδημίας, εστιάζοντας στην ψηφιοποίηση πολυάριθμων υπηρεσιών, βελτιώθηκε η εξυπηρέτηση πολιτών, αλλά και επιχειρήσεων”, αναφέρει το σχετικό report.