Η πανδημία εκτόξευσε την ελληνική αγορά tablets και φορητών υπολογιστών

Έρευνες - Μελέτες

της Νατάσας Φραγκούλη, fragouli@sepe.gr

06 Απριλίου 2021

Ισχυρή τονωτική ένεση έδωσε στην εγχώρια αγορά tablets και φορητών υπολογιστών η πανδημία και οι αυξημένες ανάγκες για εξ αποστάσεως εργασία και τηλε-εκπαίδευση. Η πανδημική κρίση οδήγησε το 2020 τις πωλήσεις των tablets και των φορητών υπολογιστών σε μια άνοδο της τάξης του 11% για την πρώτη κατηγορία και του 26% για τη δεύτερη.

 

Η “Ψηφιακή Μέριμνα” αναμένεται να φέρει νέα άνοδο στις πωλήσεις tablets και φορητών υπολογιστών στην Ελλάδα το 2021Σε απόλυτους αριθμούς, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, στην ελληνική αγορά το 2020 διατέθηκαν 380.000 tablets, αυξημένες κατά 40.000 συσκευές έναντι των πωλήσεων του 2019, που ανήλθαν σε 340.000. Αντίστοιχα, οι πωλήσεις των φορητών υπολογιστών ήταν αυξημένες το περασμένο έτος κατά 26%, φθάνοντας συνολικά τις 536.000 συσκευές από 425.000 το 2019.

 

Ειδικά στην κατηγορία των φορητών υπολογιστών για οικιακούς καταναλωτές, η αύξηση ήταν ιδιαίτερα έντονη και κινήθηκε ποσοστιαία στο 40%. Στην ελληνική αγορά διατέθηκαν 293.000 φορητοί υπολογιστές για προσωπική χρήση έναντι 210.000 έναν χρόνο νωρίτερα. Σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, της τάξης του 13%, κινήθηκε η αύξηση των πωλήσεων φορητών υπολογιστών για επιχειρήσεις. Αναλυτικά, στην ελληνική αγορά διατέθηκαν 243.000 συσκευές για επαγγελματική χρήση έναντι 215.000 το 2019.

 

Νέα άνοδο φέρνει η “Ψηφιακή Μέριμνα”

Πλέον το ενδιαφέρον των μεγάλων αλυσίδων λιανικής πώλησης προϊόντων τεχνολογίας και οι κατασκευαστές tablets και προσωπικών υπολογιστών στρέφονται στο πρόγραμμα “Ψηφιακή Μέριμνα”, το οποίο αναμένεται να φέρει νέα άνοδο στις πωλήσεις.

 

Την ενεργοποίηση του προγράμματος (σ.σ. η σχετική πλατφόρμα άνοιξε χθες) αναμένει με ενδιαφέρον η αγορά με τις αλυσίδες και τους κατασκευαστές να λαμβάνουν ήδη θέσεις μάχης. Η “Ψηφιακή Μέριμνα” παρέχει επιδότηση €200 ανά μαθητή ή φοιτητή για την αγορά εξοπλισμού (tablet, φορητού ή επιτραπέζιου υπολογιστή) και παρέχεται βάσει κοινωνικών και εισοδηματικών κριτηρίων.

 

Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 325.000 οικογένειες με 560.000 παιδιά και το συνολικό ποσό της επιδότησης ανέρχεται στα €112 εκατ. Δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι οικογένειες με ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως €6.000, οι οποίες δικαιούνται να λάβουν επιταγή €200 για κάθε εξαρτώμενο τέκνο ηλικίας από 4 έως 24 ετών, το οποίο φοιτά σε δημόσια εκπαιδευτική δομή στην Ελλάδα.

 

Κατά τη διάρκεια του Α’ κύκλου του προγράμματος, μπορούν να καταθέσουν αίτηση οι εγκεκριμένοι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ για το έτος 2020, οι οποίοι εντάσσονται στην πρώτη εισοδηματική κατηγορία.

 

Αιτήσεις

Οι αιτούντες εισέρχονται στην πλατφόρμα του προγράμματος χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς του taxisnet και συμπληρώνουν τα στοιχεία που τους ζητούνται. Αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται έως και την Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021.

 

Μόλις η αίτησή εγκριθεί, οι δικαιούχοι λαμβάνουν την επιταγή ή τις επιταγές τους μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος, καθώς και με SMS στο κινητό τηλέφωνο το οποίο δήλωσαν στην αίτηση τους.  Οι επιταγές θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις 12 Απριλίου έως και τις 30 Ιουλίου για την αγορά εγκεκριμένου τεχνολογικού εξοπλισμού της επιλογής των δικαιούχων, από εγκεκριμένο προμηθευτή της επιλογής τους.

 

Οι δικαιούχοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις επιταγές είτε για την κάλυψη του συνολικού κόστους του εξοπλισμού της επιλογής τους, είτε για την κάλυψη μέρους του συνολικού κόστους, εφόσον αυτό ξεπερνά την αξία των διαθέσιμων επιταγών.

 

Οι οικογένειες με περισσότερα από ένα ωφελούμενα τέκνα μπορούν να χρησιμοποιήσουν έως και τρεις επιταγές για την αγορά μίας μοναδικής συσκευής, εφόσον το επιθυμούν.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021