Έρευνες - Μελέτες

Τα 2/3 των startups έχουν την έδρα τους στην Αθήνα

startups

Επικεντρωμένο στην Αττική παραμένει το νεοφυές οικοσύστημα στην Ελλάδα, με τα 2/3 των startups το (76,2%) να έχει την έδρα του στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας. Μόλις ένα 14% έχει έδρα στην Κεντρική Μακεδονία, στην Κρήτη βρίσκεται εγκατεστημένο το 6,8% των startups, ενώ όλες οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας εκπροσωπούνται στον εθνικό χάρτη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας με ισχνά ποσοστά.

 

Το 45% των νεοφυών εταιρειών της χώρας συστήθηκε την περίοδο 2019-2021, ενώ το 73% έχει λάβει χρηματοδότηση venture capitalsΤην εικόνα και τα χαρακτηριστικά του εγχώριου οικοσυστήματος καινοτομίας χαρτογραφούν τα στοιχεία του Elevate Greece, που παρουσιάστηκαν χθες σε εκδήλωση για τον 1ο ετήσιο απολογισμό του Μητρώου νεοφυών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, το 45% των ελληνικών startups, που είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο, συστήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια (2019-2021), με το 21,2% να έχει έτος ίδρυσης το 2019.

 

Το ελληνικό οικοσύστημα, που πλέον μετρά 618 πιστοποιημένες - μέσω του Elevate Greece - startups, απασχολώντας 5.900 εργαζόμενους, τοποθετείται πλέον πιο συστηματικά στα ραντάρ των εγχώριων και διεθνών επενδυτών: η πρώτη βασική πηγή εξωτερικής χρηματοδότησης με ποσοστό 72,8% είναι τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capitals).  

 

Η δεύτερη πιο βασική χρηματοδότηση των νεοφυών εταιρειών της χώρας είναι οι επιδοτήσεις, απ’ όπου προέρχεται το 10%, ενώ ο τρίτος πιο σημαντικός χρηματοδότης είναι οι “επενδυτικοί άγγελοι” με 8,2%.

  

Το προφίλ του οικοσυστήματος

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στην εκδήλωση ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Χρίστος Δήμας, το προφίλ του ελληνικού οικοσυστήματος startup όπως καταγράφεται από το Elevate Greece, έχει τα εξής χαρακτηριστικά: το 80% των επιχειρήσεων ιδρύθηκε από άνδρες και μόλις το 20% από γυναίκες, το 84% είναι ΙΚΕ (ακολουθούν με 11% ΑΕ και 5% ΕΠΕ), ενώ το 16,4% έχει έναν ιδρυτή, το 37,4% δύο founders και το 28,1% τρεις. Το 91% των startups έχει έδρα αποκλειστικά στην Ελλάδα, ενώ ένα 5% είναι υποκατάστημα ξένης εταιρείας στη χώρα μας,

 

Οι βιοεπιστήμες όσον αφορά τον τομέα δραστηριοποίησης είναι ο κλάδος που έχει προσελκύσει τις περισσότερες νεοφυείς εταιρείες στην Ελλάδα με ποσοστό 13,3% και ακολουθούν ο τουρισμός - υπηρεσίες φιλοξενίας με 9,4%, το περιβάλλον - ενέργεια με 8,3%, ο αγροδιατροφικός κλάδος με 7,7%, η διαφήμιση - μάρκετινγκ με 6,6%.

 

Ο τομέας της ανάλυσης δεδομένων έχει προσελκύσει το 6% των ενεργών startups του Μητρώου, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες το 4,7%, οι βιομηχανικές κατασκευές το 4,1%, ενώ ακολουθούν: λιανικό και ηλεκτρονικό εμπόριο με 3,9%, εκπαίδευση με 2,8% και οι μεταφορές με 2,6%.

 

Όσον αφορά τις πηγές εσόδων των ελληνικών startups, η χρέωση λογισμικού ως υπηρεσία (SaaS), η χρέωση ανά προϊόν και η χρέωση ανά συνδρομή είναι οι τρεις επικρατέστερες. Να σημειωθεί ότι η ένταξη των startups στο μητρώο του Elevate Greece κάθε άλλο παρά εύκολη υπήρξε το 2021, καθώς σχεδόν μία στις δυο αιτήσεις ένταξης στο Μητρώο απορρίφθηκε.