Έρευνες - Μελέτες

Διάλογο με το TikTok για την εμπορική του πολιτική ξεκινά η Ε.Ε.

tiktok-arhtro

Επίσημο διάλογο με το TikTok για την επανεξέταση των εμπορικών πρακτικών και των πολιτικών του, σχετικά με παραβιάσεις των δικαιωμάτων των καταναλωτών, ξεκινά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η κίνηση της Επιτροπής έρχεται μετά από προειδοποίηση του Ευρωπαϊκού Γραφείου Ενώσεων Καταναλωτών (BEUC) στις αρχές του τρέχοντος έτους για πιθανή παραβίαση των δικαιωμάτων των καταναλωτών.

 

Σε επανεξέταση των πρακτικών του TikTok, σχετικά με παραβιάσεις των δικαιωμάτων των καταναλωτών, προχωρά η Ευρωπαϊκή ΕπιτροπήΣτους τομείς ιδιαίτερης ανησυχίας περιλαμβάνονται κρυφές τεχνικές μάρκετινγκ, καθώς και επιθετικές διαφημιστικές τεχνικές, που απευθύνονται σε παιδιά. Επίσης, υπό διερεύνηση βρίσκονται  και ορισμένοι συμβατικοί όροι στις πολιτικές του TikTok, που θα μπορούσαν να θεωρηθούν πως προκαλούν σύγχυση και είναι παραπλανητικοί για τους καταναλωτές.

 

Το TikTok έχει στη διάθεσή του ένα μήνα για να απαντήσει και να συνεργαστεί με την Επιτροπή και τις Αρχές προστασίας των καταναλωτών, υπό την καθοδήγηση της σουηδικής υπηρεσίας καταναλωτών και της ιρλανδικής επιτροπής ανταγωνισμού και προστασίας των καταναλωτών.

 

“Η τρέχουσα πανδημία επιτάχυνε περαιτέρω την ψηφιοποίηση. Αυτή η εξέλιξη έχει δημιουργήσει νέες ευκαιρίες, αλλά και νέους κινδύνους, ιδίως για τους ευάλωτους καταναλωτές. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύεται η στόχευση παιδιών και ανηλίκων με συγκαλυμμένη διαφήμιση, όπως διαφημιστικά banner σε βίντεο. Ο διάλογος, που ξεκινούμε σήμερα, αναμένεται να βοηθήσει το TikTok να συμμορφωθεί με τους κανόνες της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών”, σχολίασε ο Επίτροπος Δικαιοσύνης, κ. Ντιντιέ Ρεντέρς.

 

Άλλες υποθέσεις

Συνολικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζεται με τις Αρχές προστασίας των καταναλωτών για τη διερεύνηση και την αντιμετώπιση παραβιάσεων της νομοθεσίας της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών. Για παράδειγμα, έχει υπό στενή παρακολούθηση τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

 

Δεδομένου ότι ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές βρίσκονται στο στόχαστρο απατών και εξαπατήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δρομολογήθηκε κοινή δράση των Αρχών προστασίας των καταναλωτών για τα social media. Στόχος είναι οι κύριες εταιρείες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter και Google+) να εναρμονίσουν τους όρους παροχής των υπηρεσιών τους με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία των καταναλωτών.

Άλλη σχετική παρέμβαση των Αρχών προστασίας των καταναλωτών είναι ο διάλογος της Επιτροπής με τις πλατφόρμες Booking.com και Expedia Group. Μετά από διάλογο με τις αρμόδιες Αρχές, οι Booking.com και Expedia Group δεσμεύθηκαν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζουν τις προσφορές, τις εκπτώσεις και τις τιμές στους καταναλωτές.

 

Χάρη σε αυτές τις αλλαγές, οι καταναλωτές είναι καλύτερα ενημερωμένοι για να κάνουν συγκρίσεις, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του δικαίου της Ε.Ε. για τους καταναλωτές. Οι αλλαγές ισχύουν για τον ιστότοπο Booking.com και για τα εμπορικά σήματα της Expedia - Expedia, ebookers και hotels.com.