Έρευνες - Μελέτες

Νέο χρηματοδοτικό εργαλείο €10 δισ. για scale up εταιρείες τεχνολογίας

technolo_peop6

Ένα υπερταμείο για τις scale up εταιρείες τεχνολογίας, του οποίου μακροπρόθεσμος στόχος είναι να διαχειρίζεται κεφάλαια €10 δισ., εγκαινιάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το “Fund of fund” για τις startups του χώρου της τεχνολογίας, θα ξεκινήσει με αρχικά κεφάλαια €3,5 δισ. και προοπτική για συνολικές χρηματοδοτήσεις €10 δισ.

 

Νέο ταμείο €10 δισ. για τη χρηματοδότηση νεοφυών εταιρειών deep tech, με στόχο τη δημιουργία 100 τεχνολογικών “μονόκερων”Ο νέος χρηματοδοτικός μηχανισμός (Scale-Up Initiative) θα χρηματοδοτεί τεχνολογικές scale-up εταιρείες. Δηλαδή εταιρείες του χώρου της τεχνολογίας, με άμεσες προοπτικές κλιμάκωσης, που μπορούν να διαδραματίσουν μελλοντικά ηγετικό ρολό σε παγκόσμιο επίπεδο στις νέες τεχνολογίες.

 

Ο νέος χρηματοδοτικός μηχανισμός στοχεύει στην ενίσχυση των ευρωπαϊκών scale ups από τον χώρο της τεχνολογίας, με τελικό σκοπό τη δημιουργία 100 τεχνολογικών “μονόκερων” (startups με αποτίμηση πάνω από €1 δισ.).  Το όλο σχέδιο για τη δημιουργία ενός νέου πανευρωπαϊκού μηχανισμού χρηματοδότησης νεοφυών τεχνολογικών “πρωταθλητών” - scale-ups φέρει και ελληνική υπογραφή.

 

Η Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που υπέγραψαν την κοινή διακήρυξη για μια από τις πιο εμβληματικές πρωτοβουλίες της Ευρώπης για τις startups, στη διάσκεψη “Building Europe’s Digital Sovereignty / Scale-Up Europe”, που διοργανώθηκε στο Παρίσι.

 

Σύμφωνα με όσα έχει κάνει γνωστά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η αρχική κατανομή του fund-of-fund, το οποίο θα διαχειρίζεται το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, θα είναι €3,5 δισ. Μακροπρόθεσμα, στόχος είναι το ταμείο κεφαλαίων να αυξηθεί σε €10 δισ.

 

Η Ελλάδα

Η Ελλάδα και τα συναρμόδια Υπουργεία (Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ψηφιακής  Διακυβέρνησης, Οικονομικών), στηρίζουν αυτήν την κοινή προσπάθεια για τον νέο μηχανισμό. Μάλιστα, η Ελλάδα θα συμμετάσχει στο fund-of-fund με κεφάλαια ύψους €100 εκατ. έως €200 εκατ. μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων ΑΕ (ΕΑΤΕ, πρώην ΤΑΝΕΟ).

 

Τα κεφάλαια αυτά, μέσω επενδυτικών σχημάτων, θα επενδυθούν σε scale up εταιρείες του λεγόμενου χώρου της “βαθιάς τεχνολογίας” (deep tech).

 

“Είμαστε υπερήφανοι που καταφέραμε να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς ένα πιο ζωντανό και δυνατό ευρωπαϊκό οικοσύστημα τεχνολογικών νεοφυών επιχειρήσεων. Είμαστε βαθύτατα πεπεισμένοι ότι η πρωτοβουλία μας θα είναι και ένα σημαντικό βήμα προς το οικονομικό και τεχνολογικό μέλλον της Ευρώπης”, δήλωσε η Γαλλική Προεδρία της Ε.Ε.

 

Ο ρόλος των scale ups

Οι scale up τεχνολογικές επιχειρήσεις, που θέλει να στηρίξει η Ευρώπη μέσα από τον νέο χρηματοδοτικό μηχανισμό, θεωρούνται κρίσιμο κομμάτι του οικοσυστήματος καινοτομίας. Πρόκειται για νεοφυείς εταιρείες, των οποίων το αντικείμενο διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό των ευρωπαϊκών οικονομιών των κρατών - μελών.

 

Συνεπώς, η Ευρώπη γνωρίζει ότι για να συμβαδίσει με την παγκόσμια τεχνολογική κούρσα, πρέπει να ενισχύσει αυτό το δυναμικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων και κατά τη φάση κλιμάκωσης τους.

Οι τελικές αποφάσεις για τον μηχανισμό και τον τρόπο επένδυσης των πόρων αναμένεται να οριστικοποιηθούν ως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2022 μέσω ενός κύκλου διαβουλεύσεων. Λόγω του πανευρωπαϊκού του ρόλου, το “Scale-Up Initiative” θα παραμείνει μια ανοιχτή πρωτοβουλία και για οποιοδήποτε άλλο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης  αποφασίσει να συμμετάσχει  στο μέλλον.