9 στους 10 εργαζόμενους θέλουν καλύτερα ψηφιακά εργαλεία

Έρευνες - Μελέτες

06 Μαΐου 2021

Η πανδημία έχει αλλάξει δραματικά τον χώρο της εργασίας και τις προτεραιότητες επιχειρήσεων και εργαζόμενων, καθώς οι ειδικές συνθήκες, όπως η τηλεργασία, μεταβάλλουν πλήρως τα δεδομένα στον εργασιακό χώρο. Την ανάγκη αναβάθμισης των υπαρχόντων ψηφιακών εργαλείων και υιοθέτησης νέων τεχνολογιών στην εργασία επιζητά το 84% των εργαζόμενων. Την ίδια στιγμή, το 79% των εργοδοτών επιδιώκει πράγματι να αναβαθμίσει τα ψηφιακά εργαλεία εργασίας, σε σημαντικό βαθμό.

 

Το 79% των εργοδοτών επιδιώκουν την αναβάθμιση των ψηφιακών εργαλείων, που παρέχουν στους εργαζόμενουςΟι δυο πλευρές συμφωνούν, επίσης, ως προς την ανάγκη ενίσχυσης της ψηφιακής και διαδικτυακής εκπαίδευσης του προσωπικού. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι κατατάσσουν τη διαδικτυακή εκπαίδευση ως την κορυφαία προτεραιότητα για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους. Ταυτόχρονα, σχεδόν δύο στους τρεις εργοδότες (64%) επιθυμούν να ενισχύσουν τις ψηφιακές μεθόδους εκπαίδευσης.

 

Σχετική έρευνα, που πραγματοποίησε παγκοσμίως η ΕΥ σε δείγμα 4.000 εργοδοτών και εργαζόμενων το 2020, επιχείρησε αναδείξει τα σημεία σύγκλισης απόψεων των δυο πλευρών, σχετικά με το πώς θα διαμορφωθεί ο χώρος εργασίας την επαύριο της πανδημίας. Σύμφωνα με την έρευνα, η προστασία της υγείας και ο τεχνολογικός μετασχηματισμός της εργασίας αποτελούν κοινές προτεραιότητες εργοδοτών και εργαζόμενων.

 

Σύμφωνα με την έρευνα, συνολικά, εννέα στους δέκα εργοδότες υποστηρίζουν ότι το ανθρώπινο δυναμικό βρίσκεται στο επίκεντρο των μακροπρόθεσμων σχεδίων τους για τη δημιουργία αξίας. Ωστόσο, λιγότεροι από επτά στους δέκα (69%) εργαζόμενους θεωρούν ότι αυτή η δήλωση ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

 

Νυν υπέρ πάντων η υγεία

Σημείο σύγκλισης μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών αποτελούν τα ζητήματα της υγείας και της ασφάλειας στον χώρο εργασίας. Οι εργαζόμενοι, ανεξαρτήτως ηλικίας και γεωγραφικής κατανομής, ιεραρχούν τη σωματική τους υγεία ως μια από τις πέντε κορυφαίες ανησυχίες τους για το μέλλον. Την ίδια στιγμή, το 86% των εργοδοτών δηλώνει ότι σχεδιάζει να βελτιώσει την ασφάλεια στον χώρο εργασίας.

 

Τα ευρήματα της έρευνας αναδεικνύουν, όμως και σημεία απόκλισης μεταξύ των δύο πλευρών. Ως προς το μείζον ζήτημα των αποδοχών, σχεδόν 4 στους 10 (38%) εργαζόμενους υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να ανταμειφθούν με μία αναπροσαρμογή του μισθού τους ή κάποιο μπόνους, για την προσπάθεια που καταβάλλουν όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας. Στον αντίποδα, το 77% των εργοδοτών εκτιμά ότι θα υπάρξουν ήπιες, έως και εκτεταμένες μειώσεις στα κόστη που σχετίζονται με το εργατικό δυναμικό.

 

Όσον αφορά τα επαγγελματικά ταξίδια, σχεδόν τρεις στους τέσσερις εργοδότες (74%) πιστεύουν ότι θα υπάρξουν μετριοπαθείς ή εκτεταμένες μειώσεις στους περισσότερους τύπους επαγγελματικών ταξιδιών. Το 76% των εργαζόμενων εξέφρασε την επιθυμία να συνεχίσει να ταξιδεύει για επαγγελματικούς σκοπούς.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021