Έρευνες - Μελέτες

Οι “έξυπνες” οικιακές συσκευές κρύβουν ψηφιακές παγίδες

smart_tooths

Αν προσπαθήσετε να αγοράσετε μια νέα συσκευή αυτές τις μέρες, είναι πολύ πιθανόν να οδηγηθείτε πρώτα στις πιο μοντέρνες, σύγχρονες έξυπνες συσκευές. Είτε ψάχνετε για ένα νέο πλυντήριο πιάτων, ψυγείο ή ακόμα και φρυγανιέρα, οι πιθανότητες είναι ότι υπάρχει μια συσκευή με δυνατότητα σύνδεσης στο Internet, που περιμένει να σας δελεάσει.

 

Οι καταναλωτές πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μειώσουν τον αριθμό των προσωπικών δεδομένων, που αποθηκεύουν στις “έξυπνες” οικιακές συσκευέςΖούμε σε μια συγκυρία, όπου η εξάπλωση του Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT) είναι πλέον μια πραγματικότητα, με τις “έξυπνες” οικιακές συσκευές να εισβάλλουν καθημερινά σε κάθε σπίτι. Είναι, όμως, εντελώς “αθώες” αυτές οι “έξυπνες” συσκευές, που βάζουμε στο σπίτι μας ή μήπως εγκυμονούν ψηφιακούς κινδύνους;  

 

Όπως προειδοποιεί η ESET, οι “έξυπνες” οικιακές συσκευές, μαζεύουν προσωπικά δεδομένα και τα αποθηκεύουν στο cloud για πολλούς σκοπούς. Ωστόσο, αν βρεθούν σε λάθος χέρια αυτές οι πληροφορίες μπορεί να χρησιμοποιηθούν εναντίον μας.

 

Κυβερνοεγκληματίες επιτίθενται συνεχώς σε ιστοσελίδες ψάχνοντας πληροφορίες και δυστυχώς ορισμένα προσωπικά δεδομένα αναπόφευκτα εξακολουθούν να παραβιάζονται και καταλήγουν στο dark web. Θεωρητικά, κακόβουλοι παράγοντες θα μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα στο cloud και να μάθουν τις καθημερινές μας συνήθειες, οι οποίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν και πληροφορίες για το πότε λείπουμε από το σπίτι.

 

Σύμφωνα με τον Ειδικό σε Θέματα Ασφάλειας στη διεθνή εταιρία κυβερνοασφάλειας ESET, Jake Moore, “εάν η έξυπνη συσκευή σας πρέπει να είναι συνδεδεμένη στο internet για να λειτουργήσει, εξετάστε το ενδεχόμενο να μειώσετε τον αριθμό των προσωπικών δεδομένων σας, που παραχωρείτε στους κατασκευαστές”.

 

Προσωπικά δεδομένα

“Θέλουμε πραγματικά κάθε συσκευή στα σπίτια μας να είναι έξυπνη ή μήπως αυτές οι εταιρείες έχουν άλλα σχέδια; Μήπως απλώς μετατρέπουν τα αντικείμενα σε έξυπνες συσκευές για να αποκτήσουν πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες για εμάς”, αναρωτιέται ο Moore; Σύμφωνα με τον ίδιο, από την οδοντόβουρτσα που μας στέλνει ενημέρωση για το πόσο καλά βουρτσίζουμε τα δόντια μας το πρωί, μέχρι το έξυπνο πιρούνι που αντιλαμβάνεται ότι τρώμε πολύ γρήγορα, όλα δείχνουν ότι πιθανά να βαδίζουμε προς ένα χαοτικό μέλλον όσων αφορά στο θέμα των διευθύνσεων IP (διεύθυνση διαδικτυακού πρωτοκόλλου).

 

Η εταιρεία προτείνει στους καταναλωτές να κάνουν χρήση μοναδικών κωδικών πρόσβασης ή συνθηματικών και να ενεργοποιούν τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων, όπου είναι δυνατόν. Επίσης, είναι απαραίτητο οι χρήστες να ενημερώνουν τις συσκευές τους, για να αποφεύγουν όσο το δυνατόν περισσότερες ευπάθειες.

 

«Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων έχει αναπτυχθεί την τελευταία δεκαετία και ενώ μπορεί να μας αρέσει ένα καλό gadget με πραγματικά έξυπνες δυνατότητες, το ερώτημα που πρέπει να θέσουμε είναι “που πρέπει να τραβήξουμε τη κόκκινη γραμμή;”», τονίζει η ESET.