Έρευνες - Μελέτες

Οι μισοί γονείς, παγκοσμίως, χρησιμοποιούν εφαρμογές γονικού ελέγχου

kidsinternet21

Όλο και πιο υπεύθυνοι αναφορά με τη δραστηριότητα των παιδιών στο Διαδίκτυο γίνονται πλέον οι γονείς, καθώς τα ίδια τα παιδιά είναι πολύ πιο προηγμένα τεχνολογικά από μικρή ηλικία, σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη της Kaspersky, σχεδόν οι μισοί γονείς (48%) χρησιμοποιούν, σήμερα, εφαρμογές γονικού ελέγχου.

Σχεδόν το ένα τέταρτο γονέων (23%) εμπιστεύονται τα παιδιά και δεν τα ελέγχουν με κανέναν τρόποΕπίσης, το 45% ελέγχει τακτικά το ιστορικό των παιδιών στο Διαδίκτυο. Επιπλέον, το 51% των γονέων αναφέρει ότι τα παιδιά τους, χρησιμοποιούν ψηφιακές συσκευές υπό την επίβλεψη είτε του ενός γονέα (42%), είτε ενός μέλους της οικογένειας (9%).

Η πλειονότητα των γονέων επιδιώκει να ελέγξει τα βίντεο που παρακολουθούν τα παιδιά (60%), τους ιστότοπους που επισκέπτονται (56%) και τα παιχνίδια που παίζουν (52%). Επιπλέον, το 49% θέλει να περιορίσει τον χρόνο που περνούν τα παιδιά στο Διαδίκτυο και τις συσκευές τους.

Παρακολουθώντας τη διαδικτυακή δραστηριότητα των παιδιών, πάνω από τους μισούς γονείς συζητούν για υγιείς ψηφιακές συνήθειες (55%). Ωστόσο, σχεδόν το ένα τέταρτο γονέων (23%) εμπιστεύονται τα παιδιά και δεν τα ελέγχουν με κανέναν τρόπο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι γονείς και η οικογένεια φέρουν την κύρια ευθύνη για τη ρύθμιση της συμπεριφοράς των παιδιών στον ψηφιακό χώρο (87%). Πάνω από ένας στους τέσσερις (28%) πιστεύει ότι η ευθύνη αυτή βαραίνει τους δασκάλους και τα σχολεία και το 27% πιστεύει ότι τα παιδιά πρέπει να έχουν προσωπική ευθύνη.

Ψηφιακή δεοντολογία
Προς υποστήριξη αυτής της θέσης, το 90% των γονέων συζήτησε με τα παιδιά τους κανόνες της διαδικτυακής συμπεριφοράς και της ψηφιακής δεοντολογίας. Μόνο ένας στους δέκα (10%) δεν έχει συζητήσει αυτό το θέμα με τα παιδιά του. 

“Τα περισσότερα παιδιά αποκτούν το πρώτο smartphone τους σε ηλικία εννέα ή 10 ετών. Είναι μια πύλη σε έναν παγκόσμιο κόσμο, που είναι εκπαιδευτικός και διασκεδαστικός, αλλά και γεμάτος προβληματικό περιεχόμενο. Σκεφτείτε αυτήν την έκθεση σαν την οδική κυκλοφορία - είναι απίστευτα συναρπαστικό να βγαίνεις εκεί έξω, αλλά είναι σημαντικό οι γονείς να συνοδεύουν τα παιδιά τους”, αναφέρει η εταιρεία. 

Συστάσεις
Τα παρακάτω βήματα θα βοηθήσουν τους γονείς να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους είναι ασφαλή στο διαδίκτυο:

- Κατά τη χρήση gadget, τα παιδιά μπορεί να μην έχουν γνώσεις σχετικά με την υγιεινή στον κυβερνοχώρο και την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν συζητώντας πιθανά σενάρια με τα παιδιά τους και δίνοντας το παράδειγμα.

- Είναι καλή ιδέα να εγκαταστήσετε μια εφαρμογή γονικού ελέγχου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να το συζητήσετε με το παιδί σας και να εξηγήσετε τους λόγους πίσω από τις ενέργειες σας, ώστε να το καταλάβει.

- Εάν το παιδί σας είναι ενεργός χρήστης κοινωνικών δικτύων και μοιράζεται πολύ περιεχόμενο, θα πρέπει να συζητήσετε το πρόβλημα της υπερβολικής κοινής χρήσης και του απορρήτου των δεδομένων. Μπορείτε, επίσης, να προσθέσετε ο ένας τον άλλον στα κοινωνικά δίκτυα και να προσπαθήσετε να αποτελέσετε παράδειγμα. Ελέγχετε πάντα τις γεωγραφικές ετικέτες στις φωτογραφίες, βεβαιωθείτε ότι δεν εμφανίζονται εμπιστευτικές πληροφορίες σε φωτογραφίες ή περιγραφές, ελέγξτε τα σχόλια.