Έρευνες - Μελέτες

Βελτιώνεται το κλίμα στην ελληνική αγορά Πληροφορικής

technolo728

Σημαντική βελτίωση κατέγραψε το επιχειρηματικό κλίμα στην ελληνική αγορά Πληροφορικής τον Μάρτιο τόσο σε σχέση με έναν μήνα νωρίτερα, όσο και έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2020. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού στην Ελλάδα τον Μάρτιο διαμορφώθηκε στις 102,9 μονάδες (από 82,8 μονάδες τον Φεβρουάριο), σε αισθητά υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, όταν κινούνταν στις 90,8 μονάδες.

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού διαμορφώθηκε τον Μάρτιο στις 102,9 μονάδεςΟι ήπια θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων του κλάδου ενισχύθηκαν αισθητά τον Μάρτιο και διαμορφώθηκαν στις +23 μονάδες (από +4 μονάδες τον Φεβρουάριο). Αντίστοιχα βελτιωμένη ήταν η εικόνα και στο ισοζύγιο των εκτιμήσεων για την τρέχουσα ζήτηση, όπου οι θετικές εκτιμήσεις διαμορφώθηκαν στις +31 μονάδες (από τις +9 μονάδες τον Φεβρουάριο).

 

Από την άλλη πλευρά, οι αρνητικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης υποχώρησαν σημαντικά και έγιναν θετικές, καθώς ο σχετικός δείκτης κινήθηκε τον Μάρτιο στις +19 μονάδες (από -13 μονάδες έναν μήνα νωρίτερα). Έντονα ανοδικά κινήθηκαν και οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου και διαμορφώθηκαν στις +31 μονάδες (από +9 μονάδες τον Φεβρουάριο).

 

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την έκθεση οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Μάρτιο του 2021, μόλις το 12% των επιχειρήσεων του κλάδου δήλωνε απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, με το 23% (από 28% τον Φεβρουάριο) να επισημαίνει την ανεπάρκεια ζήτησης, ένα 24% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης και άλλο ένα 24% παράγοντες σχετικούς με την υγειονομική κρίση, ως βασικά προσκόμματα στη λειτουργία τους.

 

Η εικόνα στην Ελλάδα

Όπως συνέβη συνολικά στην Ευρώπη τον Μάρτιο και στην Ελλάδα ο δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύθηκε σημαντικά και διαμορφώθηκε στις 96,9 μονάδες έναντι 91,9 μονάδων τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, πρόκειται για την υψηλότερη επίδοση από τον Απρίλιο του 2020.

 

Βελτίωση των προσδοκιών καταγράφηκε σε όλους τους τομείς της οικονομίας, ηπιότερη στη Βιομηχανία και τις Κατασκευές, εντονότερη στο Λιανικό Εμπόριο και τις Υπηρεσίες, τομείς στους οποίους, άλλωστε, αναμένεται επανέναρξη της δραστηριότητας. Παράλληλα, βελτιώθηκε σημαντικά και η καταναλωτική εμπιστοσύνη.

 

“Πέρα από τις εξελίξεις στα επιδημιολογικά δεδομένα, οι αποφάσεις της οικονομικής πολιτικής τους επόμενους μήνες, στην Ευρώπη και εγχωρίως, θα είναι κρίσιμες για την εξέλιξη του οικονομικού κλίματος και τη διαμόρφωση προϋποθέσεων επιστροφής στην κανονικότητα”, σχολιάζει το ΙΟΒΕ.

 

Η ευρωπαϊκή οικονομία

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύθηκε σημαντικά τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και στην Ε.Ε. τον Μάρτιο και διαμορφώθηκε στις 100 μονάδες στην Ε.Ε. και στις 101,0 μονάδες στην Ευρωζώνη, από 93,1 και 93,4 μονάδες αντίστοιχα τον Φεβρουάριο. Η σημαντική βελτίωση των προσδοκιών του δείκτη οικονομικού κλίματος οφείλεται στη βελτίωση των προσδοκιών σε όλους τους τομείς, καθώς επίσης και στους καταναλωτές.

 

Όσον αφορά στις μεγαλύτερες οικονομίες, η Γερμανία ξεχώρισε, καθώς σημείωσε τη μεγαλύτερη μηνιαία βελτίωση στον δείκτη οικονομικού κλίματος (+7,9) και είναι - προς το παρόν - η μόνη χώρα από τις “big-6”, όπου ο δείκτης οικονομικού κλίματος ανέκαμψε πάνω από το μακροχρόνιο μέσο όρο του. Αλλά και στις υπόλοιπες οικονομίες, η ανάκαμψη ήταν εξίσου σημαντική: Ισπανία (+6,2), Γαλλία (+5,4), Ιταλία (+4,9), Ολλανδία (+4,4) και τέλος σε ηπιότερο βαθμό στην Πολωνία (+3,3).