Έρευνες - Μελέτες

Στο στόχαστρο η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στο Διαδίκτυο

kidsinternet21

Ανησυχητική αύξηση καταγράφει ο όγκος του ψηφιακού υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο Διαδίκτυο στη διάρκεια της πανδημίας. Η Ευρώπη, μέσα από θεσμικές της παρεμβάσεις το τελευταίο διάστημα, δείχνει αποφασισμένη να βάλει φρένο σε αυτό το φαινόμενο.

 

Οι πάροχοι θα μπορούν να συνεχίσουν να εφαρμόζουν εθελοντικά μέτρα εντοπισμού, αφαίρεσης και καταγγελίας υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιώνΤελευταία θεσμική παρέμβαση επί του θέματος αποτελεί ο νέος προσωρινός κανονισμός για την αποτελεσματικότερη προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση, όταν χρησιμοποιούν υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, διαδικτυακών συνομιλιών και ανταλλαγής μηνυμάτων.

 

Ο κανονισμός επιτρέπει, μεταξύ άλλων, σε παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών να συνεχίσουν τη μάχη κατά του υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο Διαδίκτυο σε εθελοντική βάση.

 

Η μέγιστη διάρκεια ισχύος του κανονισμού έχει οριστεί στα τρία χρόνια. Σε περίπτωση, που στο μεσοδιάστημα υπάρξει συμφωνία για νέους, μόνιμους κανόνες κατά της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο, ο προσωρινός κανονισμός θα πάψει να ισχύει.

 

Να σημειωθεί ότι ο σχετικός κανονισμός εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο με 537 ψήφους υπέρ, 133 κατά και 24 αποχές.

 

Εθελοντικός εντοπισμός

Σύμφωνα με το σκεπτικό των Ευρωβουλευτών, οι πάροχοι υπηρεσιών θα πρέπει να χρησιμοποιούν τεχνολογίες, που παραβιάζουν στον μικρότερο δυνατό βαθμό την ιδιωτική ζωή των χρηστών.

 

Ο εντοπισμός διαδικτυακού υλικού, που σχετίζεται με τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, γίνεται με τη χρήση εξειδικευμένων τεχνολογιών που σαρώνουν κάθε είδους περιεχόμενο, όπως εικόνες, κείμενα και δεδομένα κίνησης. Για τον εντοπισμό περιστατικών αποπλάνησης ανηλίκων στο Διαδίκτυο, για εικόνες και βίντεο χρησιμοποιούνται τεχνολογίες κατακερματισμού, ενώ για την ανάλυση κειμένων ή δεδομένων κίνησης χρησιμοποιούνται ταξινομητές και τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης. Οι νέοι κανόνες δεν θα αφορούν τη σάρωση ακουστικής επικοινωνίας.

 

Ενισχυμένο πλαίσιο προστασίας 

Οι ευρωβουλευτές επέμειναν στην ανάγκη να θεσπιστούν κατάλληλες διαδικασίες και μηχανισμοί προσφυγής, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι θα μπορούν να υποβάλλουν καταγγελίες όσοι θεωρούν ότι τα δικαιώματά τους έχουν παραβιαστεί. Χάρη στην εκ των προτέρων εκτίμηση αντικτύπου και στις προβλεπόμενες διαδικασίες διαβούλευσης, οι εθνικές αρχές προστασίας δεδομένων θα έχουν καλύτερη εποπτεία σχετικά με τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούν οι πάροχοι υπηρεσιών.

 

“Η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών είναι ένα αποτρόπαιο έγκλημα, που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πρέπει να λάβουμε μέτρα για την αποτελεσματικότερη πρόληψή της, να εξασφαλίσουμε τη δίωξη περισσότερων δραστών και να προσφέρουμε καλύτερη στήριξη στα θύματα. Η συμφωνία αποτελεί μια συμβιβαστική λύση, που διασφαλίζει τόσο τον εντοπισμό της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο, όσο και την προστασία της ιδιωτικής ζωής των χρηστών. Μπορεί να μην είναι τέλεια, αλλά είναι μια άμεσα εφαρμόσιμη και προσωρινή λύση για τα επόμενα τρία χρόνια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει επειγόντως τώρα να προτείνει μια μακροπρόθεσμη λύση, που θα βασίζεται στις εγγυήσεις προστασίας των δεδομένων που περιλαμβάνονται στους προσωρινούς κανόνες και που θα καθιστά πιο στοχευμένες τις έρευνες σε προσωπικές επικοινωνίες”, δήλωσε μετά την ψηφοφορία η εισηγήτρια Birgit Sippel (Σοσιαλιστές, Γερμανία).