Έρευνες - Μελέτες

Τρεις φορές ταχύτερα από τις τράπεζες θα «τρέξει» η αγορά του fintech

fintech2

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο καταγράφει η παγκόσμια αγορά της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (financial technology -fintech). Μάλιστα, πλέον η αγορά διευρύνεται με ρυθμούς ταχύτερους από αυτούς με τους οποίους τρέχουν τα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, των οποίων τη λειτουργία διαταράσσει ραγδαία.

Η παγκόσμια αγορά του fintech θα τριπλασιαστεί μέχρι τα τέλη της δεκαετίας και θα φτάσει τα 750 δισ.δολ. από 225 δισ.δολ. το 2020Η παγκόσμια αγορά fintech αναμένεται να τριπλασιαστεί μέχρι τα τέλη της δεκαετίας και να φτάσει το 2030 τα 750 δισ.δολ. από 225 δισ.δολ. το 2020. Αυτή η ανοδική πορεία συνδέεται ευθέως με το γεγονός ότι καθημερινά νέες λύσεις fintech έρχονται είτε να δώσουν λύση σε ζητήματα που απασχολούν τις τράπεζες είτε να δραστηριοποιηθούν εκεί που ο τραπεζικός τομέας δεν θέλει να παρέμβει.

Σύμφωνα με έκθεση της UBS, ο υπερ-τριπλασιασμός της παγκόσμιας βιομηχανίας fintech θα συνοδευτεί από μια διψήφια αύξηση του ρυθμού κερδοφορίας του κλάδου. Αυτές οι επιδόσεις καθιστούν το fintech μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες βιομηχανίες παγκοσμίως.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η πρόβλεψη των αναλυτών της UBS ότι τα έσοδα του κλάδου του fintech θα αυξάνονται έως τα τέλη της δεκαετίας με ρυθμό της τάξης του 12,8%, δηλαδή τρεις φορές ταχύτερα από τον αντίστοιχο ρυθμό αύξησης των εσόδων των τραπεζών.

«Η πανδημία άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές παγκοσμίως αγοράζουν βασικά καταναλωτικά αγαθά καθημερινής χρήσης. Η αποστροφή προς τα μετρητά ανάγκασε επιχειρήσεις και καταναλωτές να υιοθετήσουν μια πλήρως ψηφιακή νοοτροπία. Η ανάγκη για εξοικονόμηση κόστους και η αυξημένη αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών fintech αναγκάζει τους υφιστάμενους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς να εισέλθουν στην εποχή του fintech» αναφέρει η μελέτη της UBS.

Καινοτομίες στα σπάργανα
Καταλυτικό ρόλο στην εκτόξευση του κλάδου του fintech έχουν οι startups. Οι νεοφυείς εταιρείες εισβάλουν με ταχύτατους ρυθμούς στα τραπεζικά δρώμενα, εισάγοντας καινότομες εφαρμογές πληρωμών, πλατφόρμες B2B συναλλαγών, λύσεις blockchain και μοντέλα τύπου “buy now pay later”. 

Στα τέλη του 2020, σύμφωνα με την CB Insights, υπήρχαν παγκοσμίως  75 fintech unicorns – δηλαδή startups με αποτίμηση άνω του 1 δισ. δολ.- με συνολική αξία 270 δισ. δολ. Το ανοδικό momentum του κλάδου της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας προφανώς δεν διαφεύγει της προσοχής των επενδυτών. 

Σύμφωνα με την KPMG, oι παγκόσμιες επενδύσεις στο fintech το 2020 άγγιξαν τα $ 105 δισ., κυρίως χάρη στις ισχυρές επενδύσεις από επιχειρηματικά κεφάλαια υψηλού κινδύνου (VC). Πρόκειται για το τρίτο υψηλότερο επίπεδο επενδύσεων σε fintech, που έχει καταγραφεί ποτέ. 

Η επενδυτική ψήφος ειδικά των venture capitals σε startups, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, είναι κάτι παραπάνω από σθεναρή. Παρά την οικονομική αβεβαιότητα που επικράτησε κατά την πρώτη πανδημική χρονιά, οι χρηματοδοτήσεις VCs σε εταιρείες fintech το 2020 διατηρήθηκαν σταθερές στα επίπεδα του 2019 και κινήθηκαν πέριξ των 42 δισ. δολ.