Έρευνες - Μελέτες

Στην Αττική είναι εγκατεστημένο το 67% των ελληνικών startups

startupnew112

Τάσεις αστυφιλίας διαπιστώνονται στο ελληνικό οικοσύστημα των startups, με τον χάρτη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας να είναι τελείως ανισοβαρής, καθώς στην Αττική συνωστίζεται η μεγάλη πλειοψηφία των νεοσύστατων εταιρειών της χώρας. Από τις 490 ελληνικές startups, που είναι εγγεγραμμένες στο εθνικό μητρώο Elevate Greece, το 67% κατοικοεδρεύει στην περιοχή της Αττικής.

Το 14,9% των νεοφυών εταιρειών στην Ελλάδα δραστηριοποιείται στον κλάδο των ΒιοεπιστημώνΤη δεύτερη θέση της πιο “εύφορης” περιφέρειας της χώρας για τις νεοφυείς εταιρείες κατέχει η Κεντρική Μακεδονία, με ποσοστό 14,5% των νεοσύστατων εταιρειών να έχει έδρα τη συγκεκριμένη περιφέρεια. Ακολουθεί η περιφέρεια της Κρήτης, η οποία φιλοξενεί το 6,4% των startups της χώρας, που είναι εγγεγραμμένες στο Elevate Greece.

Ακολουθεί, ασθμαίνουσα, η περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, που φιλοξενεί το 3,8% των ελληνικών νεοσύστατων εταιρειών της χώρας. Οι δε υπόλοιπες ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις βρίσκονται διάσπαρτες στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας, με εξαιρετικά ισχνά, ωστόσο, ποσοστά: από 0,4% έως 1,9% στην καλύτερη περίπτωση. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρουσίασε χθες ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας, στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων, 490 startups, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε περισσότερους από 20 τομείς, απασχολούν πάνω από 4.550 εργαζόμενους και εμφάνισαν, συνολικά το 2020, κύκλο εργασιών €41,9 εκατ

Βιοεπιστήμες: στυλοβάτης της απασχόλησης
Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι οι 10 κορυφαίοι κλάδοι, που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των Ελλήνων founders είναι οι Βιοεπιστήμες με ποσοστό 14,9%, ο τουρισμός με 9,81%, το περιβάλλον και η ενέργεια με 8,32%. Ακολουθούν οι τομείς της αγροδιατροφής (7,89%), της ανάλυσης δεδομένων (6,18%), της διαφήμισης και του μάρκετινγκ (επίσης με 6,18%), οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (4,69%), η λιανική πώληση (4,05%), οι κατασκευές και οι μεταφορές (με 3,84% και 2,99% αντίστοιχα).

Σε επίπεδο απασχόλησης, οι Βιοεπιστήμες αποτελούν τον βασικό τροφοδότη της αγοράς των startups, εισφέροντας το 12,8% των εργαζομένων, η ανάλυση δεδομένων (8,31%), η λιανική πώληση (7,28%), ο τουρισμός (6,73%), ενώ ακολουθούν διαφήμιση και μάρκετινγκ, αγροδιατροφή, ναυτιλιακά, περιβάλλον και ενέργεια, εκπαίδευση, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Οι αγαπημένοι των επενδυτών
Ο τομέας των βιοεπιστημών αποδεικνύεται ο αγαπημένος κλάδος των επενδυτών, αφού βρίσκεται στην πρώτη θέση των κλάδων, που υποδέχονται τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις. Ακολουθούν η ανάλυση δεδομένων, η αγροδιατροφή, η εκπαίδευση, η διαφήμιση και το μάρκετινγκ, ο τουρισμός, οι μεταφορές, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και το ανθρώπινο δυναμικό.

Στον τομέα των βιοεπιστημών, που αποτελεί και τον πιο κινητικό απ’ όλους τους κλάδους όσον αφορά το οικοσύστημα των startups, οι βασικοί τομείς δραστηριοποίησης είναι το λογισμικό με 13%, η τεχνητή νοημοσύνη επίσης με 13%, ενώ ακολουθούν οι εφαρμογές με 11%, η ανάλυση δεδομένων με 10%, οι κατηγορίες “άλλο”, απεικονιστική και αναλογικό νέφος κατέχουν η κάθε μία 9%, οι αισθητήρες 8%, η κατηγορία IoT 7%, η κατηγορία υλικό/εξαρτήματα 6%, 2% τα δίκτυα και οι 3D εκτυπώσεις και 1% η νανοτεχνολογία.