Έρευνες - Μελέτες

Ευέλικτο μοντέλο εργασίας στον κλάδο της Πληροφορικής

peopletabtech

Τα νέα ευέλικτα εργασιακά μοντέλα, που έχει φέρει μαζί της η πανδημία, φαίνεται πως ήρθαν για να μείνουν ειδικά σε κάποιους κλάδους, όπως αυτός της Πληροφορικής και των Χρηματοοικονομικών. Το 15% των εργοδοτών στην Ελλάδα εκτιμά ότι οι εργαζόμενοι στον χώρο του ΙΤ είναι πιθανόν να συνεχίσουν να εργάζονται απομακρυσμένα.

Οι εργοδότες στην Ελλάδα εκτιμούν σε ποσοστό 15% ότι οι εργαζόμενοι στην Πληροφορική θα συνεχίσουν την εξ αποστάσεως εργασίαΣχεδόν οι μισοί εργοδότες στη χώρα (43%) προβλέπουν ότι οι εργαζόμενοι τους σε θέσεις σχετικές με την Πληροφορική θα ακολουθήσουν ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας. Στο μεταξύ, σχεδόν ένας στους τρεις (33%) αναμένει ότι όσοι απασχολούνται με ειδικότητα το ΙΤ θα επιστρέψουν στους χώρους εργασίας. 

Ο κλάδος του ΙΤ, μάλιστα, είναι εκείνος για τον οποίο οι εργοδότες εκτιμούν σε μεγαλύτερο ποσοστό (15%) ότι οι εργαζόμενοι τους θα συνεχίσουν να βρίσκεται σε καθεστώς εξ αποστάσεως εργασίας. Για παράδειγμα, το αντίστοιχο ποσοστό στον τομέα της Βιομηχανίας είναι μόλις 9%, στον κλάδο των Πωλήσεων και της Εξυπηρέτησης Πελατών διαμορφώνεται στο 10%, ενώ στον κλάδο των Χρηματοοικονομικών και της Λογιστικής στο 13%. 

“Οι εργοδότες, παγκοσμίως, γνωρίζουν ότι η ευελιξία αποτελεί το κλειδί για την προσέλκυση εργαζομένων σε μια άκρως ανταγωνιστική αγορά εργασίας”, διαπιστώνει η Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης της ManpowerGroup για το 1ο τρίμηνο του 2022. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, παγκοσμίως οι εργοδότες αναμένουν ότι οι εργαζόμενοι τους στην ειδικότητα των Χρηματοοικονομικών-Λογιστικής (51%) και της Βιομηχανίας-Παραγωγής (29%) θα ακολουθήσουν ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας. Για την Ελλάδα, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι στο 49% και στο 26%. 

Για τους ρόλους στη Βιομηχανία/Παραγωγή το 58% των Ελλήνων εργοδοτών αναμένει επιστροφή στον χώρο των επιχειρήσεων, το 51% για τους ρόλους της Εξυπηρέτησης Πελατών και  το 49% για το Ανθρώπινο Δυναμικό (HR). 

Αισιόδοξες οι προοπτικές προσλήψεων
Η έρευνα διαπιστώνει σχετικά αισιόδοξες προοπτικές προσλήψεων στην ελληνική αγορά εργασίας για το 1ο τρίμηνο του 2022. Το 36% των εργοδοτών αναμένει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 24% μείωση, ενώ το 38% δεν προβλέπει κάποια αλλαγή. 

Οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης για το 1ο τρίμηνο του 2022 ανέρχονται σε +16%, αυξημένες κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. 

Αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων σχεδιάζουν οι υπεύθυνοι προσλήψεων σε 10 από τους 11 συνολικά τομείς οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα για το 1ο τρίμηνο του 2022, ενώ μείωση αναμένεται σε έναν τομέα. Η Βιομηχανία/Παραγωγή είναι ο τομέας με τις καλύτερες επιδόσεις κατά το προσεχές τρίμηνο, με τους υπεύθυνους προσλήψεων να καταγράφουν Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης στο +33%.

Επίσης, ισχυρές προθέσεις προσλήψεων αναμένονται στον τομέα των Κατασκευών και  της Εστίασης, Ψυχαγωγίας & Ξενοδοχείων, όπου οι Προοπτικές ανέρχονται στο +28% και +22%, αντίστοιχα. Η πιο αδύναμη αγορά αναμένεται στον τομέα της Εκπαίδευσης, Υγείας και τις Δημόσιες Υπηρεσίες, με τις προοπτικές να είναι στο +2%. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις του αριθμού των απασχολουμένων θα πραγματοποιηθούν στους οργανισμούς με 50-249 εργαζόμενους, με τις προοπτικές να αναμένονται στο +24%.