Έρευνες - Μελέτες

Στη δίνη του πολέμου η παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών

laptopfinger

Στη δίνη της γεωπολιτικής αστάθειας, των πληθωριστικών πιέσεων και της γενικότερης οικονομικής αβεβαιότητας βρίσκεται η παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών. Πλέον, στην αγορά πνέουν αντίθετοι άνεμοι από αυτούς επικρατούσαν στον κλάδο στην κορύφωση της πανδημίας και στη διάρκεια των lockdowns, οι οποίοι πιέζουν προς τα κάτω τις πωλήσεις PCs.  

 

Η αγορά PCs θα υποχωρήσει κατά 8,2% το 2022, στη σκιά της γεωπολιτικής αστάθειας και της οικονομικής αβεβαιότητας“Οι αντίθετοι άνεμοι από τα lockdown, ο πόλεμος και ο πληθωρισμός είναι οι κύριοι παράγοντες πίσω από την επιβράδυνση της ζήτησης για υπολογιστές και tablets”, αναφέρει η IDC στο “Worldwide Quarterly Personal Computing Device Tracker”. Σύμφωνα με νεότερη πρόβλεψη της εταιρείας, η οποία αναθεωρεί επί τα χείρω την προηγούμενη εκτίμηση της, οι παγκόσμιες αποστολές παραδοσιακών υπολογιστών θα μειωθούν κατά 8,2% σε ετήσια βάση το 2022 στις 321,2 εκατ. μονάδες.

 

Ομοίως, η πρόβλεψη για τις αποστολές tablet παγκοσμίως έχει περιοριστεί στα 158 εκατ. συσκευές, αριθμός μειωμένος κατά 6,2% σε σύγκριση με το 2021. Πάντως, παρά τη χαμηλότερη πρόβλεψη για το 2022, οι αποστολές υπολογιστών αναμένεται να παραμείνουν πολύ πάνω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία, καθώς οι επερχόμενες ανανεώσεις συσκευών, η ισχυρή εμπορική ζήτηση και η διείσδυση στις αναδυόμενες αγορές συνεχίζουν να αποτελούν κινητήρια δύναμη για τον κλάδο.

 

Επιστροφή σε ανάπτυξη το 2023

Η IDC αναμένει ότι η αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών θα επιστρέψει σε θετική ετήσια ανάπτυξη από το 2023 και μετά, αν και η φετινή πτώση θα περιορίσει τον μέσο πενταετή σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) στο -0,6%. Εν τω μεταξύ, η αγορά των tablets θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγαλύτερη πτώση, την ίδια περίοδο, καθώς ο ανταγωνισμός από τους υπολογιστές καθώς και από τα smartphones, θα συνεχίσει να εμποδίζει την ανάπτυξη, οδηγώντας σε CAGR -2,0%.

 

Οι ελλείψεις ανεφοδιασμού ταλαιπωρούν τον κλάδο, ενώ τα πρόσφατα lockdowns σε περιοχές της Κίνας συνεχίζουν να επιδεινώνουν το πρόβλημα, καθώς τα εργοστάσια αγωνίζονται να καλύψουν τη ζήτηση. Μάλιστα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις θα παραμείνουν και για το υπόλοιπο του έτους.

 

Στο ήδη υφιστάμενο δυσμενές σκηνικό ήρθε να προστεθεί ο πόλεμος και ο πληθωρισμός. “Η έρευνα μας συνεχίζει να δείχνει έντονη ζήτηση και προσφορά στην εμπορική αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ωστόσο, η ζήτηση από πλευράς καταναλωτών είναι πλέον πιο χαλαρή, ενώ οι ανάγκες της τηλεκπαίδευσης δείχνουν να εκτονώνονται, γεγονός που εξηγεί γιατί η αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών θα παραμείνει εύθραυστη για το επόμενο διάστημα”, αναφέρει στην ανάλυσή της  η IDC.

 

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία μετρά ως πωλήσεις PCs τους παραδοσιακούς υπολογιστές, τους επιτραπέζιους, τους φορητούς υπολογιστές και τους σταθμούς εργασίας.