Έρευνες - Μελέτες

Συνεχίζεται το ανοδικό σερί στις πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών

laptopfingers1

Δυναμική εκκίνηση έκανε το 2022 η παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών, με την αξία των πωλήσεων να αυξάνεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 15% κατά το 1ο τρίμηνο του έτους. Ειδικότερα, τα έσοδα της παγκόσμιας αγοράς ηλεκτρονικών υπολογιστών, έφτασαν τους τρεις πρώτους μήνες του 2022, τα $70 δισ.

 

Canalys: Τα έσοδα από τις πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 15% το 1ο τρίμηνο του 2022Η αύξηση της αξίας των πωλήσεων, μάλιστα, επιτεύχθηκε παρά την πτώση στον όγκο των αποστολών, που υποχώρησαν κατά 3% το εξεταζόμενο διάστημα. Η υποχώρηση των πωλήσεων σε επίπεδο όγκου έρχεται μετά από επτά συνεχόμενα τρίμηνα ανοδικής πορείας.

 

Τα τελευταία στοιχεία της Canalys δείχνουν ότι οι παγκόσμιες αποστολές επιτραπέζιων και φορητών υπολογιστών μειώθηκαν κατά 3% ετησίως σε 80,1 εκατ. μονάδες. Η εταιρεία συνδέει την υποχώρηση των πωλήσεων σε επίπεδο όγκου με τη μεγάλη γεωπολιτική αστάθεια και την άμβλυνση της καταναλωτικής ζήτησης.

 

Από τις επιμέρους προϊοντικές κατηγορίες της αγοράς, οι πωλήσεις φορητών υπολογιστών μειώθηκαν σε όγκο κατά 6% σε ετήσια βάση, διαμορφούμενες στα επίπεδα των 63,2 εκατ. μονάδων. Στο μεταξύ, οι πωλήσεις notebooks αυξήθηκαν κατά 13%, φτάνοντας τα 16,8 εκατ. συσκευές.

 

“Ενώ οι πωλήσεις περιορίζονται εξαιτίας των γενικότερων οικονομικών συνθηκών, παγκοσμίως, οι προοπτικές εσόδων και η εμπιστοσύνη στη μακροπρόθεσμη ευκαιρία παραμένουν υψηλά λόγω των ισχυρών θεμελιωδών μεγεθών γύρω από την ιδιοκτησία και τη χρήση υπολογιστή”, σχολιάζει η Canalys σε σχετικό report.

   

Απαραίτητος ο υπολογιστής

Σήμερα, οι πολίτες ανά τον κόσμο χρησιμοποιούν τους υπολογιστές τους πιο συχνά, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και για μεγαλύτερο εύρος εργασιών από ποτέ στο παρελθόν. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχει επεκταθεί σημαντικά η εγκατεστημένη βάση ηλεκτρονικών υπολογιστών, με περισσότερους από 150 εκατ. φορητούς και επιτραπέζιους υπολογιστές να προστίθενται στην παγκόσμια αγορά μεταξύ 2019 και 2021.

 

“Ακόμα κι αν οι καταναλωτές αναγκαστούν να καθυστερήσουν τις αγορές λόγω βραχυπρόθεσμης αύξησης των τιμών, ένα μεγάλο κύμα ανανέωσης συσκευών είναι αναπόφευκτο. Ειδικά με δεδομένο ότι ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% των ενεργών συσκευών είναι άνω των τεσσάρων ετών”, αναφέρει η Canalys.

 

Οι αναλυτές της εταιρείας προβλέπουν ότι η εμπορική ζήτηση θα παραμείνει ισχυρή φέτος, ακόμη κι όταν οι αγορές των καταναλωτών και της εκπαίδευσης υποχωρούν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, η επανέναρξη της δραστηριότητας στους φυσικούς χώρους εργασίας, σε συνδυασμό με την υβριδική και εξ αποστάσεως εργασία, δημιουργούν ανάγκες για υπολογιστές υψηλότερων προδιαγραφών για τη μεγιστοποίηση της παραγωγικότητας. Αυτό σημαίνει ότι οι δαπάνες των επιχειρήσεων για υπολογιστές θα παραμείνουν υψηλές το 2022.

  

Οι κατασκευαστές

Η Lenovo παρέμεινε ο κορυφαίος παίκτης στην αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών το 1ο τρίμηνο του 2022 με αποστολές 18,2 εκατομμυρίων μονάδων, σημειώνοντας, ωστόσο, ετήσια πτώση πωλήσεων 10% σε επίπεδο όγκου. Η HP διατήρησε τη δεύτερη θέση, αλλά υπέστη τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των πέντε κορυφαίων προμηθευτών, καθώς οι αποστολές της μειώθηκαν κατά 18% σε ετήσια βάση στα 15,8 εκατ. μονάδες.

 

Η Dell στην τρίτη θέση σημείωσε υγιή ανάπτυξη 6%, με τις αποστολές της να αγγίζουν τα 13,7 εκατ. συσκευές, ενώ Apple και Asus γνώρισαν επίσης ανάπτυξη, αυξάνοντας τις αποστολές κατά 8% και 24% και καταλαμβάνοντας την τέταρτη και την πέμπτη θέση αντίστοιχα.

 

“Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει το πληθωριστικό περιβάλλον στις μεγάλες αγορές, αυξάνοντας τις τιμές των εμπορευμάτων. Παράλληλα, τα lockdown που σχετίζονται με τον COVID σε βασικές κινεζικές πόλεις, όπως η Shenzhen και η Σαγκάη, έχουν δημιουργήσει νέα σημεία συμφόρησης στην κατασκευή και τη διανομή”, σχολιάζουν οι αναλυτές.

 

Και καταλήγουν: “Χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα επιλυθούν αυτά τα ζητήματα, η βιομηχανία πρέπει να είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει μια νέα σειρά προκλήσεων και να ανταποκριθεί με την ίδια ανθεκτικότητα, που έδειξε τα τελευταία δύο χρόνια”.