Έρευνες - Μελέτες

Ανοχύρωτα, σε παραβιάσεις δεδομένων, τα νομικά τμήμα των επιχειρήσεων

peoplewalk

Τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, μέσα σε ένα περιβάλλον περίπλοκων τεχνολογικών και κανονιστικών αλλαγών, επιδιώκουν οι νομικές διευθύνσεις των επιχειρήσεων παγκοσμίως. Περισσότεροι από τους μισούς (59%) γενικούς διευθυντές νομικών υποθέσεων πιστεύουν ότι ο μεγαλύτερος βαθμός χρήσης της τεχνολογίας, αποτελεί έναν τρόπο μείωσης του κόστους.

 

Τα δύο τρίτα δηλώνουν ότι δε διαθέτουν την απαραίτητη τεχνολογία για να ανταποκριθούν σε περιστατικά παραβίασης δεδομένωνΩστόσο, μόνο το 50% έχει αυξήσει τη χρήση τεχνολογίας τους τελευταίους 12 μήνες. Επίσης, μόλις το 30% των εσωτερικών νομικών συμβούλων δηλώνει ότι διαθέτει την τεχνολογία, που απαιτείται για να διεκπεραιώσει την εργασία του. Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από οκτώ στους δέκα (83%) απαντούν ότι δεν διαθέτουν τις δεξιότητες για την αυτοματοποίηση των διαδικασιών.

 

Μάλιστα, σύμφωνα νέα έρευνα που εκπόνησε το EY Law, σε συνεργασία με το Center on the Legal Profession της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Harvard, το 41% αναφέρει ότι δεν διαθέτει τα δεδομένα ή την τεχνογνωσία για να τεκμηριώσει την ανάγκη επενδύσεων σε νομική τεχνολογία. Η έλλειψη επενδύσεων στην τεχνολογία επηρεάζει επίσης και την αύξηση των εσόδων.

 

Σχεδόν το σύνολο των ερωτηθέντων (99%) απαντά ότι δεν διαθέτει τα απαραίτητα δεδομένα και την τεχνολογία για να βελτιστοποιήσει τη διαδικασία σύναψης συμβάσεων. Επιπλέον, το 97% δηλώνει ότι αντιμετωπίζει προκλήσεις στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει προϋπολογισμό για επενδύσεις στην τεχνολογία, αναφέροντας τη δυσκολία να πεισθεί η διοίκηση ως τον βασικό παράγοντα.

 

Όγκος εργασίας

Οι μεγάλες προκλήσεις, που σχετίζονται με τον μετασχηματισμό, εντείνονται περαιτέρω από την αύξηση του όγκου εργασίας. Οι γενικοί διευθυντές νομικών υποθέσεων εκτιμούν ότι ο φόρτος εργασίας της νομικής διεύθυνσης θα αυξηθεί κατά 25% τα επόμενα τρία χρόνια. Αναμένουν δε αύξηση του αριθμού των στελεχών της κατά μόλις 3% στο ίδιο διάστημα.

 

Επίσης, τα τρία τέταρτα (75%) των νομικών διευθύνσεων εκτιμούν ότι ο φόρτος εργασίας θα αυξάνεται ταχύτερα απ’ ό,τι ο προϋπολογισμός τους, ενώ το 87% απαντά ότι ξοδεύει πάρα πολύ χρόνο σε διεκπεραιωτικές εργασίες χαμηλής αξίας. Καθώς οι εργοδότες αγωνίζονται να προσελκύσουν ταλέντα, σχεδόν οι μισοί (47%) αναφέρουν ότι ο αυξανόμενος όγκος εργασίας χαμηλής αξίας έχει επηρεάσει το ηθικό των εργαζομένων.

 

Διαχείριση κινδύνων

Ένα μεγάλο ποσοστό των γενικών διευθυντών νομικών υποθέσεων δεν έχει εμπιστοσύνη στην ικανότητα της διεύθυνσης τους να εντοπίζει, να μετρά και να διαχειρίζεται τους πολύπλοκους κινδύνους, που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις τους. Σχεδόν τα δύο τρίτα (65%) δηλώνουν ότι δε διαθέτουν τα δεδομένα και την απαραίτητη τεχνολογία για να ανταποκριθούν σε περιστατικά παραβίασης δεδομένων.

 

Πάνω από τα τρία τέταρτα (78%) απαντούν ότι δεν παρακολουθούν συστηματικά τις συμβατικές υποχρεώσεις τους. Την ίδια στιγμή, το 68% αναφέρει ότι δεν έχει πρόσβαση σε ακριβείς, ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με τις νομικές οντότητες των επιχειρήσεων τους.

 

Στο μεταξύ, οι οικονομικές προκλήσεις του περασμένου έτους ήρθαν για να προστεθούν στις ήδη αυξανόμενες πιέσεις επί του προϋπολογισμού, ενώ υπήρξε και μια απότομη αύξηση των στόχων εξοικονόμησης κόστους. Μια σημαντική πλειοψηφία (88%) των επικεφαλής νομικών υποθέσεων, σχεδιάζει να μειώσει το συνολικό κόστος των νομικών τους λειτουργιών τα επόμενα τρία χρόνια, κυρίως εξαιτίας πιέσεων, που δέχονται από τους Διευθύνοντες Συμβούλους και τα Διοικητικά Συμβούλια.