Έρευνες - Μελέτες

200 εκατ. νοικοκυριά στην Ευρώπη θα έχουν οπτική ίνα έως το 2026

fiber_optic_home

Συνδέσεις μέσω οπτικής ίνας θα έχουν περίπου 200 εκατ. νοικοκυριά σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2026. Η διείσδυση της οπτικής ίνας προβλέπεται να είναι αλματώδης την επόμενη πενταετία, καθώς για το τρέχον έτος υπολογίζεται ότι ο αντίστοιχος αριθμός θα φτάσει τα 118 εκατ. νοικοκυριά, δηλαδή αναμένεται αύξηση της τάξης του 67% έως το 2026.

 

Η μεγαλύτερη πρόκληση παραμένει το ψηφιακό χάσμα, αφού δεν εντάσσονται με τον ίδιο ρυθμό όλα τα κράτη στην εποχή του FTTHΣύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα νοικοκυριά στην Ευρώπη (όχι μόνο στην Ε.Ε., αλλά σε 39 κράτη της Γηραιάς Ηπείρου) θα υπερβούν τα 300 εκατ. έως το 2026. Οι προβλέψεις προέρχονται από το FTTH Council Europe, στηρίζονται σε στοιχεία της εταιρείας IDATE και αφορούν συνδέσεις Fiber-to-the-home ή Fiber-to-the-Building (FTTH/B).

 

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Ολλανδία θα είναι οι χώρες με τη μεγαλύτερη πρόοδο στη διείσδυση των οπτικών ινών τα επόμενα χρόνια. Όπως τονίζει το FTTH Council Europe, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που ευθύνονται για την ταχεία ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης ζήτησης που προκλήθηκε από την πανδημία Covid-19, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την τόνωση των ιδιωτικών επενδύσεων.

Τα εθνικά προγράμματα, που καλύπτουν την υποδομή και την ψηφιοποίηση παίζουν επίσης τον ρόλο τους, όπως και οι νέοι ευρωπαϊκοί ψηφιακοί στόχοι για το 2025 και το 2030.

 

Μακρύς ο δρόμος

Η έκθεση δείχνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη δυναμική περαιτέρω ανάπτυξης όσον αφορά τη συνδεσιμότητα μέσω οπτικής ίνας σε πολλές χώρες της Ε.Ε., ωστόσο η συνολική ανάπτυξη προχωρά με ταχείς ρυθμούς.

 

Συνολικά, πάντως, το FTTH Council Europe επισημαίνει ότι η Ευρώπη έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει μέχρι να εκπληρώσει τον στόχο μιας πλήρως ψηφιοποιημένης κοινωνίας.

 

Υστέρηση στις αγροτικές περιοχές

Σε ξεχωριστή έκθεση του, το FTTH Council Europe διαπιστώνει ότι πάνω από τα δύο τρίτα των αγροτικών νοικοκυριών έχουν πρόσβαση σε συνδεσιμότητα επόμενης γενιάς, είτε πρόκειται για FTTH/B, DOCSIS 3.0, VDSL, είτε για οποιαδήποτε τεχνολογία ικανή να παρέχει ταχύτητες λήψης 30 Mbps.

 

Ωστόσο, η κάλυψη FTTH/B στις αγροτικές περιοχές της Ευρώπης υστερεί σημαντικά και ανέρχεται μόλις στο 22% των νοικοκυριών σε αγροτικές περιοχές στην ΕΕ27+Ηνωμένο Βασίλειο. Μάλιστα, η εικόνα διαφέρει ανάμεσα στα κράτη - μέλη της Ε.Ε., με την Ισπανία να πρωτοπορεί με ένα ποσοστό διείσδυσης 60,5% του FTTH/B στα αγροτικά νοικοκυριά και τη Γερμανία να βρίσκεται μόλις στο 9,8%.

 

“Το Συμβούλιο πιστεύει ότι οι αγροτικές περιοχές θα πρέπει να επωφελούνται από τις ίδιες υπηρεσίες με τις αστικές περιοχές. Ως εκ τούτου τα κρατικά κονδύλια θα πρέπει να συμβάλλουν στη γεφύρωση αυτού του ψηφιακού χάσματος, όπου η ιδιωτική χρηματοδότηση δεν είναι δυνατή λόγω έλλειψης επιχειρηματικών κινήτρων”, σημειώνει ο Eric Festraets, Πρόεδρος του FTTH Council Europe.