Έρευνες - Μελέτες

Αύξηση των δαπανών για Πληροφορική κατά 1,1% αναμένουν οι CIOs το 2015

ciosman

Συγκρατημένα αισιόδοξοι για την πορεία των δαπανών για ΙΤ, κατά την τρέχουσα χρήση, εμφανίζονται οι διευθυντές Πληροφορικής ανά τον κόσμο, προσβλέποντας σε αύξηση των εταιρικών τους προϋπολογισμών κατά μόλις 1,1%, κατά μέσο όρο διεθνώς. Η “ψαλίδα” ανάμεσα στις επιμέρους περιοχές του πλανήτη είναι μεγάλη, υπογραμμίζοντας, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των αγορών ΙΤ ανά τον κόσμο.


Η “ψαλίδα” είναι μεγάλη, με τις αυξήσεις να κυμαίνονται από 0,4% στη Λατινική Αμερική έως 8,4% στην Κίνα
Για παράδειγμα, οι διευθυντές των Τμημάτων Πληροφορικής στις ΗΠΑ αναμένουν ότι ο εταιρικός προϋπολογισμός για το ΙΤ θα ενισχυθεί φέτος κατά 0,9% σε σχέση με το 2014 (κάτω δηλαδή από το μέσο παγκόσμιο όρο). Αντίθετα, οι συνάδελφοι τους στην Κίνα είναι εκείνοι, που προβλέπουν τη μεγαλύτερη άνοδο, εκτιμώντας ότι οι δαπάνες για ΙΤ θα ενισχυθούν σε ποσοστό περίπου οκτώ φορές μεγαλύτερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο το 2015, ευελπιστώντας σε διεύρυνση της τάξης του 8,5%.

Την ίδια στιγμή, σε μεγάλες αγορές της Ευρώπης, όπως αυτή της Μεγάλης Βρετανίας, η εκτίμηση των CIOs για το φετινό προϋπολογισμό ΙΤ είναι ότι αυτός θα ενισχυθεί κατά 1,4% σε σχέση με το 2014. Στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής δε, οι CIOs αναμένουν για την τρέχουσα χρήση ότι οι δαπάνες για την Πληροφορική θα αυξηθούν κατά μόλις 0,4%, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, που πραγματοποίησε η Gartner σε 2.800 CIOs, οι διευθυντές Πληροφορικής αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα αβεβαιότητας και κατά την τρέχουσα χρήση. Οι δε μεταξύ τους διαφορές υποδηλώνουν, ξεκάθαρα, ότι τα προβλήματα του κλάδου κάθε άλλο παρά παγκόσμια είναι, αλλά, στον αντίποδα, έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή.

“Η μόνη βεβαιότητα, που διατηρούν όλοι οι CIOs, είναι η ασταμάτητη προώθηση της ψηφιοποίησης των πάντων. Από τις δημόσιες υπηρεσίες, μέχρι τις επιχειρήσεις και την καθημερινότητα των πολιτών”, σχολιάζει η Gartner. Υπογραμμίζει δε ότι αυτή η τάση συνιστά μια τεράστια πρόκληση για τα Τμήματα Πληροφορικής ανά τον πλανήτη.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά
Η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι CIOs στις ΗΠΑ αναμένουν μεν διεύρυνση των εταιρικών προϋπολογισμών για IT σε ποσοστό μικρότερο του μέσου όρου, ωστόσο, μόλις ένας στους οκτώ προβλέπει τη μείωση των σχετικών δαπανών. Από την άλλη, το ποσοστό των CIOs στις ΗΠΑ, που απαντούν ότι τάσεις, όπως το cloud, το mobility, τα social media και τα big data ή τεχνολογίες, όπως το 3D print και τα robotics, “δεν έχουν σημασία αυτή τη στιγμή” είναι μεγαλύτερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Ωστόσο, ο αριθμός των αμερικανικών εταιρειών, που δηλώνουν ότι, ήδη, εφαρμόζουν ή πειραματίζονται με τις νέες αυτές τάσεις, είναι υψηλότερος σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Την ίδια στιγμή, στην Κίνα η μεγάλη αύξηση, κατά 8,5%, των εταιρικών προϋπολογισμών για ΙΤ, που αναμένουν για φέτος οι CIOs στην Κίνα, δικαιολογείται από τους αναλυτές από τους πολύ χαμηλούς - σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο - προϋπολογισμούς που διαθέτουν, μέχρι σήμερα, οι επιχειρήσεις στην Κίνα για Πληροφορική.

Θετική είναι η εικόνα των μεγάλων αγορών Πληροφορικής της Ευρώπης, με τους CIOs σε Μεγάλη Βρετανία και Ιρλανδία, μετά από τις συνεχείς περικοπές στις δαπάνες για ΙΤ, να αναμένουν φέτος άνοδο κατά 1,4%.

Η εικόνα στη Λατινική Αμερική είναι, επίσης, ενθαρρυντική με τις νέες τάσεις της αγοράς να κυριαρχούν, καθώς, για παράδειγμα, ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των εταιρειών της περιοχής θεωρούν, ήδη, το infrastructure as a service κομβικό παράγοντα για τη λήψη εταιρικών αποφάσεων, ενώ ήδη το "Mobile first" αποτελεί βασική στρατηγική για το 25% των CIOs.