Έρευνες - Μελέτες

Οι τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν… ανοσία στον COVID-19

technolo728

Ιδιαίτερα ανθεκτικές στην κρίση του COVID-19 αποδεικνύονται οι εταιρείες τεχνολογίας, οι οποίες όχι μόνο έχουν αντισώματα έναντι της πανδημίας, αλλά καταφέρνουν να επωφεληθούν από αυτήν. Αυτή η εικόνα αποτυπώνεται στα μεγέθη των κολοσσών της παγκόσμιας τεχνολογικής σκηνής κατά το 1ο τρίμηνο του 2021.

 

Οι πέντε παγκόσμιοι τεχνολογικοί κολοσσοί Google, Apple, Facebook, Amazon και Microsoft κατέγραψαν ισχυρότατες αυξήσεις κερδώνΑψηφώντας τις τεκτονικές αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία, οι πέντε όμιλοι της αποκαλούμενης ομάδας “GAFAM” (Google, Apple, Facebook, Amazon και Microsoft) κατέγραψαν το 1ο τρίμηνο του 2021 εντυπωσιακές επιδόσεις σε οικονομικό επίπεδο. Ειδικά σε ό,τι αφορά στα κέρδη πιο σημαντικές εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο είδαν τριψήφιους ή - στη χειρότερη περίπτωση - διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης.

 

Η Amazon, η τελευταία από τις πέντε εταιρείες της ομάδας “GAFAM”, που ανακοίνωσε μεγέθη για το 1ο τρίμηνο του 2021, είχε και τον ταχύτερο ρυθμό διεύρυνσης των κερδών της, τα οποία αυξήθηκαν κατά 220% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Μάλιστα, τα αποτελέσματα της Amazon του Jeff Bezos ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών τόσο όσον αφορά τα έσοδα, όσο και τα κέρδη.

 

Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας έφτασαν τα $8,1 δισ., ενώ οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 44% στα $109 δισ. το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου. Προφανώς και τα οικονομικά αποτελέσματα της Amazon επηρεάστηκαν θετικά από την ισχυρή ανάπτυξη των του ψηφιακού καναλιού πωλήσεων και τη στροφή καταναλωτών και επιχειρήσεων στο online εμπόριο.

 

Αυτό είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο, καθώς ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είχε περάσει πάνω από μια δεκαετία υπερασπιζόμενος την εστίασή του στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη έναντι των βραχυπρόθεσμων κερδών. Ως έχει, φαίνεται ότι η Amazon έχει φτάσει επίσημα στο “μακροπρόθεσμο”.

 

Γράφημα

 

Τριψήφιοι ρυθμοί

Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας των λεγόμενων “big tech” επίσης “έτρεξαν” με εντυπωσιακούς ρυθμούς τους πρώτους τρεις μήνες του 2021. Τα κέρδη της Alpabet (μητρική της Google), σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε η εταιρεία ερευνών Statista,  αυξήθηκαν το εξεταζόμενο διάστημα κατά 162% και διαμορφώθηκαν στα επίπεδα των $17,9 δισ.

 

Το αμέσως υψηλότερο ποσοστό ανάπτυξης των καθαρών κερδών σε επίπεδο τριμήνου είχε η Apple, που πέτυχε ρυθμό ανάπτυξης 110% και κέρδη $23,6 δισ. Εντυπωσιακή ήταν και η επίδοση της εταιρείας Facebook, που είδε στη διάρκεια του τριμήνου τα κέρδη της να αυξάνονται κατά 94% και να διαμορφώνονται στα $9,5 δισ.

 

Τέλος, η Microsoft, επωφελούμενη και αυτή από το κύμα της ψηφιοποίησης που φέρνει μαζί της η πανδημία, πέτυχε ρυθμό ανάπτυξης των καθαρών κερδών της κατά 44%, με τα κέρδη να ανέρχονται σε $15,5 δισ.

 

Πρωταθλητές καινοτομίας

Οι τεχνολογικοί κολοσσοί δεν διακρίνονται μόνο για τα οικονομικά τους αποτελέσματα. Σύμφωνα με την αξιολόγηση της BCG (Most Innovative Companies 2021), οι τέσσερις από τις πέντε εταιρείες της ομάδας “big tech” καταλαμβάνουν για το 2021 και τις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης των πιο καινοτόμων εταιρειών στον κόσμο: η Apple στην 1η θέση, η Alphabet (μητρική της Google) στη 2η, η Amazon στην 3η και η Microsoft στην 4η θέση.