Έρευνες - Μελέτες

“Nαι” στο ψηφιακό ευρώ -υπό προϋποθέσεις- λένε οι Ευρωπαίοι

digital-euro

Θετικοί απέναντι στην προοπτική εισαγωγής του ψηφιακού ευρώ, ως μιας νέας και ασφαλούς λύσης πληρωμών, είναι οι Ευρωπαίοι. Σε μια χρονική συγκυρία, όπου τα ψηφιακά νομίσματα βρίσκονται παγκοσμίως στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, πολίτες και επιχειρήσεις στην Ευρώπη λένε “ναι” στο ψηφιακό ευρώ και στην ένταξη του στα υφιστάμενα μέσω πληρωμών.

 

Σε μια χρονική συγκυρία που τα ψηφιακά νομίσματα βρίσκονται στο προσκήνιο, οι Ευρωπαίοι τοποθετούνται θετικά στο ψηφιακό ευρώΤα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του ψηφιακού ευρώ, σύμφωνα με τους Ευρωπαίους, είναι η ιδιωτικότητα, η ασφάλεια και η ευρεία χρήση του. Μάλιστα, ένας στους δύο Ευρωπαίους δηλώνει πρόθυμος να δοκιμάσει, να υιοθετήσει ή να συνεισφέρει στον σχεδιασμό ενός ψηφιακού ευρώ.

 

Η παραπάνω εικόνα προκύπτει από τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης, που διενήργησε για το ψηφιακό ευρώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Ωστόσο, η αποδοχή ενός ενιαίου ψηφιακού νομίσματος δεν γίνεται χωρίς προϋποθέσεις από τους Ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

 

Αυτό που πολίτες και επιχειρήσεις θέλουν περισσότερο από ένα τέτοιο ψηφιακό νόμισμα είναι: η ιδιωτικότητα (43%), ακολουθούμενη από την ασφάλεια (18%), η ικανότητα πληρωμής σε όλη τη ζώνη του ευρώ (11 %), χωρίς επιπλέον κόστος (9%) και η δυνατότητα χρήσης εκτός σύνδεσης (8%).

 

“Το ψηφιακό ευρώ μπορεί να είναι επιτυχημένο μόνο εάν ικανοποιεί τις ανάγκες των Ευρωπαίων. Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να διασφαλίσουμε ότι το ψηφιακό ευρώ ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών”, σχολίασε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Fabio Panetta.

 

Διασφάλιση του απορρήτου

Η διασφάλιση του απορρήτου θεωρείται το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό ενός νομίσματος, όπως το ψηφιακό ευρώ, τόσο για πολίτες, όσο και για τις επιχειρήσεις. Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της διαβούλευσης, πάνω από τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων αναγνωρίζουν τη σημασία των διαμεσολαβητών, που παρέχουν καινοτόμες υπηρεσίες, οι οποίες επιτρέπουν την πρόσβαση σε ένα ψηφιακό ευρώ. Επίσης, οι συμμετέχοντες στη διαβούλευση υποστηρίζουν την άποψη το ψηφιακό ευρώ να ενσωματωθεί σε πρόσθετες υπηρεσίες που παρέχονται, πέρα από τις βασικές ψηφιακές πληρωμές.

 

Στο μεταξύ, περίπου το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το ψηφιακό ευρώ θα κάνει τις διασυνοριακές πληρωμές γρηγορότερες και φθηνότερες. Επίσης, οι Ευρωπαίοι θέλουν το ψηφιακό ευρώ να μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός της ζώνης του ευρώ, αν και με όρια.

 

Επίσης, οι συμμετέχοντες αναγνωρίζουν την ανάγκη για το ψηφιακό ευρώ να έχει χαρακτηριστικά που αποτρέπουν παράνομες δραστηριότητες, όπως ξέπλυμα χρήματος ή χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι τράπεζες, τα ιδρύματα πληρωμών και άλλοι ενδιάμεσοι έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην παροχή υπηρεσιών, που σχετίζονται με το ψηφιακό ευρώ.

 

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος, που εκδηλώνεται για τα ψηφιακά νομίσματα, είναι ότι στη διαβούλευση της ΕΚΤ, που ξεκίνησε στις 12 Οκτωβρίου 2020 και ολοκληρώθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2021, συμμετείχαν 8.200 άτομα (που συνιστά ρεκόρ συμμετοχής). Η μεγάλη πλειονότητα των ερωτηθέντων ήταν ιδιώτες (94%). Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες ήταν επαγγελματίες, όπως τράπεζες, πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών, έμποροι και εταιρείες τεχνολογίας.