Οι κωδικοί πρόσβασης ευθύνονται για 8 στις 10 παραβιάσεις δεδομένων

Έρευνες - Μελέτες

19 Αυγούστου 2021

Σε ανοιχτή πληγή για τις επιχειρήσεις ανά τον κόσμο και κυρίως τις μικρομεσαίες εξελίσσονται οι κωδικοί πρόσβασης. Δεν είναι τυχαίο ότι το 81% των παραβιάσεων δεδομένων προκαλείται από αδύναμους ή κλεμμένους κωδικούς πρόσβασης (Data Breach Investigation Report, Verizon).

Οι κωδικοί πρόσβασης είναι ένα από τα βασικότερα μέτρα ασφαλείας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις“Δεδομένου ότι περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια κωδικοί πρόσβασης έχουν διαρρεύσει στο Διαδίκτυο, η βασική προστασία με έναν κωδικό πρόσβασης είναι πλέον αναποτελεσματική”, διαπιστώνει η ESET. Οι κωδικοί πρόσβασης έχουν εξελιχθεί σήμερα σε ένα από τα βασικότερα μέτρα ασφαλείας.

Σύμφωνα, με την παγκόσμια εταιρία κυβερνοασφάλειας ESET, για να μπορέσουν πλέον οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να τους διαχειριστούν και να τους χρησιμοποιήσουν με ασφάλεια, θα πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια απ’ ότι στο παρελθόν.

“Αν είστε ιδιοκτήτης μικρομεσαίας επιχείρησης και νομίζετε ότι η εταιρεία σας δεν έχει κάτι που να ενδιαφέρει τους κυβερνοεγκληματίες, σκεφτείτε ξανά”, τονίζει η εταιρεία. Όπως επισημαίνει, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι το μήλο της έριδος για τους κυβερνοεγκληματίες ακριβώς γιατί διαθέτουν πολύτιμα δεδομένα και περισσότερα περιουσιακά στοιχεία απ’ ό,τι οι καταναλωτές. Ταυτόχρονα είναι πιο ευάλωτες από τις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες διαθέτουν μεγαλύτερους προϋπολογισμούς σε θέματα ασφάλειας.

Ως εκ τούτου, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σύμφωνα με τους αναλυτές, πρέπει να δώσουν μεγάλη βαρύτητα στους κωδικούς πρόσβασης, που χρησιμοποιούν τα στελέχη και οι εργαζόμενοι.

Κλοπή κωδικών
Για να παραβιάσουν τους κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιούν επιχειρήσεις και πολίτες, οι απατεώνες εφαρμόζουν απλές τεχνικές. Μια από αυτές είναι η παρακολούθηση. Οι επιτιθέμενοι υποκλέπτουν τους κωδικούς πρόσβασης κρυφοκοιτάζοντας τα πιθανά θύματα την ώρα που τους πληκτρολογούν.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021