Έρευνες - Μελέτες

Σε fintech, βιοτεχνολογία και cleantech επενδύουν τα Venture Capitals

fintech3

Ο ευρύτερος κλάδος της τεχνολογίας παραμένει ο αγαπημένος τομέας επενδύσεων για τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capitals-VCs). Εν μέσω πανδημίας και ταχείας ψηφιοποίησης, τα venture capitals ανά τον κόσμο επικέντρωσαν και το 3ο τρίμηνο του 2021 το χρηματοδοτικό τους ενδιαφέρον σε τομείς που σχετίζονται με το ψηφιακό τοπίο.

 

Θα υπάρξουν ακόμη περισσότερες επενδύσεις VCs σε fintech, βιοτεχνολογία και cleantech το επόμενο τρίμηνο, αλλά και το 2022Οι επενδύσεις VCs σε ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Διακυβέρνηση) και cleantech σημείωσαν μεγάλη επιτυχία το 3ο τρίμηνο του 2021, με πολλές από τις μεγαλύτερες συναλλαγές παγκοσμίως να περιλαμβάνουν το στοιχείο του cleantech ή του ESG.

 

Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η άντληση $2,5 δισ. από τον κατασκευαστή ηλεκτρικών οχημάτων Rivian, $2 δισ. από την εταιρεία υποδομών εναλλακτικής ενέργειας Generate, $1,5 δισ. από την εταιρεία αποθήκευσης ενέργειας Svolt και $766 εκατ. από την εταιρεία ανακύκλωσης μπαταριών Redwood Materials.

 

Οι αναδυόμενοι τομείς του ESG συνέχισαν επίσης να κερδίζουν έδαφος: το 3ο τρίμηνο 2021, η εταιρεία καλλιέργειας συνθετικού κρέατος Aleph Farms με έδρα στο Ισραήλ συγκέντρωσε $105 εκατ.

 

“Ήταν μια εντυπωσιακή χρονιά για τις επενδύσεις VCs, με έντονο ενδιαφέρον για πολλούς διαφορετικούς τομείς, όπως το fintech, οι υπηρεσίες B2B, η υγεία και η βιοτεχνολογία. Ένας από τους πιο συναρπαστικούς τομείς επενδύσεων αυτό το τρίμηνο, ωστόσο, ήταν το cleantech. Πιθανότατα θα υπάρξουν ακόμη περισσότερες επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα το επόμενο τρίμηνο, αλλά και το 2022”, διαπιστώνει η έκθεση Venture Pulse της KPMG.

 

Ρεκόρ επενδύσεων

Το φετινό υγιές επίπεδο των παγκόσμιων επενδύσεων VCs δεν έδειξε σημάδια επιβράδυνσης κατά το 3ο τρίμηνο του 2021, καταγράφοντας ρεκόρ για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, με $171,7 δισ. μέσω 8.682 συναλλαγών.

Το ρεκόρ των 11 συναλλαγών αξίας  άνω του $1 δισ. η κάθε μία στη διάρκεια του τριμήνου, βοήθησε τις επενδύσεις VC να σκαρφαλώσουν σε νέο υψηλό.

 

Η ινδική Flipkart άντλησε $3,6 δισ. στη μεγαλύτερη συναλλαγή του 3ου τριμήνου 2021, με τις αμερικανικές Rivian ($2.5 δισ.) και Generate ($2 δισ.) να ακολουθούν. Άλλες εταιρείες με γύρους χρηματοδότησης άνω του $1 δισ. περιλαμβάνουν την Byju με έδρα στην Ινδία ($1,7 δισ.), Databricks στις ΗΠΑ ($1,6 δισ.), Svolt στην Κίνα ($1,58 δισ.), Articulate στις ΗΠΑ ($1,5 δισ.) Devoted Health στις ΗΠΑ ($1,2 δισ.), Nubank στη Βραζιλία ($1,1 δισ.), Chime στις ΗΠΑ ($1,1 δισ.) και GoPuff στις ΗΠΑ ($1 δισ.).

 

Στην αμερικανική ήπειρο πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από τις μισές παγκόσμιες επενδύσεις VC συνολικά, καταγράφοντας ρεκόρ χρηματοδότησης στα $94 δισ. στη διάρκεια του 3ου τριμήνου 2021.

  

Κινητικότητα στην Ευρώπη

Οι επενδύσεις VCs στην Ευρώπη παρέμειναν ισχυρές, με επενδύσεις $27,5 δισ. μέσω 1.910 συναλλαγών το 3ο τρίμηνο του 2021, χαμηλότερα πάντως από το ρεκόρ των $36 δισ. που σημειώθηκε το 2ο τρίμηνο του 2021.

Η πτώση αυτή αντανακλά μάλλον μια καλοκαιρινή επιβράδυνση στη δραστηριότητα συναλλαγών - που κυριάρχησε το 2021 -  καθώς πολλοί επενδυτές έκαναν διακοπές για πρώτη φορά μετά την έναρξη της πανδημίας.

 

Παρά τη μείωση της συνολικής χρηματοδότησης, το 3ο τρίμηνο του 2021 ήταν το δεύτερο καλύτερο τρίμηνο που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη. Οι περιφέρειες σε όλη την Ευρώπη συνέχισαν να προσελκύουν σημαντικές επενδύσεις.

 

Το 3ο τρίμηνο 2021, οι πέντε μεγαλύτερες συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν σε πέντε διαφορετικές περιφέρειές - με την γερμανική Gorillas να συγκεντρώνει $950 εκατ., ακολουθούμενη από τη βρετανική Revolut ($800 εκατ.), την εσθονική Bolt ($709 εκατ.), την ολλανδική Picnic ($707 εκατ.) και τη γαλλική Sorare ($680 εκατ.).

 

Οι παγκόσμιες επενδύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο άγγιξαν το ρεκόρ των $9,4 δισ. το 3ο τρίμηνο του 2021 - σημειώνοντας μικρή αύξηση από τα $9,1 δισ. το 2ο τρίμηνο 2021. Η Ελβετία εκτινάχθηκε, επίσης, στο ρεκόρ των $1,4 δισ., με κυρίαρχη την άντληση $553 εκατ. από την Quantus Holding Strategies.

 

“Η λέξη “ρεκόρ” επανεμφανίζεται σταθερά κάθε τρίμηνο στις αναφορές σχετικά με τις παγκόσμιες επενδύσεις VC, αλλά και τις επενδύσεις VC σε κάθε περιφέρεια χωριστά. Η πραγματικότητα είναι ότι το 2021 ήταν μια καταπληκτική χρονιά για την αγορά VC παγκοσμίως και δεν έχουμε τελειώσει ακόμα”, σχολιάζει η KPMG.