Έρευνες - Μελέτες

Οι τράπεζες κινούνται ολοταχώς προς το cloud

cloudcompnew1

Με γρήγορους ρυθμούς κινείται προς το cloud το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Το 82% των στελεχών του τραπεζικού κλάδου απαντά ότι σχεδιάζει να μεταφέρει περισσότερο από το 50% των φορτίων εργασίας του mainframe στο cloud.

 

4 στις 5 τράπεζες, που σχεδιάζουν ή μεταφέρουν τα mainframes τους στο cloud, κινούνται με πολύ γρήγορους ρυθμούςΣε αυτό συμπεριλαμβάνεται ένα ποσοστό 22%, που στοχεύει να μεταφέρει περισσότερο από το 75%. Μάλιστα, η συντριπτική πλειοψηφία των τραπεζών σχεδιάζει να το κάνει τα επόμενα δύο έως πέντε χρόνια.

 

“Οι περισσότερες τράπεζες έχουν αρχίσει να μεταφέρουν ορισμένες εφαρμογές στο cloud, αλλά εξακολουθούν να στηρίζονται στην παλαιότερη mainframe τεχνολογία για τις βασικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένων των αρχείων πελατών, των πληρωμών, των επενδύσεων, του κινδύνου και της συμμόρφωσης”, διαπιστώνει μελέτη της Accenture.

 

Ενώ πολλές τράπεζες αξιοποιούν υποδομές Cloud για τα κανάλια, όπως mobile και internet banking, αλλά και για εφαρμογές συνεργασίας και τηλεργασίας, εξακολουθούν να βασίζονται σε παλαιότερες τεχνολογίες για τα βασικά τραπεζικά συστήματα. Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τη μελέτη, βασικά προϊόντα στηρίζονται σε κώδικα που γράφτηκε πριν από δεκαετίες, γεγονός που επηρεάζει την ευελιξία για νέες προσφερόμενες υπηρεσίες αλλά και το κόστος συντήρησης.

  

Ταχύτητα, ευελιξία και ασφάλεια

Οι τράπεζες βλέπουν στέρεο έδαφος για τη μετάβαση των mainframes στο cloud, με την ταχύτητα/ευελιξία, την ασφάλεια και την ικανότητα προσθήκης νέων δυνατοτήτων ως τα ισχυρότερα κίνητρα, όπως δήλωσε το 43%, το 41% και το 37% των ερωτηθέντων, αντίστοιχα.

 

Μάλιστα, το 62% αναμένει IRR (εσωτερικό βαθμό απόδοσης επένδυσης) μεγαλύτερο από 10%, ενώ το 77% αναμένει να “αποσβέσει” τη σχετική επένδυση εντός 18 μηνών, σύμφωνα με τη μελέτη “The great cloud mainframe migration: what banks need to know”.

 

Μεταξύ των κυριότερων προκλήσεων ή εμποδίων, που αφορούν τη μετάβαση των mainframes στο cloud, είναι ο κίνδυνος προβλημάτων στη λειτουργία της τράπεζας, η έλλειψη κατανόησης του τρόπου λειτουργίας του κώδικα, η ικανότητα προσέλκυσης και διατήρησης του κατάλληλου τεχνολογικού ταλέντου και η ρύθμιση των κινδύνων ασφάλειας και συμμόρφωσης.

 

Οι τράπεζες βλέπουν το cloud ως ευκαιρία για την ενίσχυση της αποδοτικότητας τους, καθώς το κόστος των mainframes αυξάνεται. Το 91% των τραπεζών αναφέρει ότι το κόστος συντήρησης των mainframes έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

  

Προτεραιότητα το public cloud

Τα τραπεζικά στελέχη, που συμμετείχαν στην έρευνα, βλέπουν τη μεγαλύτερη ζήτηση σε δεξιότητες σχετικές με την κυβερνοασφάλεια (47%), τις λύσεις cloud (46%), συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας σχεδιασμού εικονικών υποδομών, πλατφορμών και εφαρμογών βασισμένων σε cloud για μεγαλύτερη ταχύτητα και ευελιξία.

 

Τα περισσότερα mainframes είναι ηλικίας μεταξύ 5 και 20 ετών. Το 58% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι το  mainframe είναι ηλικίας 5-10 ετών, το 27% 11-20 ετών και το 9% 21-30 ετών.

 

Το public cloud είναι η προτιμώμενη επιλογή για τη μετάβαση των mainframes. To 63% των τραπεζών σχεδιάζει να αξιοποιήσει public cloud, γεγονός που μπορεί να προσφέρει πρόσθετη οικονομική αποδοτικότητα, ευελιξία και ευκολία συμμόρφωσης, το 31% σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ένα hybrid cloud μοντέλο και μόλις το 6% στρέφεται σε private cloud.