Έρευνες - Μελέτες

Οι χάκερ αξιοποιούν τη σύγκρουση Ρωσίας - Ουκρανίας από κάθε άποψη

Περαιτέρω αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία μέχρι σήμερα, εντοπίζουν οι αναλυτές. Η Check Point Research (CPR) συνεχίζει να παρατηρεί αύξηση του αριθμού των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο τόσο στη Ρωσία, όσο και στην Ουκρανία, κατά 10% και 17% αντίστοιχα.

 

Τα νέα στοιχεία κυβερνοεπιθέσεων δείχνουν περαιτέρω αύξηση τους κατά την σύγκρουση Ρωσίας - ΟυκρανίαςΣτην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, ο μέσος όρος εβδομαδιαίων επιθέσεων ανά οργανισμό ήταν 1697, 39% υψηλότερα απ’ ό,τι πριν από την έναρξη της σύγκρουσης και 17% από την προηγούμενη εβδομάδα. Στη Ρωσία την περασμένη εβδομάδα, ο μέσος όρος εβδομαδιαίων επιθέσεων ανά οργανισμό ήταν 1550, 22% υψηλότερα απ’ ό,τι πριν από την έναρξη της σύγκρουσης και 10% από την προηγούμενη εβδομάδα.

 

Η Check Point Software Technologies έχει, επίσης, παρατηρήσει μια αύξηση 16% στις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο παγκοσμίως κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σύγκρουσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας κυβερνοασφάλειας, στην Ευρώπη, ο μέσος όρος εβδομαδιαίων επιθέσεων ανά οργανισμό την περασμένη εβδομάδα ήταν 18% υψηλότερος απ’ ό,τι πριν από την έναρξη της σύγκρουσης.


Κυβερνοεπιθέσεις παγκοσμίως

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι μέσες εβδομαδιαίες επιθέσεις ανά οργανισμό την περασμένη εβδομάδα ήταν 1290, 16% υψηλότερα απ’ ό,τι πριν από την έναρξη της σύγκρουσης και 2% χαμηλότερα από την προηγούμενη εβδομάδα. Σε όλη τη μέχρι τώρα περίοδο της σύγκρουσης, ο μέσος εβδομαδιαίος ρυθμός επιθέσεων αυξήθηκε κατά 9% σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο.

 

Στην Ευρώπη, ο μέσος όρος εβδομαδιαίων επιθέσεων ανά οργανισμό την περασμένη εβδομάδα ήταν 1101, 18% υψηλότερα απ’ ό,τι πριν από την έναρξη της σύγκρουσης και 5% χαμηλότερα από την προηγούμενη εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, ο μέσος εβδομαδιαίος ρυθμός επιθέσεων αυξήθηκε κατά 10% σε σύγκριση με την περίοδο πριν από τη σύγκρουση.

 

Στην Αφρική, ο μέσος όρος εβδομαδιαίων επιθέσεων ανά οργανισμό την περασμένη εβδομάδα ήταν 2169, 7% υψηλότερα απ’ ό,τι πριν από την έναρξη της σύγκρουσης και 1% από την προηγούμενη εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, το μέσο εβδομαδιαίο ποσοστό επιθέσεων αυξήθηκε κατά 2% σε σύγκριση με την περίοδο πριν από τη σύγκρουση.

 

Στη Βόρεια Αμερική, ο μέσος όρος εβδομαδιαίων επιθέσεων ανά οργανισμό την περασμένη εβδομάδα ήταν 957, 14% υψηλότερα απ’ ό,τι πριν από την έναρξη της σύγκρουσης και 5% χαμηλότερα από την προηγούμενη εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, ο μέσος εβδομαδιαίος ρυθμός επιθέσεων αυξήθηκε κατά 10% σε σύγκριση με την περίοδο πριν από τη σύγκρουση.



Ανά περιοχή

Στην περιοχή APAC, ο μέσος όρος εβδομαδιαίων επιθέσεων ανά οργανισμό την περασμένη εβδομάδα ήταν 1803, 16% υψηλότερα απ’ ό,τι πριν από την έναρξη της σύγκρουσης και 2% από την προηγούμενη εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, το μέσο εβδομαδιαίο ποσοστό επιθέσεων αυξήθηκε κατά 7% σε σύγκριση με την περίοδο πριν από τη σύγκρουση.

 

Στη Λατινική Αμερική, ο μέσος όρος εβδομαδιαίων επιθέσεων ανά οργανισμό την περασμένη εβδομάδα ήταν 1773, 13% υψηλότερα απ’ ό,τι πριν από την έναρξη της σύγκρουσης και 6% χαμηλότερα από την προηγούμενη εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, ο μέσος εβδομαδιαίος ρυθμός επιθέσεων αυξήθηκε κατά 9% σε σύγκριση με την περίοδο πριν από τη σύγκρουση.