Έρευνες - Μελέτες

Τα ¾ των εταιρειών αντιμετώπισαν από 1 έως 10 ψηφιακές επιθέσεις το 2020

13-3-10673889

Με περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις να βιώνουν αύξηση των κυβερνο-απειλών το 2020, οι ψηφιακοί κίνδυνοι βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα από ποτέ. Καθώς η υιοθέτηση μοντέλων απομακρυσμένης και υβριδικής εργασίας εφαρμόζεται ολοένα, οι προκλήσεις για τις επιχειρήσεις αυξάνονται.

 

Το 69% των επικεφαλής επιχειρήσεων αποκαλύπτουν πως οι εταιρείες τους, βίωσαν σημαντική αύξηση των κυβερνοεπιθέσεωνΗ έρευνα “Future of Cyber” του 2021 της Deloitte έδειξε ότι το 69% των επικεφαλής επιχειρήσεων αποκαλύπτει πως οι εταιρείες τους βίωσαν σημαντική αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων το 2020, εν μέσω της επιτάχυνσης του ψηφιακού μετασχηματισμού. Την ίδια στιγμή, που οι ψηφιακοί κίνδυνοι αυξάνονται, οι ηγέτες σχεδιάζουν σημαντικές επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

 

Συγκεκριμένα, σχεδόν καθολική είναι η στρατηγική των επικεφαλής των οικονομικών επιτελείων προς αυτήν την κατεύθυνση, με το 94% να δηλώνει ότι σκοπεύει να μεταφέρει τα συστήματα οικονομικής πληροφόρησης σε περιβάλλον cloud.

 

“Οι επιχειρήσεις εργάζονται εντατικά αυτόν το χρόνο για να παραμείνουν ανταγωνιστικές εν μέσω ταχύτατων τεχνολογικών αλλαγών, καθώς η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού έχει αυξήσει δραστικά την τρωτότητά τους σε κυβερνοεπιθέσεις”, διαπιστώνει η μελέτη.

 

Σύμφωνα με τα ευρήματά της, τo 72% των συμμετεχόντων αναφέρει ότι οι οργανισμοί τους, αντιμετώπισαν από ένα έως δέκα περιστατικά κυβερνοεπιθέσεων μόνο μέσα στο περασμένο έτος.

 

“Μηδενικής Εμπιστοσύνης”

Όπως δείχνει η παγκόσμια έρευνα της Deloitte, τα σημεία, που αποτελούν τις μεγαλύτερες προκλήσεις σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των κινδύνων του κυβερνοχώρου, είναι οι υβριδικές τεχνολογίες πληροφορικής σε ποσοστό 41% και η κυβερνο-υγιεινή (cyber hygiene) σε ποσοστό 26%. Ως εκ τούτου, οι επιχειρήσεις αξιοποιούν την πρακτική της Μηδενικής Εμπιστοσύνης (Zero Trust), δηλαδή μια αρχιτεκτονική που βασίζεται στη θεμελιώδη αρχή του “ποτέ μην εμπιστεύεσαι, πάντα να επιβεβαιώνεις”, προκειμένου να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ της επιχειρηματικής δραστηριότητας, της πληροφορικής και των τομέων του κυβερνοχώρου.

 

Έτσι, επιτυγχάνεται η μείωση της επιχειρησιακής πολυπλοκότητας και η απλοποίηση ενσωμάτωσης διαφόρων οικοσυστημάτων. Οι επιχειρήσεις, που αξιοποιούν την αρχή της “Μηδενικής Εμπιστοσύνης”, οδηγούν τις εξελίξεις στον τομέα της οργανωτικής αλλαγής, προκειμένου να επιτύχουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό, χτίζοντας υποδομές ασφάλειας με τις οποίες μπορούν να χειριστούν την ταχύτητα αυτού του μετασχηματισμού.

 

Επένδυση στην κυβερνοασφάλεια

Με τους κυβερνοεγκληματίες να γίνονται ολοένα και πιο ικανοί, οι επιχειρήσεις τείνουν να αυξάνουν τους προϋπολογισμούς τους για την κυβερνοασφάλεια. Σχεδόν το 75% των συμμετεχόντων ηγετών με πάνω από $30 δισ. σε κέρδη συνολικά, δήλωσαν ότι θα επενδύσουν περισσότερα από $100 εκατ. στην κυβερνοασφάλεια φέτος.

 

Ενώ αυτές οι επενδύσεις μοιράζονται σχετικά ισορροπημένα, η έρευνα κατέδειξε ότι μεγαλύτερη προσοχή δίνεται σε ζητήματα ανίχνευσης και παρακολούθησης απειλών, μετασχηματισμού του κυβερνοχώρου και προστασίας δεδομένων.

 

Σύμφωνα με την έρευνα της Deloitte, την επόμενη τριετία οι CIOs και CISOs θα συνεχίσουν να δίνουν προτεραιότητα στην κυβερνοασφάλεια, με το 64% να προτεραιοποιεί τις ικανότητες ασφάλειας, το 59% την ενίσχυση της ιδιωτικότητας, το 50% την ικανότητα συμμόρφωσης και το 45% τη βελτίωση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας και πληροφόρησης, ως τους κύριους λόγους υιοθέτησης νέων τεχνολογιών.