Έρευνες - Μελέτες

Το 20% των επιθέσεων με ransomware πλήττουν ευρωπαϊκές χώρες

ransomware_0s

Σοβαρότατο πλήγμα στις επιχειρήσεις - αλλά και τους πολίτες - ανά τον κόσμο επιφέρει το ransomware, το κακόβουλο λογισμικό, που αποκλείει την πρόσβαση στα υπολογιστικά συστήματα ή κρυπτογραφεί τα δεδομένα τους, ζητώντας λύτρα από τους χρήστες.

 

Σχεδόν οι μισές από τις επιθέσεις ransomware παγκοσμίως στόχευαν τις ΗΠΑ το 2021Μπορεί οι ΗΠΑ να είναι ο νούμερο 1 στόχος, παγκοσμίως, για τους ψηφιακούς εγκληματίες που χρησιμοποιούν κακόβουλο λογισμικό ransomware, ωστόσο και η Ευρώπη δείχνει να είναι αγαπημένος προορισμός για τέτοιου είδους επιθέσεις.

 

Το 2021, 1 στις 5 επιθέσεις με ransomware έπληξε στόχους που είχαν έδρα την Ευρώπη, ενώ σχεδόν οι μισές επιθέσεις, παγκοσμίως, έπληξαν τις ΗΠΑ. “Το ransomware στα χέρια των εγκληματιών του κυβερνοχώρου μπορεί να γίνει ένα ισχυρό όπλο, που μπορεί να προκαλέσει μεγάλη οικονομική ζημιά και ισχυρό πλήγμα στη φήμη κάθε επιχείρησης”, αναφέρουν οι αναλυτές.

 

Σύμφωνα με τα πρόσφατα ευρήματα της ομάδας Atlas VPN, το 2021, το 48% των επιθέσεων ransomware κατευθύνθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από τα στοιχεία, που προέρχονται από την έρευνα της Cyberint “Ransomware - The Bad, The Bad & the Ugly”, προκύπτει ότι από τις 2.845 επιθέσεις με ransomware παγκοσμίως, οι κυβερνοεγκληματίες εξαπέλυσαν τις 1.352 από αυτές στις ΗΠΑ.

 

Οι κυβερνοεγκληματίες στόχευαν επιχειρήσεις που επηρέασαν χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια ανθρώπους, όπως οι κυβερνοεπιθέσεις στην Colonial Pipeline, την JBS Foods και την Kaseya.

 

Στο στόχαστρο η Γαλλία

Μεγάλο όγκο επιθέσεων με ransomware δέχτηκε και η Γαλλία με 146 επιθέσεις. Η επόμενη χώρα στη λίστα με τα υψηλότερα κρούσματα ransomware ήταν ο Καναδάς, με 140 επιθέσεις με κακόβουλο λογισμικό αυτού του είδους το 2021.

Η Μεγάλη Βρετανία και η Γερμανία κατατάσσονται στην τέταρτη και πέμπτη θέση της ίδιας λίστας, καθώς οι οργανισμοί στα δύο κράτη υπέστησαν 139 και 115 επιθέσεις ransomware, αντίστοιχα.

  

Οι πιο στοχευμένες βιομηχανίες

Πολλές ομάδες χάκερ στοχεύουν μεγάλες εταιρείες, επειδή η διακοπή της λειτουργίας τους προκαλεί τη μεγαλύτερη ζημιά. Ως αποτέλεσμα, πολλοί οργανισμοί μπορεί να πληρώσουν λύτρα απλώς και μόνο για να επιστρέψουν στις δραστηριότητές τους το συντομότερο δυνατό χωρίς να επηρεαστεί η λειτουργία τους, αλλά και η φήμη τους.

 

Ο βιομηχανικός και ο ενεργειακός κλάδος ήταν οι δύο τομείς που, κατά κύριο λόγο, δέχτηκαν τη μανία των επιτιθέμενων με ransomware, με 599 επιθέσεις και οι δύο παγκοσμίως το 2021. Ειδικά ο ενεργειακός κλάδος μπαίνει όλο και πιο έντονα στο στόχαστρο του ψηφιακού εγκλήματος, αφού μια επίθεση με ransomware μπορεί να διαταράξει τη συνήθη ροή αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας και να προκαλέσει ελλείψεις στις ενεργειακές υποδομές που δέχονται την επίθεση.

 

Οι φορείς απειλών έθεσαν, επίσης, στο στόχαστρό τους επιχειρήσεις στον κλάδο του λιανικού εμπορίου με 545 επιθέσεις ransomware πέρυσι. Οι χάκερ στοχεύουν τους λιανοπωλητές σε περιόδους που αυτοί είναι πιο ευάλωτοι, όπως κατά τη διάρκεια της Black Friday ή των χριστουγεννιάτικων εκπτώσεων.

 

Ο χρηματοοικονομικός κλάδος υπέστη 355 επιθέσεις ransomware από εγκληματίες του κυβερνοχώρου το 2021, ενώ οι επιχειρήσεις real estate δέχθηκαν 308 επιθέσεις, με τους κυβερνητικούς φορείς ανά τον κόσμο να γίνονται στόχος 270 απειλών ransomware.