Έρευνες - Μελέτες

Ο κλάδος της τεχνολογίας πρωταγωνιστεί στις δημόσιες εγγραφές

technolo728

Την ψήφο εμπιστοσύνης του επενδυτικού κοινού προσέλκυσε ο κλάδος της τεχνολογίας και το 1ο τρίμηνο του 2022. Ο τομέας πρωταγωνίστησε στην αγορά των δημόσιων εγγραφών, καθώς πραγματοποιήθηκαν 58 συναλλαγές, αντλώντας $9,9 δισ.

 

Το 1ο τρίμηνο του 2022 πραγματοποιήθηκαν 58 δημόσιες εγγραφές στον κλάδο της τεχνολογίας, αντλώντας $9,9 δισ.Ο κλάδος των πρώτων υλών βρέθηκε επίσης υψηλά στις προτιμήσεις του επενδυτικού κοινού, με 58 συναλλαγές και $5,9 δισ. Ακολούθησε ο κλάδος της βιομηχανίας (με 57 δημόσιες εγγραφές και $5 δισ.).

 

Σύμφωνα με την παγκόσμια έκθεση της ΕΥ, Global IPO Trends, για το 1ο τρίμηνο του 2022, η τεχνολογία συνέχισε να κυριαρχεί στην παγκόσμια αγορά ως προς τον αριθμό των συναλλαγών, για έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο. Ωστόσο, κατέλαβε τη δεύτερη θέση όσον αφορά τα έσοδα, μετά από επτά συνεχόμενα τρίμηνα στην πρώτη θέση, συγκεντρώνοντας, πάντως, τα υψηλότερα κεφάλαια από το 2ο τρίμηνο του 2020.

 

Επίσης, κατά το ίδιο διάστημα, ο τομέας της ενέργειας βρέθηκε στην πρώτη θέση ως προς τα έσοδα ($12,2 δισ., μέσω 15 δημόσιων εγγραφών), λόγω της μεγαλύτερης δημόσιας εγγραφής του 1ου τριμήνου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Χρηματιστήριο της Κορέας.

 

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι οι τηλεπικοινωνίες κατέλαβαν την τρίτη θέση ($8,6 δισ. μέσω έξι συναλλαγών), λόγω της δεύτερης μεγαλύτερης δημόσιας εγγραφής του 1ου τριμήνου του 2022, στο Χρηματιστήριο της Σανγκάης.

  

Γεωπολιτική αστάθεια

“Πολλές επιχειρήσεις επέλεξαν να καθυστερήσουν την είσοδό τους στο χρηματιστήριο ή να αναζητήσουν εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης. Καθώς η αγορά θα παραμείνει ρευστή κατά το επόμενο διάστημα, η επιλογή του κατάλληλου χρόνου για μια δημόσια εγγραφή θα αποτελέσει δύσκολη απόφαση”, σχολιάζουν οι αναλυτές της ΕΥ.

 

Συνολικά, σύμφωνα με την έκθεση, παγκόσμια αγορά δημόσιων εγγραφών επιβραδύνθηκε το 1ο τρίμηνο του 2022. Το εξεταζόμενο διάστημα, η παγκόσμια αγορά δημόσιων εγγραφών κατέγραψε 321 συναλλαγές, συγκεντρώνοντας έσοδα $54,4 δισ., μια μείωση της τάξης του 37% και 51%, αντίστοιχα, σε ετήσια βάση. Αυτό συνέβη, παρά το γεγονός πως ο Ιανουάριος ήταν ο ισχυρότερος των τελευταίων 21 ετών από άποψη εσόδων.

 

“Μετά από τις ιστορικά υψηλές επιδόσεις της παγκόσμιας αγοράς δημόσιων εγγραφών κατά το 2021, οι ασταθείς συνθήκες της αγοράς οδήγησαν σε σημαντική επιβράδυνση το 1ο τρίμηνο του 2022. Οι πτωτικές τάσεις των χρηματιστηρίων παγκοσμίως, είχαν ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της συνολικής δραστηριότητας”, αναφέρει η σχετική έκθεση.

 

Ταυτόχρονα με την απότομη πτώση της παγκόσμιας δραστηριότητας δημόσιων εγγραφών, σημαντική μείωση σημειώθηκε και στις διασυνοριακές δημόσιες εγγραφές εταιρειών “unicorn” (startups με αποτίμηση πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια), στις “mega” δημόσιες εγγραφές (συναλλαγές με έσοδα πάνω από $1 δισ.) και στις δημόσιες εγγραφές μέσω SPACs (εταιρειών εξαγοράς ειδικού σκοπού).

 

Συγχρόνως, μια σειρά από δημόσιες εγγραφές αναβλήθηκαν εξαιτίας της αβεβαιότητας και της αστάθειας στην αγορά.

  

Πώς κινήθηκε η αγορά στην Ευρώπη

Η αγορά της περιοχής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Ινδίας και Αφρικής (ΕΜΕΙΑ) επηρεάστηκε από τη γενικότερη αστάθεια στην περιοχή. Η πρόσφατη αυξημένη αστάθεια στην αγορά εξαιτίας των γεωπολιτικών εντάσεων, επηρέασε, όπως ήταν αναμενόμενο, τις αγορές μετοχών της περιοχής EMEIA και την επακόλουθη εταιρική δραστηριότητα.

 

Πολλές υποψήφιες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, ανέβαλαν τις δημόσιες εγγραφές τους, έως ότου αποκρυσταλλωθεί μια σαφέστερη εικόνα για τις οικονομικές προοπτικές. Συνολικά, η περιοχή της ΕΜΕΙΑ κατέγραψε 96 δημόσιες εγγραφές, σημειώνοντας μείωση 38% σε ετήσια βάση. Τα έσοδα που συγκεντρώθηκαν ήταν $9,3 δισ., μειωμένα κατά 68%.

 

Το 1ο τρίμηνο του 2022, η Ευρώπη αντιπροσώπευσε το 15% των παγκόσμιων συναλλαγών δημόσιων εγγραφών, αλλά μόλις το 5% των εσόδων, με 47 συναλλαγές που άντλησαν κεφάλαια ύψους $2,7 δισ. Δύο ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βρέθηκαν μεταξύ των 12 κορυφαίων στον κόσμο, με βάση τον αριθμό των συναλλαγών και τα έσοδα που συγκεντρώθηκαν.