Έρευνες - Μελέτες

Τη χρήση κοινού φορτιστή για όλα τα κινητά τηλέφωνα συζητά εκ νέου η Ευρώπη

smartpho_peopl

Το θέμα της χρήσης ενός κοινού φορτιστή για όλα τα κινητά τηλέφωνα, επαναφέρει στο τραπέζι των συζητήσεων η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρόταση, η οποία επανέρχεται στο προσκήνιο ανά διαστήματα την τελευταία δεκαετία, δεν έχει μέχρι σήμερα τελεσφορήσει. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να φέρει σχετικό νομοθετικό ψήφισμα τον ΣεπτέμβριοΩστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν από τις Βρυξέλλες, επαναφέρει εκ νέου το θέμα και ετοιμάζεται να φέρει τον Σεπτέμβριο σχετική νομοθετική πρόταση. Η πρόταση θα ανοίγει τον δρόμο για τον κοινό φορτιστή, ο οποίος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί απ’ όλα τα κινητά τηλέφωνα, τα tablets, τα ηλεκτρονικά βιβλία και άλλες φορητές συσκευές. 

Με στόχο να μειωθούν τα ηλεκτρονικά απόβλητα και να διευκολυνθούν οι καταναλωτές, η Ε.Ε. κατήρτισε το 2014 την Οδηγία για τον ραδιοεξοπλισμό. Σε μια προσπάθεια να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στην πρόκληση του αυξανόμενου αριθμού και της συνεχώς μεγαλύτερης ποικιλίας των συσκευών, οι ευρωβουλευτές θέσπισαν εναρμονισμένους κανόνες για τη διάθεση στην αγορά του ραδιοεξοπλισμού, όπως είναι τα κινητά τηλέφωνα, τα τηλεχειριστήρια αυτοκινήτου και τα μόντεμ.   

Στόχος της Οδηγίας ήταν να διασφαλίσει ότι η κάθε συσκευή δεν θα επηρεάζει αρνητικά την ύπαρξη της άλλης, καθώς και ότι θα τηρεί κάποιες σημαντικές απαιτήσεις αναφορικά με την υγεία και την ασφάλεια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι παλιοί φορτιστές παράγουν περισσότερους από 51.000 τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων ετησίως.

Αποτυχημένες απόπειρες
Σύμφωνα με την Οδηγία του 2014, ο ραδιοεξοπλισμός, που διατίθεται στην αγορά, θα πρέπει να είναι συμβατός με έναν κοινού τύπου φορτιστή. Επίσης, βάσει της Οδηγίας, οι αρμόδιες Αρχές θα πρέπει να διαθέτουν πρόσθετα εργαλεία, που θα τις βοηθήσουν να εντοπίζουν στην αγορά ραδιοεξοπλισμό, που δεν τηρεί τους νέους κανόνες ασφαλείας. Ωστόσο, έκτοτε η σχετική Οδηγία παραμένει γράμμα κενό περιεχομένου.

Θυμίζουμε ότι, όταν ψηφίστηκε η Οδηγία, είχε προβλεφθεί περιθώριο δύο ετών για να μεταφέρουν την αναθεωρημένη Οδηγία στην εθνική τους νομοθεσία και οι κατασκευαστές θα έχουν έναν επιπλέον χρόνο για να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες. Συνεπώς, ο κοινός φορτιστής για όλα τα κινητά τηλέφωνα θα έπρεπε να βρίσκεται στην αγορά, ήδη, από το 2017.

Στο μεταξύ, ήδη από το 2011, η Apple, η Samsung, η Huawei και η Nokia έχουν υπογράψει ένα εθελοντικό μνημόνιο συμφωνίας για την εναρμόνιση των φορτιστών για τα νέα μοντέλα smartphone, που μπαίνουν στην αγορά ήδη από το 2011. Το γεγονός αυτό οδήγησε σε σημαντική μείωση του αριθμού διαφορετικών φορτιστών και σύγκλιση της αγοράς σε μικροσυσκευές USB 2.0. Β συνδέσεις. 

Επίσης, το 2020, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μέσω ψηφίσματος του, τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός κοινού φορτιστή για όλες τις φορητές συσκευές. Μέσω του ψηφίσματος, οι ευρωβουλευτές είχαν ζητήσει την υποχρεωτική υιοθέτηση ενός κοινού φορτιστή για όλες τις φορητές συσκευές στη βάση ενός ενιαίου προτύπου.

“Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να αναλάβει η Ε.Ε. “ρυθμιστική δράση” για την ελάττωση των ηλεκτρονικών σκουπιδιών και για να έχουν οι καταναλωτές περισσότερες περιβαλλοντικά βιώσιμες επιλογές”, ανέφερε τότε το σχετικό ψήφισμα, που υιοθέτησαν οι Ευρωβουλευτές.