Έρευνες - Μελέτες

Διψήφια αύξηση στις πωλήσεις έξυπνων οικιακών συσκευών το 2021

smartspeaker2

Διψήφια ποσοστά ανόδου στις πωλήσεις “έξυπνων” οικιακών συσκευών αναμένονται έως το 2025 στην παγκόσμια αγορά. Το 2020, οι πωλήσεις συσκευών smart home έφτασαν τα 801,5 εκατομμύρια μονάδες, καταγράφοντας αύξηση 4,5% σε σύγκριση με το 2019.

 

Η IDC προβλέπει ισχυρή άνοδο της αγοράς για το τρέχον έτος, ενώ το 2020 οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 4,5% παγκοσμίωςΣύμφωνα με τα στοιχεία της IDC (Worldwide Quarterly Smart Home Device Tracker), οι πωλήσεις “έξυπνων” οικιακών συσκευών αναμένεται να ξεπεράσουν το 1,4 δισεκατομμύρια το 2025, με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 12,2%. Η αγορά του smart home, σύμφωνα με τους αναλυτές, επέδειξε ιδιαίτερα έντονη ανθεκτικότητα στη διάρκεια της πανδημίας και πλέον ετοιμάζεται για νέα άνοδο.

 

“Οι πωλήσεις έξυπνων οικιακών συσκευών παρέμειναν αρκετά ανθεκτικές κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας κρίσης του Covid-19. Η αγορά αντιμετώπισε, βέβαια, σημαντικές προκλήσεις το 2020 ως αποτέλεσμα της οικονομικής αβεβαιότητας και των υψηλών ποσοστών ανεργίας σε παγκόσμιο επίπεδο”, αναφέρουν οι αναλυτές της IDC.

 

Ωστόσο, το 2020 η αγορά πέτυχε θετικό πρόσημο και μάλιστα σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες συσκευών. Σε αυτό συνέβαλε το γεγονός ότι, παρά την οικονομική στενότητα, οι καταναλωτές έχουν μετατοπίσει τις δαπάνες τους από άλλους τομείς, όπως οι διακοπές και η εκτός σπιτιού ψυχαγωγία και έχουν επικεντρωθεί στις δαπάνες για την εξασφάλιση μεγαλύτερης άνεσης στο σπίτι.

 

Η εικόνα ανά τον πλανήτη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αντιπροσωπεύσουν τη μερίδα του λέοντος των πωλήσεων “έξυπνων” οικιακών συσκευών κατά τα επόμενα χρόνια, πετυχαίνοντας έναν σύνθετο μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3,8% κατά την περίοδο έως το 2025, με περισσότερες από 451,3 εκατομμύρια μονάδες να διατίθενται στην αμερικανική αγορά το 2025. Η Κίνα θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά, παγκοσμίως, όσον αφορά στις πωλήσεις συσκευών smart home έως το 2023, αλλά θα ξεπεράσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τα τέλη του 2024 με το μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 21,9%. Ο Καναδάς και η Δυτική Ευρώπη θα παρουσιάσουν ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 17,7% και 14,7% αντίστοιχα έως το 2025.

 

“Ενώ οι ανεπτυγμένες αγορές θα οδηγήσουν αναμφίβολα στον όγκο των αποστολών, αναδυόμενες αγορές, όπως η Ινδία και η Λατινική Αμερική, αναμένεται να γίνουν γρήγορα οι επόμενοι χώροι μάχης για εταιρείες, όπως η Google και η Amazon, που κυριαρχούν επί του παρόντος στην αγορά του smart home”, αναφέρει η IDC.

 

Οι συσκευές ψυχαγωγίας βίντεο αναμένεται να αποτελούν τον μεγαλύτερο όγκο πωλήσεων, αντιπροσωπεύοντας το 27,6% όλων των αποστολών συσκευών smart home το 2025. Στο μεταξύ, οι “έξυπνες” οικιακές συσκευές παρακολούθησης/ασφάλειας, όπως οι “έξυπνες” κάμερες και οι “έξυπνες” κλειδαριές θα αντιπροσωπεύουν το 21,2% των πωλήσεων το 2025, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 13% έως το 2025.