Έρευνες - Μελέτες

Από τις πιο αργές στην Ε.Ε. η Ελλάδα στον εντοπισμό θέσης όσων καλούν το 112

europeanflag1

Μία από τις χειρότερες επιδόσεις στην Ε.Ε. έχει η Ελλάδα στον ακριβή εντοπισμό της θέσης των ανθρώπων, που καλούν τον πανευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης, το 112. Μάλιστα, η Ελλάδα ανήκει σε εκείνες της χώρες της Ε.Ε., στις οποίες πρέπει να περάσουν αρκετά λεπτά της ώρας, προκειμένου οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να λάβουν, στην πράξη, τις σχετικές πληροφορίες. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι απαιτούνται περίπου 34 λεπτά της ώρας για τον ακριβή εντοπισμό της θέσης των ανθρώπων, που καλούν το 112. Αρκετά λεπτά είναι και ο χρόνος αναμονής στη Γαλλία, όπως και στη Μάλτα (5 - 10 λεπτά).


Τα κράτη - μέλη δεν σημείωσαν πρόοδο το 2014 στον εντοπισμό της θέσης όσων καλούν το 112
Όπως προκύπτει από σχετική έκθεση, που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 2014, τα κράτη - μέλη δεν σημείωσαν πρόοδο στον τομέα του εντοπισμού της θέσης των ανθρώπων, που καλούν το 112. Με αυτά τα δεδομένα, η Επιτροπή κάλεσε τα κράτη - μέλη να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για τη βελτίωση του εντοπισμού του καλούντος το 112.

Επιπλέον, η Επιτροπή αναμένεται να ξεκινήσει, στο προσεχές μέλλον, ένα έργο δοκιμαστικής εφαρμογής, το οποίο θα αναλύσει τους τρόπους με τους οποίους τα “έξυπνα” κινητά υποβάλλουν τα δεδομένα, σχετικά με τον εντοπισμό του καλούντος στα κέντρα διαχείρισης κλήσεων επειγόντων. Στόχος είναι η επιτάχυνση του χρόνου επέμβασης των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και η σωτηρία ανθρώπινης ζωής.

Πλήρης άγνοια
Αν και ο κοινός αριθμός έκτακτης ανάγκης 112 λειτουργεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 1991, προκειμένου να διευκολύνει την επικοινωνία των πολιτών με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, οι Ευρωπαίοι πολίτες δείχνουν να αγνοούν την ύπαρξη του.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των Ευρωπαίων πολιτών επικροτεί τη λειτουργία ενός τέτοιου τηλεφωνικού αριθμού, τρεις στους τέσσερις εξακολουθούν να αγνοούν το 112 και να μην το χρησιμοποιούν. Πλήρη άγνοια για την ύπαρξη και λειτουργία του αριθμού δηλώνει στο Ευρωβαρόμετρο το 94% των Ελλήνων.

Ο κοινός αριθμός κλήσης για έκτακτες ανάγκες λειτουργεί σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στην Κροατία, τα νησιά Φερόε, τη Σερβία, την Ελβετία, την Τουρκία, τη Ρωσία και το Ισραήλ.

Το 112 μπορεί κανείς να το καλέσει από κάθε είδους τηλεφωνική συσκευή, σταθερή ή κινητή, χωρίς χρέωση. Με την κλήση στο 112 ειδοποιούνται ταυτόχρονα οι υπηρεσίες της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ στην κάθε χώρα και κινητοποιούνται ανάλογα με την ανάγκη που έχει προκύψει.

Το 112 δέχεται περίπου 3.000.000 κλήσεις το χρόνο από Έλληνες, αλλά και αλλοδαπούς, που βρίσκονται στη χώρα μας. Αύξηση παρουσιάζουν επίσης και οι περιπτώσεις που γίνεται ενεργοποίηση της  διαδικασίας γεωγραφικού εντοπισμού των καλούντων.