Έρευνες - Μελέτες

Υπερδιπλασιάστηκαν οι χρηματοδοτήσεις σε ευρωπαϊκές startups το 1ο τρίμηνο του 2021

startups

Την ψήφο εμπιστοσύνης ευρωπαϊκών και διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων κερδίζουν οι νεοφυείς εταιρείες της Ευρώπης. Το 1ο τρίμηνο του 2021 οι χρηματοδοτήσεις σε startups επί ευρωπαϊκού εδάφους υπερδιπλαστιάστηκαν σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, ενώ και σε έναντι του τελευταίου τριμήνου του 2020 υπήρξε διπλασιασμός των κεφαλαίων, που προσέλκυσαν.

 

Μόνο το 1ο τρίμηνο του 2021, οι νεοφυείς εταιρείες της Ευρώπης “σήκωσαν” $21,4 δισ.Μόνο τους τρεις πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, οι νεοσύστατες επιχειρήσεις στην Ευρώπη “σήκωσαν” κεφάλαια $21,4 δισ., αποδεικνύοντας ότι το startup οικοσύστημα στη Γηραιά Ήπειρο ενισχύει σταδιακά τη δυναμική του, παρά την υγειονομική κρίση και την οικονομική αβεβαιότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι χρηματοδοτήσεις αυξήθηκαν σε νεοφυείς εταιρείες όλων των σταδίων (“σποράς” - seed stage -, αρχικού σταδίου - early stage - και τελικού σταδίου).

 

Ενδεικτικό της δυναμικής του οικοσυστήματος είναι ότι οι startups της Ευρώπης όχι μόνο προσελκύουν επενδυτικά κεφάλαια, αλλά σταδιακά ενηλικιώνονται και μεγαλώνουν το εκτόπισμά τους στην αγορά. Δεν είναι τυχαίο ότι τους τρεις πρώτους μήνες του 2021 αναδείχθηκαν επί ευρωπαϊκού εδάφους 16 νέα unicorns, δηλαδή νεοφυείς εταιρείες με αξία άνω του $1 δισ.

 

Σύμφωνα με στοιχεία του Crunchbase, σε όλη τη διάρκεια του 2020 η Ευρώπη δημιούργησε μόλις 15 startups-“μονόκερους”. Οι “μονόκεροι” της Ευρώπης όχι μόνο αυξήθηκαν σε αριθμό, αλλά “σήκωσαν” και μεγαλύτερο αριθμό κεφαλαίων το 1ο τρίμηνο του 2021: $8,2 δισ. σε σύγκριση με $3,9 δισ. το 4ο τρίμηνο του 2020.

 

Ηχηρά ονόματα

Οι ευρωπαϊκές startups, όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, βρίσκονται πια σταθερά στα ραντάρ των επενδυτικών κεφαλαίων της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Οι πιο δραστήριοι επενδυτές σε νεοφυείς εταιρείες της περιοχής προήλθαν από τη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται ονόματα, όπως αυτά των funds High-Tech Gründerfonds, Business Growth Fund, HV Capital και Northzone.

 

Αλλά και η άλλη πλευρά του Ατλαντικού στέλνει σθεναρά μηνύματα στήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη. Μεταξύ άλλων, το 1ο τρίμηνο του 2021, έκαναν αισθητή την επενδυτική τους παρουσία στην Ευρώπη funds, όπως το Google GV, πρώην Google Ventures, ο επενδυτικός βραχίονας της Google, η Accel, η Index Ventures, η General Catalyst και το hedge fund Tiger Global Management.

 

Από τα σπάργανα μέχρι την ωρίμανση

Οι επενδυτές κατηύθυναν στη διάρκεια του τριμήνου τα κεφάλαια τους σε ευρωπαϊκές startups, που διανύουν το πρώτο στάδιο της επιχειρηματικής τους διαδρομής, αλλά και σε πιο ώριμες εταιρείες του οικοσυστήματος. Η χρηματοδότηση νεοφυών εταιρειών στην Ευρώπη στο στάδιο “σποράς” ανήλθε σε $1,3 δισ. τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, το υψηλότερο ποσό που έχει καταγραφεί ποτέ σε ένα τρίμηνο. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 26% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα και κατά 10% έναντι του τελευταίου τριμήνου του 2020.

 

Στο μεταξύ, οι ευρωπαϊκές startups αρχικού σταδίου προσέλκυσαν κεφάλαια $5,8 δισ. μέσα σε ένα μόλις τρίμηνο, χρηματοδότηση που, επίσης, αποτελεί υψηλό όλων των εποχών για τις ευρωπαϊκές νεοσύστατες επιχειρήσεις. Είναι δε αυξημένη κατά 62% σε ετήσια βάση και κατά 49% σε σχέση με τους τελευταίους τρεις μήνες του 2020.

 

Εκεί, όμως, που πραγματικά οι χρηματοδοτήσεις “έσπασαν” κάθε ρεκόρ ήταν στις startups “τελικού σταδίου”, οι οποίες προσέλκυσαν $14,3 δισ., που συνιστά αύξηση 202% σε ετήσια βάση και 126% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσό, που έχει καταγραφεί ποτέ για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αυτού του σταδίου.