Έρευνες - Μελέτες

Η Ευρώπη ηγέτιδα δύναμη στην παγκόσμια παραγωγή ημιαγωγών

microchips_1

Το στρατηγικό της σχέδιο να εξελιχθεί σε ισχυρός παίκτης της παγκόσμιας αγοράς ημιαγωγών υλοποιεί με συνέπεια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ε.Ε. κάνει πλέον ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του στόχου της, να καταστήσει την Ευρώπη ηγέτιδα δύναμη στην παγκόσμια παραγωγή ημιαγωγών.

 

Επένδυση-μαμούθ έως €80 δισ. της Intel στην Ευρώπη για την παραγωγή μικροτσίπ επί ευρωπαϊκού εδάφουςΜε τη φιλοδοξία της Ε.Ε. να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στη διεθνή αγορά ευθυγραμμίζεται η επένδυση - “μαμούθ”, που προτίθεται να υλοποιήσει η Intel, ύψους €80 δισ., επί ευρωπαϊκού εδάφους σε βάθος δεκαετίας, για την παραγωγή μικροτσίπ.

 

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χαρακτήρισε την επένδυση που ανακοίνωσε χθες η Intel, ως “σημαντική συμβολή στο οικοσύστημα της ευρωπαϊκής παραγωγής ημιαγωγών που χτίζουμε αυτή τη στιγμή”. Όπως τόνισε η επικεφαλής της Επιτροπής, “η επένδυση θα δημιουργήσει νέες, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρώπη. Και είμαι σίγουρη ότι θα ανοίξει το δρόμο για περισσότερες εταιρείες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους”.

 

Θυμίζουμε ότι περίπου πριν από ένα μήνα, η Επιτροπή παρουσίασε μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για την ασφάλεια του εφοδιασμού, την ανθεκτικότητα και την τεχνολογική υπεροχή της Ένωσης σε τεχνολογίες και εφαρμογές ημιαγωγών. Η ευρωπαϊκή πράξη για τα μικροκυκλώματα έχει στόχο να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητα και να συμβάλει στην επίτευξη τόσο της ψηφιακής, όσο και της πράσινης μετάβασης.

 

20% της παγκόσμιας παραγωγής

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διατυπώσει την πρόθεση της να φιλοξενεί επί του εδάφους της το 20% της παγκόσμιας παραγωγής μικροτσίπ, έως το 2030. Πρόκειται πρακτικά για διπλασιασμό της παραγωγικής δύναμης της Ένωσης σε ημιαγωγούς.

 

“Με την ευρωπαϊκή πράξη για τα μικροκυκλώματα της Ε.Ε. θέλουμε, επίσης, να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητά μας, με ευρωπαϊκές, ασφαλείς τεχνολογίες, οι οποίες είναι ανεκτίμητα περιουσιακά στοιχεία στον ταραγμένο κόσμο που ζούμε”, αναφέρει η Πρόεδρος της Επιτροπής σε δήλωσή της.

 

Όπως τόνισε η κυρία η κυρία φον ντερ Λάιεν, στόχος της Ένωσης είναι η Ευρώπη να χαράξει νέα σύνορα στην καινοτομία, σπάζοντας το φράγμα των 3 νανόμετρων στον τεχνολογικό κόμβο, για παράδειγμα. Δημιουργώντας ενεργειακά αποδοτικούς ημιαγωγούς. Κι επίσης αναπτύσσοντας νέες τεχνολογίες, νέα προϊόντα και εφαρμογές, που το μυαλό μας δεν μπορεί καν να συλλάβει σήμερα.

 

“Για να το πετύχουμε, πρέπει να κινητοποιήσουμε ό,τι καλύτερο έχει η Ευρώπη: από τη βασική έρευνα μέχρι τις εφαρμογές της αγοράς. Χρειαζόμαστε ένα δίκτυο ερευνητικών ινστιτούτων, πρωτοτύπων, δοκιμών και προηγμένων εγκαταστάσεων παραγωγής και συσκευασίας, παντού στην ήπειρο. Εν ολίγοις: χρειαζόμαστε μια πραγματική προσέγγιση ολόκληρης της Ευρώπης”, αναφέρει στην ίδια δήλωση η επικεφαλής της Επιτροπής.

 

Ευρύ επενδυτικό πλάνο

Η Πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε και σε τεράστιες επενδύσεις, που θα γίνουν στην Ευρώπη στον τομέα αυτό: «περισσότερα από €43 δισ. δημόσιες επενδύσεις, τόσο της Ε.Ε. όσο και εθνικών επενδύσεων, θα υποστηρίξουν την πράξη της Ε.Ε. για τα μικροκυκλώματα μέχρι το 2030. Θα καταστήσουν την Ευρώπη πιο ελκυστικό μέρος για τις εταιρείες τεχνολογίας να επενδύουν στην ανάπτυξη και παραγωγή ημιαγωγών αιχμής».

 

“Το μήνυμά μου είναι απλό: Η Ευρώπη είναι μια δύναμη της καινοτομίας”, καταλήγει στην ανακοίνωσή της η κυρία φον ντερ Λάιεν.

Όπως έκανε χθες γνωστό η Intel, το επενδυτικό πλάνο της Intel περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, επένδυση €17 δισ. για την εγκατάσταση ενός εργοστασίου αιχμής για την κατασκευή ημιαγωγών στο Μαγδεμβούργο, στη βορειοανατολική Γερμανία.