Μόλις το 11% των στελεχών διοίκησης σε ελληνικές τράπεζες έχει τεχνολογική εμπειρία

Έρευνες - Μελέτες

της Νατάσας Φραγκούλη, fragouli@sepe.gr

02 Απριλίου 2021

Μπορεί οι τράπεζες να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ψηφιακού μετασχηματισμού, ωστόσο, τα στελέχη, που βρίσκονται στα διοικητικά συμβούλια των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, εξακολουθούν να στερούνται τεχνολογικής εμπειρίας.

 

Το 33% των τραπεζών, παγκοσμίως, δεν διαθέτει κανένα μέλος Δ.Σ. με τεχνολογική εμπειρίαΣτην Ελλάδα, το 11% των διοικητικών στελεχών σε τράπεζες διαθέτει εμπειρία σε θέματα τεχνολογίας. Προφανώς, το ποσοστό είναι χαμηλό και χρήζει περαιτέρω βελτίωσης. Ωστόσο, η Ελλάδα πετυχαίνει μια μάλλον καλή επίδοση, αφού βρίσκεται στο μέσον περίπου της παγκόσμιας κατάταξης.

 

Οι τράπεζες με τη μεγαλύτερη αναλογία στελεχών διοίκησης με εμπειρία στην τεχνολογία βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ακολουθεί η Φινλανδία και Ιρλανδία και έπονται οι ΗΠΑ. Στο Ηνωμένο Βασίλειο περισσότερα από ένα στα τέσσερα στελέχη (26%), που βρίσκονται στο τιμόνι τραπεζών, έχουν την απαραίτητη τεχνολογική εμπειρία. Το αντίστοιχο ποσοστό σε Φιλανδία και Ιρλανδία είναι στο 23%, ενώ στις ΗΠΑ φτάνει το 19%. 

 

Στον αντίποδα, χαμηλά παραμένουν τα ποσοστά σε χώρες, όπως η Βραζιλία, η Κίνα, η Ρωσία, καθώς και σε διάφορα ευρωπαϊκά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας και της Ιταλίας.

 

Σύμφωνα με μελέτη της Accenture, παρά τη σημαντική αύξηση στην υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται διαχρονικά έλλειψη τεχνολογικής εμπειρίας στα διοικητικά συμβούλια των κορυφαίων τραπεζών του κόσμου.

  

Βελτιώνεται η εικόνα

Παγκοσμίως, μόλις 10% όλων των διευθυντικών στελεχών, καθώς και 10% των CEOs στα διοικητικά συμβούλια, που αξιολογήθηκαν για τη μελέτη, έχουν επαγγελματική τεχνολογική εμπειρία. Τα ποσοστά αυτά είναι αυξημένα κατά 4% και 6% αντίστοιχα, σε σχέση με πέντε χρόνια νωρίτερα.

 

Επιπλέον, ο αριθμός των τραπεζών, στο διοικητικό συμβούλιο των οποίων υπάρχει τουλάχιστον ένα μέλος με επαγγελματική τεχνολογική εμπειρία, έχει αυξηθεί κατά 10% τα τελευταία πέντε χρόνια, από 57% σε 67%, γεγονός το οποίο αυτόματα συνεπάγεται ότι 33% των τραπεζών δεν διαθέτει κανένα μέλος Δ.Σ. με τεχνολογική εμπειρία.

 

Η νέα μελέτη "Boosting the Boardroom's Technology Expertise - Focus on Banking" στηρίζεται σε ανάλυση της επαγγελματικής προϋπηρεσίας ~2.000 διευθυντικών στελεχών, που εργάζονται σε >100 κορυφαίες τράπεζες παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, η μελέτη αναφέρει ότι, ενώ οι τράπεζες αυξάνουν τις τεχνολογικές τους επενδύσεις για να συμβαδίζουν με τις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών, τα μέλη των Δ.Σ. στερούνται σχετικής γνώσης.

 

Τεχνολογικές επενδύσεις

Η Accenture προτείνει ότι 25% των στελεχών των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών θα πρέπει να έχει τεχνολογική εμπειρία. Στα θετικά συμπεράσματα, ενώ οι γυναίκες αποτελούσαν μόνο το 19% των στελεχών με τεχνολογική εμπειρία πριν από πέντε χρόνια, το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί σημαντικά σήμερα, αγγίζοντας το 33%.

 

“Μεγάλο μέρος των αλλαγών, που επέφερε η πανδημία, οδήγησε σε μια απότομη στροφή των τραπεζών σε περισσότερα ψηφιακά σημεία επαφής, απαιτώντας γρήγορες τεχνολογικές επενδύσεις. Οι τράπεζες, που επιταχύνουν την υιοθέτηση του cloud για να ανταποκριθούν αποτελεσματικότερα στις αλλαγές, θα επωφεληθούν σημαντικά από ένα έμπειρο τεχνολογικά διοικητικό συμβούλιο, το οποίο θα μπορεί να διασφαλίσει ότι οι τεχνολογικές επενδύσεις είναι συμβατές με όλα τα τμήματα της τράπεζας”, σχολιάζει η Accenture.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ