Έρευνες - Μελέτες

Μόλις το 15% των ευρωπαϊκών startups έχει γυναίκα ιδρυτή

womenbu1

Γένους αρσενικού παραμένει το οικοσύστημα των startups στην Ευρώπη. Οι γυναίκες, που ιδρύουν νεοφυείς εταιρείες υπολείπονται αριθμητικά έναντι των ανδρών, οι startups, που συστήνουν γυναίκες έχουν δυσχερέστερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση και τελικά υποδέχονται μικρότερα κεφάλαια. Επίσης, οι γυναίκες startuppers υποεκπροσωπούνται σε κάποιους κλάδους αιχμής όπως είναι το deep tech. 

Μόνο το 2% των επιχειρηματικών κεφαλαίων διοχετεύεται σε ομάδες που αποτελούνται μόνο από γυναίκεςΣήμερα, μόνο το 15% των καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων στην Ευρώπη ιδρύονται ή συν-ιδρύονται από γυναίκες. Στο μεταξύ, μόλις το 6% των startups της Ευρώπης έχουν ιδρυτικές ομάδες, που αποτελούνται μόνο από γυναίκες.

Συνολικά, οι νεοφυείς επιχειρήσεις, που διοικούνται από γυναίκες, αντλούν λιγότερα επιχειρηματικά κεφάλαια απ’ ό,τι οι αντίστοιχες επιχειρήσεις που αποτελούνται αποκλειστικά από άνδρες, συμπεριλαμβανομένων των κεφαλαίων για επενδύσεις ζωτικής σημασίας στα αρχικά στάδια. Μάλιστα, τα ποσά που συγκεντρώνουν οι startups γένους θηλυκού συνήθως είναι χαμηλότερα. 

Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλη την Ευρώπη μόνο το 5% περίπου των επιχειρηματικών κεφαλαίων διοχετεύεται σε μικτές ομάδες. Επίσης, μόλις το 2% των κεφαλαίων των venture capitals κατευθύνεται σε ομάδες που αποτελούνται μόνο από γυναίκες. 

Πάντως έχει μια καλή επίδοση αφού περιλαμβάνεται στις χώρες της Ευρώπης που προσφέρουν ίσες χρηματοδοτικές ευκαιρίες σε άντρες και γυναίκες founders startups. Στην ίδια κατηγορία με την Ελλάδα κατατάσσονται χώρες όπως το Λουξεμβούργο, η Δανία και το Βέλγιο, που επίσης θεωρείται ότι προσφέρουν ίσες ευκαιρίες χρηματοδότησης σε startuppers ανεξαρτήτως φύλου.  


Αποκλεισμένοι κλάδοι
Απογοητευτικό είναι το γεγονός ότι οι startups που ιδρύονται από γυναίκες συχνά δεν εστιάζουν σε πολύ σύγχρονες τεχνολογικές τάσεις, όπως είναι για παράδειγμα ο τομέας του deep tech, αφήνοντας το πεδίο αυτό εκτός της επιχειρηματικής τους δράσης. Έτσι υπάρχουν ακόμη και σε σήμερα επιχειρηματικοί χώροι που παραμένουν «ταμπού» για τις γυναίκες startuppers. 


«Το deep tech αντιπροσωπεύει πάνω από το ένα τέταρτο του οικοσυστήματος των startups της Ευρώπης. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες deep tech αποτιμώνται πλέον σε τουλάχιστον 700 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, οι γυναίκες εξακολουθούν να απουσιάζουν από τον συγκεκριμένο κλάδο» επισημαίνει σε σχετικό έγγραφό της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 


Νέο χρηματοδοτικό εργαλείο
Την υπο-εκπροσώπηση των γυναικών στο startup οικοσύστημα θέλει να αναστρέψει η Ευρώπη, δημιουργώντας ένα χρηματοδοτικό εργαλείο αποκλειστικά για startups, που στην πρώτη γραμμή της τεχνολογίας και έχουν γυναικεία υπογραφή. Σε αυτό στοχεύει το πιλοτικό πρόγραμμα «Women TechEU», που στηρίζει τις νεοφυείς επιχειρήσεις υπερπροηγμένης τεχνολογίας που διοικούνται από γυναίκες. 


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έως 50 ελπιδοφόρες νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα της υπερπροηγμένης τεχνολογίας από τα κράτη μέλη της ΕΕ και τις συνδεδεμένες χώρες θα μπορούσαν να λάβουν χρηματοδότηση. Το νέο πρόγραμμα Women TechEU παρέχει στήριξη στο πρώιμο στάδιο διαμόρφωσης των επιχειρήσεων, προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών που ξεκινούν τις δικές τους νεοφυείς επιχειρήσεις.

Το πρόγραμμα θα προσφέρει χρηματοδοτική στήριξη σε νεοφυείς επιχειρήσεις, που διοικούνται από γυναίκες, με επιχορηγήσεις ύψους 75.000 ευρώ. Επίσης, το πρόγραμμα θα παρέχει καθοδήγηση και πλαισίωση υψηλής ποιότητας μέσω του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας για τη γυναικεία ηγεσία (Women Leadership Programme).

Να σημειωθεί ότι η πρώτη πιλοτική πρόσκληση υποβολής προτάσεων της πρωτοβουλίας Women TechEU, θα ολοκληρωθεί στις 10 Νοεμβρίου 2021.