Έρευνες - Μελέτες

Εθνικό Σχέδιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη αποκτά η Ελλάδα

artif

Από μηχανισμούς ελέγχου της φοροδιαφυγής μέχρι εφαρμογές για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων ή εφαρμογές πρόβλεψης κινδύνων για λογαριασμό της πολιτικής προστασίας, η Τεχνητή Νοημοσύνη ετοιμάζεται να μπει στην καθημερινή λειτουργία του ελληνικού Δημοσίου. Σε αυτήν τη νέα εποχή δυνατοτήτων ετοιμάζεται να μπει η Ελλάδα μέσα από το Εθνικό Σχέδιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη, στη δημοσιοποίηση του οποίου θα προβεί το αμέσως επόμενο διάστημα ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης.

 

Από την πάταξη της φοροδιαφυγής ή του λαθρεμπορίου καυσίμων μέχρι την πρόβλεψη κινδύνων για την πολιτική προστασία, το ελληνικό Δημόσιο αποκτά Τεχνητή Νοημοσύνη“Η χώρα είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στην πρόκληση να μην "χάσει το τρένο" της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, αυτήν της Τεχνητής Νοημοσύνης”, τόνισε ο ίδιος σε συζήτηση με τίτλο “Δημοκρατία και Τεχνολογία: Πιάσε με αν μπορείς”, που διεξήχθη στο πλαίσιο του  Athens Democracy Forum. Στη διάρκεια του Forum, που διοργανώνει Democracy & Culture Foundation σε συνεργασία με τους New York Times, ο κ. Πιερρακάκης επεσήμανε αναφερόμενος στην Τεχνητή Νοημοσύνη: “Είμαστε παρόντες στο διάλογο και έτοιμοι να υλοποιήσουμε την μεγάλη μας επιθυμία να επωφεληθούμε από αυτήν την επανάσταση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”. 

 

Στην Ελλάδα - σύμφωνα με μελέτη της Accenture σε συνεργασία με τη Microsoft - η ανάπτυξη και εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε σωρευτική αύξηση του ΑΕΠ κατά $195 δισ. για την περίοδο 2020-2035.

“Για να επιτευχθεί αυτό όμως, θα πρέπει να οργανώσουμε το κατάλληλο οικοσύστημα καταλυτών και προϋποθέσεων, που θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο τα οφέλη που φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις προκλήσεις που τη συνοδεύουν”, αναφέρει σχετικά η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού.

 

Κίνητρα στις επιχειρήσεις για υιοθέτηση της ΤΝ

Συνολικά, η Ελλάδα δρομολογεί την υλοποίηση ενός συνόλου δράσεων για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η δημιουργία εθνικού δικτύου κέντρων αριστείας για την ΤΝ, όπως και η παροχή κινήτρων σε εταιρείες, που αναπτύσσουν λύσεις Τεχνητής Νοημοσύνης

 

Έτερος στόχος είναι η ανάπτυξη των δεξιοτήτων που θα υποστηρίξουν τις εφαρμογές ΤΝ, αλλά και η διεξαγωγή εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τη δημιουργία εμπιστοσύνης στους πολίτες σε σχέση με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης.

 

“Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θεωρεί ως καταλληλότερη προσέγγιση, μια στρατηγική ήπιας, σταδιακής εισαγωγής συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης στη Δημόσια Διοίκηση. Ξεκινώντας με πιλοτικές εφαρμογές σε συγκεκριμένους τομείς και πεδία άσκησης πολιτικής, που δεν ενέχουν κινδύνους σχετικούς με “προσωπικά δεδομένα” ή διακρίσεις και μεροληψία στη λήψη αλγοριθμικών αποφάσεων”, σημειώνεται σχετικά στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού.

 

Τέτοια είναι, για παράδειγμα, συστήματα, που “εκπαιδεύονται” σε ανοικτά δημόσια σύνολα δεδομένων, συστήματα βασισμένα σε κανόνες (ruled-based AI) ή συστήματα, που “επιβάλλουν” την ανθρώπινη εποπτεία ως τελευταίο βήμα για την αυτοματοποιημένη λήψη νομικά δεσμευτικών αποφάσεων για το υποκείμενο.