Έρευνες - Μελέτες

Τα 2/3 των smartphones το 2021 ενσωματώνουν εφαρμογές ΑΙ

smartpho_peopl

Μπορεί για τον μέσο καταναλωτή η Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence ή απλά ΑΙ) να θεωρείται μια προχωρημένη τεχνολογική τάση, ωστόσο, αποτελεί πλέον μια δυνατότητα, ενσωματωμένη σε συσκευές καθημερινής χρήσης, όπως τα smartphones. Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με τη Strategy Analytics, τα 2/3 (71%) των smartphones, που θα πωληθούν φέτος, παγκοσμίως, θα ενσωματώνουν εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.

 

Το 71% των smartphones, που θα πωληθούν φέτος παγκοσμίως,  θα ενσωματώνουν εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης“Η ενσωμάτωση ΑΙ σε συσκευές smartphones είναι μία επιλογή, που κάνουν πλέον όλο και περισσότεροι κατασκευαστές smartphones”, αναφέρει η εταιρεία στο “Smartphones: Global Artificial Intelligence Technologies Forecast to 2025”. Η Τεχνητή Νοημοσύνη χρησιμοποιείται σε διάφορες λειτουργίες σε smartphone, όπως η έξυπνη βελτιστοποίηση της ισχύος, οι εικονικοί βοηθοί, αλλά και για τη βελτίωση της απόδοσης της συσκευής.

 

Η έκθεση υπογραμμίζει το γεγονός ότι η AI έχει γίνει η πιο σημαντική τεχνολογία στα σύγχρονα smartphones. Οι δε πιθανές περιπτώσεις χρήσης ΑΙ στα smartphones είναι κυριολεκτικά αμέτρητες.

 

Μεταξύ άλλων, η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας και να αυξήσει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Για παράδειγμα, με τη χρήση ΑΙ ένα smartphone μαθαίνει τις συνήθειες του χρήστη και μπορεί να απενεργοποιεί, για παράδειγμα, υπηρεσίες και εφαρμογές, που δεν χρειάζονται ή χρησιμοποιούνται σπάνια.

 

Επίσης, χάρη στις εφαρμογές ΑΙ, ένα smartphone μπορεί να αναγνωρίζει αυτόματα τη φωνή του χρήστη του ή να εξαλείφει τους γύρω θορύβους κατά τη συνομιλία. Επίσης, η κάμερα ενός smartphone θα μπορεί να ρυθμίζει και να τραβήξει άμεσα καθαρές ζωντανές επαγγελματικές φωτογραφίες και βίντεο.

 

Εικονικοί βοηθοί

Η νέα έκθεση Strategy Analytics εκτιμά επίσης ότι το 2021 πάνω από το 80% των smartphones, παγκοσμίως, θα έχουν εικονικούς βοηθούς. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί σε 97% έως το 2025. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης, οι εικονικοί βοηθοί, όπως το Siri και ο βοηθός της Google, έχουν γίνει πλέον πιο έξυπνοι.  Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, ο ψηφιακός βοηθός της Google είναι ο κορυφαίος εικονικός βοηθός το 2021 με ποσοστό άνω του 60%, ακολουθούμενος από το Siri της Apple.

 

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, ένα smartphone εξοπλισμένο με AI μπορεί να βελτιώσει βασικές εργασίες. Η κάμερα AI έχει γίνει ήδη ένα από τα πιο βασικά πλεονεκτήματα για τα smartphones, που εστιάζουν στην απεικόνιση.

 

“Οι λειτουργίες ΑΙ, όπως η αναγνώριση αντικειμένων ή η ανίχνευση κίνησης, καθίστανται ολοένα και πιο σημαντικές σε premium συσκευές smartphone”, αναφέρει η Strategy Analytics.