Έρευνες - Μελέτες

Τα 3/4 των Ελλήνων θεωρούν το Ίντερνετ προϋπόθεση για τη ζωή στην περιφέρεια

peoplewalk

Άκρως σημαντική προϋπόθεση για τη ζωή στην ύπαιθρο, και μάλιστα πιο σημαντική ακόμη και από την πρόσβαση σε δομές υγειονομικής περίθαλψης, θεωρούν οι Έλληνες μια καλή σύνδεση στο Διαδίκτυο. Το 75% των κατοίκων αστικών περιοχών στην Ελλάδα θεωρεί την αξιόπιστη σύνδεση στο Ίντερνετ απαραίτητη για τη ζωή στην ύπαιθρο.

 

Μια καλή σύνδεση στο Διαδίκτυο είναι πιο σημαντική προϋπόθεση για τη ζωή στην περιφέρεια από την πρόσβαση σε υποδομές υγείαςΜάλιστα, το ποσοστό αυτό είναι το τρίτο υψηλότερο στην Ευρώπη μετά την Εσθονία με 87% και την Ιρλανδία με 77%, ενώ ο μέσος όρος των Ευρωπαίων, που υποστηρίζουν το ίδιο, ανέρχεται σε 72%, με τους Γάλλους και τους Βρετανούς να συμφωνούν με τη σπουδαιότητα του Διαδικτύου για τη ζωή στην περιφέρεια σε ποσοστά 62% και 66%, τα χαμηλότερα στην Ευρώπη.

 

Δεύτερη πιο σημαντική προϋπόθεση για τους Έλληνες προκειμένου να ζήσουν στην περιφέρεια είναι η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας (72%) και ευκαιρίες επαγγελματικής σταδιοδρομίας (63%), δύο ερωτήσεις στις οποίες οι Έλληνες καταγράφουν την υψηλότερη επίδοση στην Ευρώπη.

 

Τον κομβικό ρόλο, που παίζει το Διαδίκτυο στην απόφαση των Ελλήνων για μετακίνηση στην επαρχία, αποτυπώνει έρευνα που διενεργήθηκε από την Kantar, για λογαριασμό της Vodafone, με περισσότερους από 15.000 ερωτηθέντες από 15 ευρωπαϊκές χώρες. Η έρευνα επισημαίνει ότι η εμπειρία της πανδημίας λόγω COVID-19 έχει αλλάξει συνολικά τη στάση των πολιτών για τη ζωή στην ύπαιθρο σε όλη την Ευρώπη.

 

Δεν είναι τυχαίο ότι έξι στους δέκα Έλληνες απαντούν ότι θα σκέφτονταν να μετακομίσουν στην περιφέρεια τα επόμενα 1-2 χρόνια, καταγράφοντας, μάλιστα, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη στο σχετικό ερώτημα.

 

Ενίσχυση της συνδεσιμότητας

Ο τρόπος με τον οποίο η Ε.Ε. και οι κυβερνήσεις μπορούν να ενισχύσουν την ψηφιοποίηση της περιφέρειας στο πλαίσιο των στόχων της Ψηφιακής δεκαετίας, αναλύεται επίσης σε νέα έκθεση, που ανατέθηκε από τον Όμιλο Vodafone στη Deloitte με τίτλο “Ενίσχυση της  συνδεσιμότητας στην περιφέρεια”.

 

Σύμφωνα με την έρευνα, ένας στους δύο Έλληνες - κάτοικους τόσο αστικών κέντρων, όσο και απομακρυσμένων περιοχών - παραδέχεται ότι η πανδημία άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τη ζωή στην ύπαιθρο. Μάλιστα, περισσότεροι από τους μισούς δηλώνουν ότι τα πλεονεκτήματα της ζωής εκεί είναι σημαντικά.

 

Απαντώντας στην ερώτηση σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της ζωής στην περιφέρεια, το 66% αντιστοίχως και το 76% των κατοίκων αστικών περιοχών θεωρεί την εγγύτητα στη φύση και τα οφέλη της για έναν υγιεινό τρόπο ζωής ως τα κυριότερα θετικά σημεία.

 

Μόνο το 34% αναφέρει τα χαμηλότερα ενοίκια ως κίνητρο επιλογής της ζωής στην ύπαιθρο. Τα πλεονεκτήματα της ζωής στην ύπαιθρο υπερτερούν για το 52% των κατοίκων αστικών περιοχών.

 

“Η χρηματοδότηση για την υποστήριξη της συνδεσιμότητας σε απομακρυσμένες περιοχές θα είναι καθοριστικής σημασίας για  να διασφαλιστεί ότι το ψηφιακό χάσμα δεν θα διευρυνθεί και δεν θα αφήσει πίσω του το 30% των πολιτών, που ζουν στην περιφέρεια, την ώρα που η υπόλοιπη Ευρώπη θα επιταχύνει τον ψηφιακό της μετασχηματισμό”, αναφέρει η Vodafone.