Έρευνες - Μελέτες

Επιδεινώθηκε το κλίμα στην ελληνική αγορά Πληροφορικής τον Απρίλιο

technolo728

Σημαντική επιδείνωση παρουσίασε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού τον Απρίλιο, ο οποίος υποχώρησε τόσο έναντι του Μαρτίου, όσο και σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στον κλάδο διαμορφώθηκε στις 95,3 μονάδες τον Απρίλιο από 108 τον Μάρτιο, σε οριακά χαμηλότερο επίπεδο από πέρυσι, όταν κινούνταν στις 96,1 μονάδες.

 

Σημαντική επιδείνωση παρουσίασε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού τον ΑπρίλιοΣύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων του κλάδου, αν και υποχώρησαν τον Απρίλιο παρέμειναν θετικές στις +9 μονάδες (από +25 μονάδες τον Μάρτιο). Παράλληλα, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση εξασθένησαν κατά 15 μονάδες και βρέθηκαν τον Απρίλιο στις +27 μονάδες.

 

Το ίδιο συνέβη και στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης στον κλάδο, οι οποίες υποχώρησαν αισθητά και από τις +25 μονάδες τον Μάρτιο διαμορφώθηκαν στις +9 μονάδες τον Απρίλιο. Επίσης και οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση επιδεινώθηκαν ήπια τον Απρίλιο και από τις +25 μονάδες έναν μήνα νωρίτερα, διαμορφώθηκαν στις +18 μονάδες.

 

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, τον Απρίλιο εξασθένησαν οι πληθωριστικές τάσεις για τις τιμές στον κλάδο, στις +9 μονάδες (από +17 μονάδες τον Μάρτιο. Από την έκθεση προκύπτει, τέλος, ότι μόλις το 18% των επιχειρήσεων στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού δήλωνε τον Απρίλιο απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία. 

Το 21% των εταιρειών του κλάδου ανέφερε την ανεπάρκεια εργατικού δυναμικού, το 36% τη χαμηλή ζήτηση και το 17% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης ως βασικό πρόσκομμα στη λειτουργία τους. Πάντως, καμία επιχείρηση δεν επεσήμανε παράγοντες σχετικούς με τις τρέχουσες εξελίξεις ως βασικό πρόσκομμα.

 

Επιδείνωση και στην ελληνική οικονομία

Ισχυρή επιδείνωση σημειώθηκε στην πορεία του δείκτη οικονομικού κλίματος συνολικά στην Ελλάδα τον Απρίλιο. Ο δείκτης διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στις 105,0 μονάδες, σημαντικά χαμηλότερα απ’ ό,τι τον προηγούμενο μήνα (112,1 μονάδες) και στο χαμηλότερο επίπεδο των 12 τελευταίων μηνών.

 

Οι επιχειρηματικές προσδοκίες επιδεινώθηκαν έντονα στις Υπηρεσίες, τις Κατασκευές και τη Βιομηχανία και σχετικά λιγότερο στο Λιανικό Εμπόριο. Μεταξύ των επιμέρους κλάδων των Υπηρεσιών, οι χερσαίες μεταφορές παρουσιάζουν την ισχυρότερη υποχώρηση, υπό το έντονα αυξημένο κόστος των καυσίμων. Oι προσδοκίες στο Λιανικό Εμπόριο επιδεινώθηκαν τον Απρίλιο για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις που ήδη ξεκίνησαν το φθινόπωρο, κλιμακώνονται μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

 

Οι επιπτώσεις του πολέμου αποτυπώνονται κυρίως στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, καθώς μετά την έντονη πτώση του Μαρτίου, από το χαμηλό επίπεδο που βρισκόταν, υποχώρησε περαιτέρω τον Απρίλιο. Ως αποτέλεσμα, βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2017.

 

“Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, χωρίς να διαφαίνεται πώς θα λήξει σύντομα ή πώς θα αρθούν οι κυρώσεις προς τη Ρωσία, οι σχετικές εξελίξεις θα αποτελέσουν τον κύριο παράγοντα διαμόρφωσης των συνθηκών στην ελληνική και την παγκόσμια οικονομία κατά τους επόμενους μήνες”, αναφέρει το ΙΟΒΕ.

 

Υποχώρηση και στην Ευρώπη

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε ελαφρά τον Απρίλιο τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και στην Ε.Ε.. Ειδικότερα, διαμορφώθηκε στις 105,0 και τις 104,9 μονάδες αντίστοιχα, από 106,7 και 106,6 μονάδες αντίστοιχα τον προηγούμενο μήνα. Η υποχώρηση του δείκτη οφείλεται στην επιδείνωση των προσδοκιών στη Βιομηχανία, στο Λιανικό εμπόριο, στις Κατασκευές, αλλά και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, ενώ αντίθετα οι προσδοκίες διατηρήθηκαν αμετάβλητες στις Υπηρεσίες.

 

Όσον αφορά στις έξι μεγαλύτερες οικονομίες, ο δείκτης υποχώρησε έντονα στην Ισπανία (-4,5) και σε μικρότερο βαθμό στη Γαλλία (-1,4). Ο δείκτης οικονομικού κλίματος παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στη Γερμανία (-0,1) την Ολλανδία (-0,1), και την Πολωνία (+0,3), ενώ αντίθετα ενισχύθηκε ήπια στην Ιταλία (+0,3).