Πιο κοντά στην έκδοση ψηφιακού ευρώ η ΕΕ

Έρευνες - Μελέτες

της Νατάσας Φραγκούλη, fragouli@sepe.gr

21 Ιουλίου 2021

Ομαλά -όπως όλα δείχνουν- εξελίσσεται η σταδιακή προσέγγιση της Ευρώπης προς τα ψηφιακά νομίσματα και δη το ευρώ, στα βήματα άλλων ανταγωνιστικών οικονομιών, όπως η Κίνα ή οι ΗΠΑ. Τα ψηφιακά νομίσματα κερδίζουν έδαφος μεταξύ των κεντρικών τραπεζών ανά τον κόσμο, αφενός σε μια προσπάθεια να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και αφετέρου να αντιμετωπιστεί η επέλαση των κρυπτονομισμάτων.

Τον σχεδιασμό ψηφιακού ευρώ διερευνά η ΕΕ την επόμενη διετία-Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν διαπίστωσε τεχνικά εμπόδια στη φάση των προκαταρκτικών δοκιμώνΥπό αυτά τα δεδομένα κάθε άλλο παρά τυχαία είναι η σχετική κινητικότητα που εκδηλώνεται επί ευρωπαϊκού εδάφους. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έκανε το πρώτο βήμα προς την κυκλοφορία μιας ψηφιακής έκδοσης του ευρώ.

Ανακοίνωσε ότι ξεκινά 24μηνη διερεύνηση για το ψηφιακό ευρώ, η οποία αποβλέπει στην αντιμετώπιση βασικών ζητημάτων που αφορούν τη σχεδίαση και τη διανομή του. Κατά τη φάση διερεύνησης το Ευρωσύστημα θα επικεντρωθεί στη λειτουργική σχεδίαση του ψηφιακού ευρώ με βάση τις ανάγκες των χρηστών.

Θα εξεταστούν επίσης οι συνθήκες χρήσης, που θα πρέπει να παρέχει ένα ψηφιακό ευρώ για την επίτευξη των στόχων του: μια ακίνδυνη, προσβάσιμη και αποδοτική μορφή ψηφιακού χρήματος κεντρικής τράπεζας. Θα αξιολογηθούν εξάλλου οι πιθανές επιδράσεις του ψηφιακού ευρώ στην αγορά και θα προσδιοριστούν οι επιλογές για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων.

Θετικά τα πρώτα δείγματα
Ήδη τους τελευταίους εννέα μήνες η ΕΚΤ τεστάρει την προοπτική ενός ψηφιακού νομίσματος σε συνεργασία με τις εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ, μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και φορείς του ιδιωτικού τομέα. Σύμφωνα με την ίδια την ΕΚΤ, κατά τη δοκιμαστική αυτή φάση η Τράπεζα δεν διαπίστωσε τεχνικά εμπόδια κατά τη φάση των προκαταρκτικών δοκιμών του ψηφιακού ευρώ.

Δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε τέσσερις τομείς: τεχνολογία blockchain για το ψηφιακό ευρώ, προστασία προσωπικών δεδομένων και καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, όρια όσον αφορά την ποσότητα ψηφιακού ευρώ σε κυκλοφορία, πρόσβαση των τελικών χρηστών χωρίς σύνδεση στο Διαδίκτυο και διευκόλυνση της πρόσβασης για όλους με τις κατάλληλες συσκευές. «Δεν εντοπίστηκαν σημαντικά τεχνικά εμπόδια σε καμία από τις υπό αξιολόγηση επιλογές σχεδίασης» αναφέρει η ΕΚΤ.

Τόσο η υπηρεσία του Ευρωσυστήματος για τον διακανονισμό άμεσων πληρωμών μέσω TARGET (TIPS) όσο και εναλλακτικές λύσεις, όπως η τεχνολογία blockchain, αποδείχθηκαν ικανές να διεκπεραιώνουν περισσότερες από 40.000 συναλλαγές το δευτερόλεπτο. Οι δοκιμές έδειξαν επίσης ότι είναι δυνατόν να εφαρμοστούν δομές που συνδυάζουν κεντρικά και αποκεντρωμένα χαρακτηριστικά.

Πιο πράσινο από το bitcoin
Σύμφωνα με αυτές τις δοκιμές, η βασική υποδομή για το ψηφιακό ευρώ θα ήταν φιλική προς το περιβάλλον: σε ό,τι αφορά τις δομές που υποβλήθηκαν σε δοκιμές, η κατανάλωση ενέργειας για τη διενέργεια δεκάδων χιλιάδων συναλλαγών ανά δευτερόλεπτο είναι αμελητέα σε σύγκριση με την αντίστοιχη κατανάλωση για κρυπτοστοιχεία ενεργητικού, όπως το bitcoin.

«Έχουν περάσει εννέα μήνες από τότε που δημοσιεύσαμε την έκθεσή μας για το ψηφιακό ευρώ. Στο διάστημα αυτό πραγματοποιήσαμε περαιτέρω ανάλυση, ζητήσαμε τη συμβολή πολιτών και επαγγελματιών και διενεργήσαμε ορισμένες δοκιμές, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Όλα αυτά μάς οδήγησαν στην απόφαση να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα και να δρομολογήσουμε έργο για το ψηφιακό ευρώ», δήλωσε η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde. «Σκοπός του έργου μας είναι να διασφαλίσουμε ότι στην ψηφιακή εποχή οι πολίτες και οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να έχουν πρόσβαση στην ασφαλέστερη μορφή χρήματος, το χρήμα κεντρικής τράπεζας» πρόσθεσε η ίδια.

Πάντως, όπως σπεύδει να διευκρινίσει η ΕΚΤ, η διερευνητική φάση των 24 μηνών δεν προδικάζει θετική απόφαση σχετικά με το ενδεχόμενο έκδοσης ψηφιακού ευρώ, η οποία θα ληφθεί σε μεταγενέστερο στάδιο. Σε κάθε περίπτωση στόχος είναι ένα ψηφιακό ευρώ, η ισοτιμία του οποίου θα είναι συνδεδεμένη με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, θα συμπληρώνει τα μετρητά και δεν θα τα αντικαταστήσει.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ