Έρευνες - Μελέτες

Αυξήθηκαν κατά 50% οι συνδρομητές σε δίκτυα οπτικών ινών στην Ευρώπη το 2014

fiberoptic2

Βελτιωμένες επιδόσεις εμφανίζει η Ευρώπη όσον αφορά τις τεχνολογίες, που επιτρέπουν πρόσβαση σε υπερ-ταχύτατο ίντερνετ. Για του λόγου το αληθές, οι συνδρομητές σε δίκτυα οπτικών ινών (Fiber to the Home - FTTH και Fiber to the Building - FTTB) κατέγραψαν, το 2014, αύξηση της τάξης του 50% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Πλέον, οι συνδέσεις FTTH και FTTB ανέρχονται σε περίπου 15 εκατ. (14,5 εκατ.) στην Ευρώπη, χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτές οι συνδέσεις σε Ρωσία και Ουκρανία, που θα πρόσθεταν άλλα 14,8 εκατ. στο ευρωπαϊκό δυναμικό των οπτικών ινών. Τα σχετικά στοιχεία, που παρουσιάστηκαν στο FTTH Conference στη Βαρσοβία επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα “χάνει το τρένο” στον τομέα των οπτικών ινών, καθώς η χώρα μας δεν περιλαμβάνεται καν στη μέτρηση της IDATE, που πραγματοποίησε τη συγκεκριμένη έρευνα.


Σε περίπου 15 εκατ. ανέρχονται οι συνδρομητές FTTH και FTTB στην Ευρώπη - Πρώτη η Λιθουανία
Στον αντίποδα με την Ελλάδα βρίσκεται η Λιθουανία, που καταλαμβάνει την πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρώπης στη διείσδυση του FTTH και FTTB, με ποσοστό 34,5%. Η Σουηδία, όπου η διείσδυση των οπτικών ινών αντιστοιχεί ποσοστιαία στο 33,3%, βρίσκεται στη δεύτερη θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης, με τη Λετονία με 29%, τη Ρωσία με 26,8% και τη Ρουμανία με 24,3% να ακολουθούν. (Γράφημα)

Στο μεταξύ, όπως διαπιστώνει η έρευνα της IDATE, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του FTTH Council Europe, η Γερμανία, η Ρουμανία, η Ισπανία, η Γαλλία,  Ολλανδία και η Πορτογαλία είναι οι χώρες, που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πρόοδο στη διεύρυνση των συνδέσεων μέσω οπτικών ινών το 2014.



Αντίθετα, χώρες, όπως η Αυστρία, η Τσεχία και η Μεγάλη Βρετανία σημείωσαν πολύ μικρή πρόοδο το 2014 προσθέτοντας έκαστη λιγότερους από 20.000 νέους συνδρομητές FTTH στη διάρκεια του 2014.

Ραγδαία ανάπτυξη
Στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών με το μεγαλύτερο αριθμό νοικοκυριών συνδεδεμένων σε δίκτυα οπτικών ινών, την πρώτη θέση καταλαμβάνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ακολουθούμενα από τη Νότια Κορέα, το Χονγκ Κονγκ και την Ιαπωνία.

Οι αναλυτές παρατηρούν ότι η ραγδαία αύξηση των συνδέσεων FTTH/B στην Ευρώπη συνηγορεί υπέρ της άποψης ότι θα αποτελέσουν τον κυρίαρχο τύπο σταθερής ευρυζωνικής σύνδεσης με το Διαδίκτυο, αν και ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί, ώστε η περιοχή να φτάσει τον στόχο της Ψηφιακής Ατζέντας είναι ακόμη μακρύς. Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο των στόχων της Ψηφιακής Ατζέντας είναι το 50% των ευρωπαϊκών νοικοκυριών να απολαμβάνει ταχύτητες 100Mbps έως το 2020.

Τις απογοητευτικές επιδόσεις της Ελλάδας στις τεχνολογίες, που επιτρέπουν πρόσβαση σε υπερ-ταχύτατο ίντερνετ, επιβεβαιώνουν παλαιότερα στοιχεία του ΟΟΣΑ (2013), που επιφυλάσσουν για τη χώρα την τελευταία θέση ως προς τη διείσδυση των οπτικών ινών, έχοντας τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των χωρών - μελών της ζώνης του ΟΟΣΑ.