Έρευνες - Μελέτες

Η αναζήτηση εργασίας “δούρειος ίππος” για το ψηφιακό έγκλημα

Ως “δούρειο ίππο” χρησιμοποιεί, πλέον, το ψηφιακό έγκλημα τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και ειδικά εκείνες, που βοηθούν τους χρήστες στην αναζήτηση εργασίας. Το κυνήγι για μια θέση εργασίας είναι σκληρή δουλειά και οι κυβερνοεγκληματίες φαίνεται ότι το έχουν αντιληφθεί.

 

Η διαδικτυακή απάτη, που εκμεταλλεύεται το LinkedIn, συνεχίζει να ευδοκιμεί και μάλιστα έχει απογειωθεί τους τελευταίους μήνες“Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το LinkedIn, προσπαθούν να διευκολύνουν την αναζήτηση εργασίας και ενδεχομένως να βοηθήσουν κάποιους να βρουν μια θέση στην εταιρεία των ονείρων τους. Αλλά εν μέρει επειδή πρόκειται για μια τόσο έντονη διαδικασία, ειδικά για τους ανέργους, πολλοί άνθρωποι μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στις απάτες”, διαπιστώνει η ESET.

 

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της εταιρείας, όλες οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν πρόσφορο έδαφος για απάτες. Ωστόσο, κάτι που κάνει το LinkedIn πιο ξεχωριστό είναι η πεποίθηση ότι πρόκειται για ένα επαγγελματικό περιβάλλον, όπου μπορούμε να είμαστε πιο χαλαροί.

 

Σύμφωνα με την ανάλυση της ESET, η διαδικτυακή απάτη, που εκμεταλλεύεται το LinkedIn, συνεχίζει να ευδοκιμεί και μάλιστα έχει απογειωθεί τους τελευταίους μήνες. Μερικοί απατεώνες χρησιμοποιούν απλά και παλιά κόλπα, όπως το να ζητούν τα τραπεζικά σας στοιχεία ή να ζητούν χρήματα ως αντάλλαγμα για μια φαινομενικά νόμιμη συνέντευξη για κάποια θέση εργασίας. Άλλοι χρησιμοποιούν άλλες πιο εξελιγμένες μεθόδους.

 

Δέκα βήματα προστασίας

Η ESET προτείνει 10 βήματα που μπορούν να κάνουν οι χρήστες, ώστε να μην πέσουν θύματα απάτης στο LinkedIn.

“- Να είστε προσεκτικοί στο LinkedIn, όπως θα ήσασταν και σε οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

-Εάν λάβετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που φαίνεται να προέρχεται από το LinkedIn, αλλά δεν είστε σίγουροι αν είναι νόμιμο, μην κάνετε κλικ σε κανένα σύνδεσμο. Αντ' αυτού, ανοίξτε απευθείας το LinkedIn και ελέγξτε τις ειδοποιήσεις σας.

- Αντιμετωπίστε με προσοχή τα αιτήματα για σύνδεση από άτομα που δεν γνωρίζετε. Εάν επικοινωνήσουν μαζί σας, μην κάνετε κλικ σε κανέναν σύνδεσμο. Αντ' αυτού, κάντε μια αναζήτηση στο Google σχετικά με τον εργοδότη και πόσο αξιόπιστη είναι αυτή η σύνδεση.

- Βεβαιωθείτε ότι οι ρυθμίσεις απορρήτου για άτομα εκτός των επαφών σας εμφανίζουν μόνο τις απαραίτητες πληροφορίες. Για παράδειγμα, μπορεί να θέλετε οι άλλοι να βλέπουν την εργασιακή σας εμπειρία και την εκπαίδευσή σας, αλλά όχι απαραίτητα τον αριθμό τηλεφώνου σας.

- Χρησιμοποιήστε ένα ισχυρό και μοναδικό κωδικό πρόσβασης ή φράση πρόσβασης.

- Ενεργοποιήστε την επαλήθευση δύο βημάτων (επίσης γνωστή ως έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων). Σε περίπτωση που η σύνδεσή σας παραβιαστεί, θα είναι πολύ πιο δύσκολο για τους χάκερ να τη χρησιμοποιήσουν.

- Ποτέ μη δίνετε προσωπικές πληροφορίες, όπως αριθμούς ταυτότητας ή πιστωτικές κάρτες. Οι υποψήφιοι εργοδότες δεν θα σας ζητήσουν τα τραπεζικά σας στοιχεία ή τα διαπιστευτήρια σύνδεσης για να καταθέσουν τον μισθό σας.

- Λάβετε υπόψη ότι οι πραγματικές προσφορές εργασίας τηρούν τους νόμους της χώρας και τους φορολογικούς νόμους. Προσφορές εργασίας που υπονοούν εύκολο πλουτισμό τείνουν να είναι απάτη.

- Να είστε επιφυλακτικοί όταν σας γίνονται αιφνιδιαστικές προσφορές για χρηματοοικονομικές υπηρεσίες ή επενδύσεις μέσω συνδέσμων που δεν γνωρίζετε.

- Αναφέρετε πάντα μια απάτη στο LinkedIn”.