Έρευνες - Μελέτες

Ελλάδα, Ρουμανία, Κροατία: τα αναδυόμενα κέντρα για τα διεθνή Venture Capital

peoplewalk

Αυξανόμενη βαίνει η δραστηριότητα των Venture Capital Funds, καθώς η συνεχιζόμενη πανδημία δεν φαίνεται να κάμπτει το φρόνημα των επενδυτών. Το 1ο εξάμηνο του 2021 τα Venture Capital Funds (Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών) συνέχισαν να επενδύουν σε κέντρα ανά τον κόσμο, που συγκεντρώνουν πολλά υποσχόμενες νεοφυείς και όχι μόνο εταιρείες. 

Ελλάδα, Ρουμανία και Κροατία κερδίζουν έδαφος στην προσέλκυση επενδύσεων από Venture Capital FundsΤο εξεταζόμενο διάστημα η Ευρώπη βρέθηκε στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, ενώ συγκεκριμένες περιοχές, όπως - παραδοσιακά - το Ηνωμένο Βασίλειο λειτούργησαν ως πόλος έλξης για τους επενδυτές. Ποσοστό μεγαλύτερο από το 70% των κεφαλαίων, που επένδυσαν τα VCs στην Ευρώπη το 1ο εξάμηνο του 2021, κατευθύνθηκε σε πέντε χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία και Σουηδία. 

Η Ελλάδα, αν και δεν ανήκει στην πρώτη γραμμή των προτιμήσεων των επιχειρηματικών κεφαλαίων, ωστόσο, φαίνεται ότι αναβαθμίζει το προφίλ της ως πόλος έλξης σχετικών επενδύσεων. “Το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους μικρότερες αναδυόμενες αγορές, όπως η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Κροατία, επωφελήθηκαν από αυτήν την αύξηση των επενδύσεων κεφαλαίου στην Ευρώπη. Οι χώρες αυτές προσελκύουν όλο και μεγαλύτερο αριθμό επενδυτικών κεφαλαίων, καθώς πολλές τεχνολογικές εταιρείες συνεχίζουν να αναδύονται επί των εδαφών τους”, σχολιάζει σχετική έρευνα της εταιρείας Factset.

Η Ελλάδα δείχνει να βγαίνει κερδισμένη από τη συνεχώς αυξανόμενη δυναμική της Ευρώπης ως προορισμού επενδύσεων των Venture Capital Funds. Μόνο κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2021, οι εταιρείες χαρτοφυλακίου, που εδρεύουν στην Ευρώπη, συγκέντρωσαν σχεδόν $50 δισ.

Αυτό ξεπερνά τα $38 δισ. που συγκεντρώθηκαν σε όλη τη διάρκεια του 2020. Οι εταιρείες χαρτοφυλακίου με έδρα την Ευρώπη προσέλκυσαν το 2ο τρίμηνο του έτους κεφάλαια αυξημένα κατά 229,6% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. 

Τα must των επενδυτών
Δύο από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην Ευρώπη φέτος αφορούσαν εταιρείες με έδρα τη Σουηδία. Η μια εξ αυτών αφορούσε την Klarna - μια εταιρεία Fintech με ειδίκευση στο “buy now pay later” - που συγκέντρωσε $1,64 δισ. τους τελευταίους έξι μήνες, με την αποτίμησή της να φτάνει πλέον τα $45,6 δισ.

Η δεύτερη μεγαλύτερη επένδυση είχε ως αποδέκτη τη NorthVolt, έναν κατασκευαστή μπαταριών ιόντων λιθίου, η οποία συγκέντρωσε $2,75 δισ. και αποτιμάται πλέον στα $11,75 δισ. 

Τι έγινε διεθνώς
Ανοδική ήταν η πορεία των επενδύσεων VCs το 1ο εξάμηνο του 2021 σε παγκόσμιο επίπεδο, αν και όχι σε τόσο εκρηκτικούς ρυθμούς, όσο στην Ευρώπη. Τους πρώτους έξι μήνες του έτους, τα Venture Capitals επένδυσαν παγκοσμίως περισσότερα από $280 δισ.,  ξεπερνώντας το ιστορικό ρεκόρ των $275 δισ. που επενδύθηκαν συνολικά το 2020.

Το ποσό, που αντλήθηκε από επενδύσεις επιχειρηματικών κεφαλαίων, αυξήθηκε κατά 149,9% τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2021 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η τεχνολογία συνέχισε να κρατά τα σκήπτρα ως ο τομέας, που προσελκύει τις περισσότερες χρηματοδοτήσεις VCs. Μεγάλη ήταν η κινητικότητα και στους τομείς των εμπορικών υπηρεσιών, των καταναλωτικών αγαθών, των βιομηχανικών υπηρεσιών, του λιανικού εμπορίου και των υπηρεσιών τεχνολογίας.