Έρευνες - Μελέτες

O κλάδος της τεχνολογίας κυριαρχεί στις δημόσιες εγγραφές

technology1new1

Μια παράδοση, που τηρεί από το 3ο τρίμηνο του 2020, διατήρησε ο κλάδος της τεχνολογίας κατά την περίοδο Απριλίου - Ιουνίου 2021. Κυριάρχησε στις προτιμήσεις των επενδυτών, ανά τον πλανήτη, όσον αφορά τις δημόσιες εγγραφές.

 

Για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο, ο κλάδος της τεχνολογίας κυριάρχησε ως προς τον αριθμό των δημόσιων εγγραφώνΓια τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο, ο κλάδος της τεχνολογίας κυριάρχησε ως προς τον αριθμό των δημόσιων εγγραφών, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το ένα τέταρτο (27%) των συνολικών συναλλαγών του 1ου εξαμήνου του 2021. Συνολικά, 284 δημόσιες εγγραφές στον χώρο της τεχνολογίας συγκέντρωσαν $90,2 δισ.

 

Ακολούθησε ο κλάδος της υγείας, που αντιπροσωπεύει το 17% των δημόσιων εγγραφών του 1ου εξαμήνου, με 187 συμφωνίες, μέσω των οποίων αντλήθηκαν $33,4 δισ. Την τρίτη θέση όσον αφορά την κινητικότητα των τομέων της οικονομίας στο πεδίο των δημόσιων εγγραφών, κατέλαβε η βιομηχανία με 140 δημόσιες εγγραφές και κεφάλαια $24,3 δισ.

 

Συνολικά, το 1ο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, οι δημόσιες εγγραφές συνέχισαν να καταρρίπτουν νέα ρεκόρ, παγκοσμίως. Ο αριθμός των δημόσιων εγγραφών και τα έσοδα από αυτές παγκοσμίως, αυξήθηκαν κατά 150% και 215% αντίστοιχα, σε ετήσια βάση.

 

Κατά το 2ο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με την τριμηνιαία παγκόσμια έρευνας της EY, Global IPO Trends: Q2 2021, η αγορά των δημόσιων εγγραφών κατέγραψε τις καλύτερες επιδόσεις 2ου τριμήνου των τελευταίων 20 ετών

 

Γράφημα 1

 

Ισχυρή δυναμική

Η ισχυρή δυναμική των δημόσιων εγγραφών κατά το 1ο τρίμηνο του 2021 συνεχίστηκε - σύμφωνα με την έρευνα - και κατά το 2ο τρίμηνο, οδηγώντας στις υψηλότερες επιδόσεις 2ου τριμήνου της τελευταίας εικοσαετίας, ως προς τον αριθμό των δημόσιων εγγραφών, αλλά και τα αντληθέντα κεφάλαια.

 

Ενώ κατά το 1ο τρίμηνο του 2021 κυριάρχησαν οι δημόσιες εγγραφές μέσω SPACs (εταιρειών εξαγορών ειδικού σκοπού), κατά το 2ο τρίμηνο επέστρεψαν στο προσκήνιο οι παραδοσιακές δημόσιες εγγραφές, με τη βοήθεια διάφορων παραγόντων, όπως η υψηλή ρευστότητα και οι ισχυρές αποδόσεις των χρηματιστηριακών αγορών παγκοσμίως. Στη διάρκεια του 1ου εξαμήνου του 2021 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 1.070 δημόσιες εγγραφές, οι οποίες συγκέντρωσαν $222 δισ. σε έσοδα - αύξηση 150% και 215%, αντίστοιχα, σε ετήσια βάση.

 

Οι θετικές επιδόσεις της παγκόσμιας αγοράς δημόσιων εγγραφών επιβεβαιώνουν ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη βρίσκεται σε εξέλιξη, παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός της διαφοροποιείται από χώρα σε χώρα. Ενώ οι SPACs συνεχίζουν να συγκεντρώνουν τα φώτα της δημοσιότητας, στις ΗΠΑ απώλεσαν τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο κατά το 2ο τρίμηνο, έπειτα από τα υψηλά επίπεδα δραστηριότητας των τελευταίων 12 μηνών.

 

Ωστόσο, στην Ευρώπη, η δραστηριότητα των SPACs αυξήθηκε, φτάνοντας συνολικά τις 21 δημόσιες εγγραφές κατά το 1ο εξάμηνο του έτους.

 

Γράφημα 2

 

Στην Αμερική

Η δραστηριότητα δημόσιων εγγραφών στην αμερικανική ήπειρο διατήρησε την ισχυρή δυναμική της κατά το 1ο εξάμηνο του 2021, πετυχαίνοντας τις καλύτερες επιδόσεις της τελευταίας εικοσαετίας, με 276 δημόσιες εγγραφές, που συγκέντρωσαν $93,9 δισ. δολάρια, καταγράφοντας αύξηση κατά 229% και 282%, αντίστοιχα, σε ετήσια βάση.

 

Ο κλάδος της υγείας βρέθηκε στην πρώτη θέση, αντιπροσωπεύοντας το 36% των συμφωνιών, ακολουθούμενος από την τεχνολογία, με 31%. Ως προς τα αντληθέντα κεφάλαια, η σειρά ήταν η αντίστροφη, καθώς η τεχνολογία συγκέντρωσε σχεδόν τα μισά κεφάλαια (49%) και η υγεία το 23%.

 

Η εικόνα στην Ευρώπη

Η περιοχή της EMEIA βρέθηκε ενισχυμένη κατά το 1ο εξάμηνο του 2021, διατηρώντας τη θετική δυναμική του 1ου τριμήνου του έτους, με συνολικά 323 δημόσιες εγγραφές που συγκέντρωσαν $53,8 δισ., σημειώνοντας ετήσια αύξηση κατά 325% και 430%, αντίστοιχα.

 

Λόγω της έντονης δραστηριότητας εξαγωγών στην EMEIA, η περιοχή επηρεάζεται ιδιαίτερα από την οικονομική ευρωστία των αγορών της περιοχής Ασίας - Ειρηνικού και της Αμερικής, με αποτέλεσμα, παράλληλα με αυτές, να βελτιωθεί η εικόνα και στην EMEIA. Αξίζει να σημειωθεί ότι, μεταξύ των τριών περιοχών που εξετάζει η έρευνα, η ΕMEIA κατέγραψε τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε ετήσια βάση.

 

“Καθώς πολλές ευρωπαϊκές χώρες ξεπέρασαν το τρίτο κύμα της πανδημίας του COVID-19, οι θετικές οικονομικές προοπτικές συνέβαλαν στη βελτίωση της διάθεσης των επενδυτών κατά το 2ο τρίμηνο του έτους”, σημειώνει η μελέτη.

 

Αυτό οδήγησε σε 227 δημόσιες εγγραφές, οι οποίες συγκέντρωσαν $46,6 δισ., που αντιστοιχούν σε ετήσια αύξηση κατά 383% και 509%, αντίστοιχα.