Έρευνες - Μελέτες

1 στα 5 νέα επιχειρηματικά εγχειρήματα στην Ελλάδα είναι καινοτόμο

ideainnovation

Την καινοτομία θέτουν στο επίκεντρο της στρατηγικής τους τα νέα επιχειρηματικά εγχειρήματα, που γεννιούνται σήμερα στην Ελλάδα. Σήμερα, το 19% των επιχειρηματιών αρχικών σταδίων στην Ελλάδα δηλώνει ότι τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες, που θα προσφέρει, είναι νέα και καινοτόμα (όσο περίπου και το αντίστοιχο ποσοστό στις χώρες υψηλού εισοδήματος).

 

1 στα 5 νέα επιχειρηματικά εγχειρήματα στην Ελλάδα είναι καινοτόμοΕπίσης, οι όροι εξωστρέφειας των νέων εγχειρημάτων βελτιώνονται ελαφρά, καθώς το 40% των επιχειρηματιών αρχικών σταδίων δηλώνει ότι απευθύνεται και στη διεθνή αγορά, έναντι μόλις 30% πέρυσι. Από την άλλη πλευρά, οι προσδοκίες μεγέθυνσης και σημαντικής συνεισφοράς των νέων επιχειρηματικών εγχειρημάτων στην απασχόληση περιορίζονται.

 

Τα παραπάνω είναι κάποια από τα ευρήματα της ετήσιας έκθεσης για την Επιχειρηματικότητα 2020-2021, που παρουσίασε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο παγκόσμιο ερευνητικό πρόγραμμα Global Entrepreneurship Monitor (GEM). Η έκθεση δημοσιεύεται για 18η συνεχόμενη χρονιά και είναι η πρώτη, που συνοψίζει τους βασικούς δείκτες της επιχειρηματικότητας αρχικών σταδίων στην Ελλάδα μετά από την εμφάνιση της πανδημίας.

 

Σύμφωνα με την έρευνα, η επιχειρηματικότητα αρχικών σταδίων στην Ελλάδα ενισχύθηκε την πρώτη χρονιά της πανδημικής κρίσης, το 2020: το 8,6% του πληθυσμού ηλικίας 18-64 ετών της χώρας (περίπου 562.000 άτομα) βρισκόταν στα αρχικά στάδια έναρξης μιας επιχείρησης από 8,2% το 2019.

 

Νέες επιχειρήσεις

Πρόκειται για μια από τις υψηλότερες διαχρονικά επιδόσεις της χώρας, αν και κινείται χαμηλότερα του μέσου όρου των χωρών υψηλού εισοδήματος. Ταυτόχρονα, το ποσοστό του πληθυσμού που διέκοψε ή ανέστειλε την επιχειρηματική του δραστηριότητα ανήλθε στο 2,2%, επίδοση ελαφρώς υψηλότερη από το 2019 (2%), αλλά και αρκετά χαμηλότερη από τον μέσο όρο των χωρών υψηλού εισοδήματος (3,6%).

 

“Το γεγονός ότι καταγράφεται ένα από τα υψηλότερα ποσοστά επιχειρηματικότητας αρχικών σταδίων και ένα αρκετά μικρότερο ποσοστό διακοπής της επιχειρηματικής δραστηριότητας, υποδηλώνει τελικά και μεγαλύτερη καθαρή εισροή νέας επιχειρηματικότητας το 2020”, αναφέρει η έκθεση.

 

Συνολικά, η επίδραση της πανδημίας στην επιχειρηματικότητα χαρακτηρίζεται ως ήπια τουλάχιστον για τον πρώτο χρόνο, καθώς οι “σκληροί” δείκτες της επιχειρηματικότητας δεν υποχώρησαν. Η πρόθεση έναρξης επιχείρησης στα επόμενα τρία χρόνια διατηρείται αρραγής, καθώς βρίσκεται στο 11% του πληθυσμού και κινείται πάνω από τον μέσο όρο των χωρών υψηλού εισοδήματος.

 

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα πρώτα αποτελέσματα για το 2021 δείχνουν σημαντική υποχώρηση της επιχειρηματικότητας αρχικών σταδίων. Αυτό το γεγονός υποδηλώνει πως κατά τη δεύτερη χρονιά της πανδημικής κρίσης, η σωρευτική πλέον επίδραση αποκτά κρίσιμη μάζα, που επιδεινώνει τους όρους της νέας επιχειρηματικότητας.