Έρευνες - Μελέτες

To 23% των χρηστών ανοίγει κάμερα και μικρόφωνο, όταν συνδέεται στο Διαδίκτυο

internet_people12

Το 2020, η εξάρτηση από τις τηλεδιασκέψεις οδήγησε σε κολοσσιαία αύξηση εφαρμογών, όπως το Microsoft Teams, του οποίου η χρήση από τον Ιούνιο του 2020 αυξήθηκε κατά 894%, σε σύγκριση με τη βασική του χρήση τον Φεβρουάριο του 2020. Έχει, επίσης, προκαλέσει σχεδόν παγκόσμια έλλειψη σε webcams, με πολλούς κορυφαίους προμηθευτές να έχουν αντιμετωπίσει την αυξημένη ζήτηση.

 

Σχεδόν έξι στους δέκα ανησυχούν ότι κάποιος θα μπορούσε να τους παρακολουθεί μέσω της κάμερας χωρίς να το γνωρίζουνΠλέον, σχεδόν ένας στους τέσσερις χρήστες του Διαδικτύου (23%) παρέχει πάντα σε εφαρμογές και υπηρεσίες άδεια πρόσβασης στο μικρόφωνο ή τη webcam του, σύμφωνα με μια παγκόσμια έρευνα 15.000 ατόμων, που πραγματοποίησε η Kaspersky. Ταυτόχρονα, βέβαια, αυξάνεται και η ανησυχία των χρηστών για τους πιθανούς κινδύνους, που μπορεί να κρύβει αυτή η δραστηριότητα.

 

Σχεδόν έξι στους δέκα (59%) ανησυχούν ότι κάποιος θα μπορούσε να τους παρακολουθεί μέσω της κάμερας χωρίς να το γνωρίζουν και το 60% ανησυχεί ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω κακόβουλου λογισμικού. Αυτό δείχνει την πιθανότητα όλο και περισσότεροι να προστατεύσουν προληπτικά τον τεχνολογικό τους εξοπλισμό μελλοντικά, καθώς προσαρμόζονται στην τηλεργασία και στον ρόλο των συνεργατικών εφαρμογών.

 

Μικρόφωνα και κάμερες

Η χρήση της κάμερας και του μικροφώνου βοηθά τους ανθρώπους να περιηγούνται στο Διαδίκτυο, καλύπτοντας εργασιακές, κοινωνικές και ψυχαγωγικές ανάγκες. Τα εργαλεία αυτά εμπλούτισαν και διευκόλυναν την ξαφνική ψηφιακή μετάβαση.

 

Ως αποτέλεσμα, το 27% των ατόμων ηλικίας 25-34 να επιτρέπει πάντα την πρόσβαση, σύμφωνα με την έρευνα της Kaspersky. Αυτό είναι λιγότερο συχνό για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, με το 38% των ερωτηθέντων ηλικίας 55 ετών και άνω να απαντούν ότι δεν παρέχουν ποτέ σε εφαρμογές και υπηρεσίες τέτοια πρόσβαση.

 

Προστασία

“Ο καλύτερος τρόπος για να είστε αρκετά προσεκτικοί, ενώ θα συνεχίζετε να επωφελείστε από τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας, θα ήταν να εξετάζετε προσεκτικά τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες που χρησιμοποιείτε και τα δικαιώματα που ζητούν. Για παράδειγμα, θα είχε νόημα μια εφαρμογή βιντεοκλήσης να έχει δικαιώματα κάμερας. Ωστόσο, εάν υπάρχει μια εφαρμογή χωρίς καμία σχετική λειτουργικότητα, που ζητά πρόσβαση στο μικρόφωνό σας χωρίς καλή δικαιολογία, ίσως είναι καλύτερο να το διερευνήσετε”, τονίζει η εταιρεία.

 

Για να νιώθουν ασφαλέστεροι κατά τη χρήση webcam και να διασφαλίσουν ότι η αύξηση της εικονικής επικοινωνίας αντιμετωπίζεται με ανάλογη αύξηση των ατόμων, που προστατεύουν το απόρρητο και την ασφάλειά τους, η Kaspersky συμβουλεύει:

 

“- Επενδύστε σε ένα απλό, εξειδικευμένο κάλυμμα κάμερας για να είστε ήσυχοι, όταν το εργαλείο δεν χρησιμοποιείται.

- Χρησιμοποιήστε μια αποτελεσματική λύση ασφάλειας, που προσφέρει προηγμένη προστασία και καλύπτει πολλές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των συσκευών PC, Mac, Android και iOS.

- Αναλύστε ποιες από τις τρέχουσες εφαρμογές σας, επιτρέπεται αυτήν τη στιγμή να έχουν πρόσβαση στην κάμερα ή το μικρόφωνό σας και καταργήσετε τα δικαιώματα, όπου αυτό δεν είναι απαραίτητο”.