Έρευνες - Μελέτες

Ωριμάζει το ελληνικό οικοσύστημα των startups

startupnew112

Σε μια απόλυτη υπολογίσιμη δύναμη της οικονομίας έχει εξελιχθεί το εγχώριο νεοφυές οικοσύστημα, με το 2021 να εξελίσσεται σε χρονιά ρεκόρ για τις ελληνικές startups. Δεν είναι τυχαίο ότι 2 στους 3 ιδρυτές αναμένει μια νέα χρηματοδότηση εντός του 2021, ενώ, από τις αρχές του έτους και μέσα σε μόλις πέντε μήνες, οι ελληνικές startups άντλησαν το 50% των κεφαλαίων, που είχαν λάβει συνολικά το 2020.

 

Χρονιά ρεκόρ για τις ελληνικές startups θα είναι το 2021, 2 στους 3 Έλληνες founders αναμένει νέα χρηματοδότηση εντός του έτουςΤα σημάδια ωρίμανσης του ελληνικού οικοσυστήματος είναι αρκετά. Για παράδειγμα, σήμερα τουλάχιστον 10 νεοφυείς εταιρείες με ελληνικό DNA διεκδικούν τον τίτλο του “μονόκερου”, δηλαδή φλερτάρουν με αποτιμήσεις άνω του $1 δισ.

 

Σύμφωνα με ανάλυση αγοράς της Endeavor Greece, οι παραπάνω ενδείξεις συνηγορούν υπέρ νέων ρεκόρ σε σχεδόν όλους τους βασικούς δείκτες των νεοφυών εταιρειών: ρυθμοί ανάπτυξης, νέες θέσεις εργασίας, προσέλκυση κεφαλαίων, εξαγορές.

 

Το 2021 αναμένεται να δώσει συνέχεια σε άλλη μια χρονιά ρεκόρ, που ήταν το 2020, όταν το ελληνικό οικοσύστημα άντλησε περισσότερα κεφάλαια από ποτέ. Άγγιξαν τα €455 εκατ., μια αύξηση που ξεπέρασε το 71% συγκριτικά με το 2019.

 

Κλάδοι σε άνοδο

Από την κατανομή των επενδυτικών κεφαλαίων, που αντλήθηκαν ανά κλάδο το 2020, προκύπτει ότι οι κλάδοι του Fintech και του eCommerce σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση, της τάξης του 600% και 300%. Αντίστοιχα, οι κλάδοι του Education, Agriculture, Travel κατέγραψαν σημαντική μείωση, που αγγίζει το 100%.

 

Ο κλάδος του eCommerce άντλησε τα περισσότερα κεφάλαια το 2020, με ποσοστό 27% ενώ ακολουθεί ο κλάδος του Fintech με 21% και του Health με 10% των συνολικών κεφαλαίων που αντλήθηκαν την περασμένη χρονιά.

 

Από την κατανομή των επενδυτικών κεφαλαίων με βάση το έτος ίδρυσης των startups, προκύπτει ότι περισσότερες από μία στις δύο (53%) startups, που χρηματοδοτήθηκαν το 2020, ιδρύθηκαν πριν το 2010. Την ίδια στιγμή, σημαντικό ρεύμα έχουν και οι νεότερες νεοφυείς εταιρείες με χρόνο ζωής μικρότερο των 4 ετών: από τα συνολικά κεφάλαια το 1/3 (33,47%) διοχετεύθηκε σε νεόκοπες startups. Μόλις, 13,5% των συνολικών κεφαλαίων επενδύθηκε σε επιχειρήσεις με 5 έως 10 χρόνια λειτουργίας.

 

Αύξηση θέσεων εργασίας κατά 30%

Παρ’ όλο που ο αριθμός θέσεων εργασίας που δημιουργούν οι startups μοιάζει αρκετά μικρός σε σύγκριση με τον συνολικό αριθμό που δημιουργείται στη χώρα ανά έτος, εντούτοις παρουσιάζει αυξητική τάση. Το 2020 υπήρξε μια ιδιαίτερη χρονιά στον τομέα της απασχόλησης, με τις startups να βάζουν ανάχωμα στην πτωτική πορεία της αγοράς εργασίας. Ενώ το 2020 οι θέσεις εργασίας στην Ελλάδα παρουσίασαν μείωση 0,9%, η πτώση αυτή δεν αφορά στην πλειοψηφία των ελληνικών startups.

 

Αντίθετα, ο συνολικός αριθμός θέσεων εργασίας σε startup επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 30%: από 5.400 εργαζόμενους το 2019, έφτασαν τους 7.000 εργαζόμενους στο τέλος του 2020. Σε επίπεδο κλάδων, παρατηρείται σημαντική μείωση στη δημιουργία θέσεων εργασίας στους τομείς Travel και Sports, που έχουν πληγεί σημαντικά από την πανδημία και μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων των οποίων προχώρησε σε μείωση προσωπικού.

 

Αντίθετα, οι startups που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του Cybersecurity σχεδόν διπλασίασαν (+97,7%) τις νέες θέσεις εργασίας, που δημιούργησαν την περασμένη χρονιά σε σχέση με το 2019. Ακολουθούν οι κλάδοι του eCommerce και Music με αύξηση που αγγίζει το 88,6% και 69,3% αντίστοιχα.

 

Ψήφος εμπιστοσύνης

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι οι ελληνικές startups κερδίζουν όλο και περισσότερο την ψήφο εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών, των οποίων η συμμετοχή στις χρηματοδοτήσεις βαίνει αυξανόμενη. Το 2020 αποτελεί ρεκόρ για το ελληνικό startup οικοσύστημα και στον τομέα των εξαγορών, καθώς Έλληνες επιχειρηματίες κέντρισαν το ενδιαφέρον διεθνών τεχνολογικών παικτών, με deals που ξεπέρασαν τα €470 εκατ., υψηλότερο ποσό από ποτέ για τα ελληνικά δεδομένα.