Έρευνες - Μελέτες

Να διπλασιάσει τους υπερυπολογιστικούς πόρους της, θέλει η Ε.Ε.

serversmarket

Τη στρατηγική της να διπλασιάσει τους υπερυπολογιστικούς πόρους, που είναι διαθέσιμοι για χρήση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, συνεχίζει να υλοποιεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Διευρύνοντας τον δρόμο για την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς ψηφιακών τεχνολογιών στην Ευρώπη, η Ένωση εγκαινίασε τον MeluXina, έναν από τους πιο ισχυρούς υπερυπολογιστές στην Ευρώπη, ο οποίος εγκαταστάθηκε στο Λουξεμβούργο.

 

MeluXina: ένας από τους πιο ισχυρούς υπερυπολογιστές στην Ευρώπη εγκαινιάστηκε στο ΛουξεμβούργοΗ υπολογιστική υψηλών επιδόσεων αποτελεί μια πραγματική επανάσταση στον χώρο της αξιοποίησης δεδομένων με πολύπλευρες διαστάσεις. Μια επανάσταση την οποία η Ευρώπη κάνει με τον Vega στη Σλοβενία, τον Leonardo στην Ιταλία, τον Lumi στη Φιλανδία, τον MeluXina στο Λουξεμβούργο, τον Discoverer στη Βουλγαρία, τον MareNostrum5 στη Βαρκελώνη, την Καρολίνα στην Τσεχία και τον Δευκαλίωνα στην Πορτογαλία.

 

Πρόκειται για τους 8 - συνολικά - υπερυπολογιστές, που αποκτά η Ευρώπη, επενδύοντας κεφάλαια της τάξης του €1 δισ. Τα οκτώ υπερ-συστήματα θα ριχθούν και αυτά σε μια μάχη, η σημασία της οποίας γίνεται ορατή αν ληφθεί υπόψη ότι οι υπερυπολογιστές παίζουν  κομβικό ρόλο ακόμη και σε κρίσεις, όπως αυτή της COVID-19.

 

Χάρη στην υπολογιστική υψηλών επιδόσεων και σε συνδυασμό με την τεχνητή νοημοσύνη, έχουν γίνει εφικτές μια σειρά από πρωτόγνωρες δυνατότητες, όπως η επιτάχυνση της ανακάλυψης νέων φαρμάκων και η πρόβλεψη της εξάπλωσης του ιού. Επίσης, έχει διευκολυνθεί ο σχεδιασμός και η κατανομή των περιορισμένων ιατρικών πόρων, αλλά και η πρόβλεψη της αποτελεσματικότητας των μέτρων ανάσχεσης της πανδημίας.

 

Ο MeluXina

Ο MeluXina είναι υπερυπολογιστής πετακλίμακας και είναι σε θέση να εκτελεί περισσότερα από 10 Petaflops, το ισοδύναμο των 10 εκατομμυρίων δισεκατομμυρίων υπολογισμών ανά δευτερόλεπτο, το οποίο τον κατατάσσει στους 30 κορυφαίους υπερυπολογιστές του κόσμου. Ο υπολογιστής petascale θα τροφοδοτείται από πράσινη ενέργεια από μονάδα συμπαραγωγής με πρώτη ύλη απορρίμματα ξύλου.

 

Ο MeluXina χρηματοδοτείται μέσω κοινής επένδυσης ύψους περίπου €30 εκατ. από την Ε.Ε. και το Λουξεμβούργο. Πλέον, είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού και της ψηφιακής κυριαρχίας της Ευρώπης. Ο MeluXina θα δώσει τη δυνατότητα στους ερευνητές σε Λουξεμβούργο και Ευρώπη, στη βιομηχανία και στις δημόσιες διοικήσεις να εκτελούν καινοτόμες εφαρμογές.

 

Τι κάνουν οι υπερυπολογιστές

Η υπολογιστική υψηλών επιδόσεων (HPC) αφορά συστήματα με εξαιρετικά υψηλή υπολογιστική ισχύ, που μπορούν να επιλύσουν εξαιρετικά περίπλοκα και απαιτητικά προβλήματα. Πρόκειται για τον “κινητήριο μοχλό”, που τροφοδοτεί την οικονομία των δεδομένων, με τη δυνατότητα να επιτρέπει σε βασικές τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ανάλυση δεδομένων και η κυβερνοασφάλεια, να αξιοποιούν το τεράστιο δυναμικό των μαζικών δεδομένων.

 

Οι εφαρμογές και οι υποδομές υπολογιστικής υψηλών επιδόσεων είναι απαραίτητες σε όλους σχεδόν τους τομείς έρευνας, από τη θεμελιώδη φυσική έως τη βιοϊατρική για την επίτευξη βαθύτερης επιστημονικής κατανόησης και αλμάτων προόδου. Η υπολογιστική υψηλών επιδόσεων αποτελεί, επίσης, απαραίτητο εργαλείο για τους ερευνητές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για την αντιμετώπιση σημαντικών κοινωνικών προκλήσεων, από την κλιματική αλλαγή, την έξυπνη και πράσινη ανάπτυξη και τη βιώσιμη γεωργία έως την εξατομικευμένη ιατρική και τη διαχείριση κρίσεων.