Έρευνες - Μελέτες

Η Ελβετία η πιο ανταγωνιστική χώρα στην προσέλκυση νέων ταλέντων

peopleyoung1

Τον τίτλο της πιο ανταγωνιστικής χώρας στον κόσμο στην προσέλκυση νέων ταλέντων κατακτά η Ελβετία, ενώ η Ελλάδα καταφέρνει να βελτιώσει τη θέση της στην ίδια κατάταξη, αποσπώντας την 37η θέση, παγκοσμίως. Μέσα σε έναν χρόνο, η Ελλάδα πέτυχε να ανελιχθεί στη συγκεκριμένη λίστα και να βελτιώσει κατά τρεις θέσεις την κατάταξη της ανάμεσα στις πιο ανταγωνιστικές οικονομίες του κόσμου σε επίπεδο ανθρώπινου ταλέντου. 

Η Ελλάδα, με βαθμολογία 59.594 στην κλίμακα των 100.000 μονάδων, κατακτά για το 2020 την 37η θέση ανάμεσα σε 63 χώρες του κόσμου στην αξιολόγηση των νέων ταλέντων, σύμφωνα με το “IMD World Talent Ranking 2020”. Έναν χρόνο νωρίτερα, το 2019, η χώρα μας βρισκόταν στην 40η θέση της ίδιας κατάταξης, ενώ το 2018 η αντίστοιχη επίδοση ήταν η 44η θέση, και έναν χρόνο νωρίτερα η 41η. 

Ο δείκτης World Talent Ranking της IMD World αξιολογεί δεκάδες μεταβλητές, που στοιχίζονται κάτω από τρεις βασικούς πυλώνες: Επενδύσεις και Ανάπτυξη σε νέα ταλέντα, Ετοιμότητα, Προσέλκυση νέων ταλέντων. Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 30η θέση της λίστας των πιο ανταγωνιστικών οικονομιών σε επίπεδο ταλέντων στον πρώτο πυλώνα. Επίσης, καταλαμβάνει την 36η θέση ανάμεσα στις 63 χώρες σε επίπεδο Ετοιμότητας.

Ωστόσο, η Ελλάδα παραμένει χαμηλά στην παγκόσμια κατάταξη όσον αφορά τον τρίτο πυλώνα, προσέλκυση νέων ταλέντων, όπου για το 2020 κατατάσσεται 50η. Η τελευταία διαπίστωση δείχνει ότι η Ελλάδα έχει ακόμη δρόμο να διανύσει μέχρι να φτάσει στο σημείο να αποτελεί πόλο έλξης για τα ταλέντα διεθνώς.   

Το ταλέντο θεωρείται πλέον - και δικαίως - το “βαρύ πυροβολικό”
κάθε χώρας και αποτελεί κρίσιμο δείκτη για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Επιπρόσθετα, η ύπαρξη μιας “ευρύχωρης” δεξαμενής ταλέντων βαρύνει ιδιαίτερα στη συνολική αξιολόγηση των προοπτικών ανάπτυξης μιας χώρας.  

Η πρωτιά της Ελβετίας
Η Ελβετία προηγείται, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση παγκοσμίως στην αξιολόγηση της διαθεσιμότητας των ταλέντων. Δεύτερη έρχεται η Δανία, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται το Λουξεμβούργο.

Η Ελβετία κατακτά την πρώτη θέση μεταξύ των χωρών με τις πιο ανταγωνιστικές δεξαμενές ταλέντων χάρη στο εκπαιδευτικό της σύστημα. Ταυτόχρονα, η χώρα σκοράρει εξαιρετικά στην προσέλκυση ταλέντων από άλλες χώρες χάρη στην υψηλή ποιότητα ζωής και το επίπεδο των αμοιβών.

Ο αντίκτυπος του Brexit στην ανταγωνιστικότητα ταλέντων του Ηνωμένου Βασιλείου φαίνεται να αντικατοπτρίζεται και σε αριθμούς. Το 2016, το έτος της ψηφοφορίας για το Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν στην 16η θέση της συγκεκριμένης κατάταξης. 

Η 23η θέση, που καταλαμβάνει η χώρα για το 2020, αποτελεί πιθανώς μια ένδειξη ότι η αβεβαιότητα γύρω από το Brexit αποδυναμώνει την ανταγωνιστικότητα των ταλέντων του Ηνωμένου Βασιλείου.