Οι ψηφιακές πληρωμές θα φτάσουν τα $6,6 τρισ. σε αξία το 2021

Έρευνες - Μελέτες

της Νατάσας Φραγκούλη, fragouli@sepe.gr

09 Μαρτίου 2021

Ακόμη και πριν από την πανδημία, οι πληρωμές χωρίς μετρητά είχαν γίνει μια ελκυστική εναλλακτική λύση για δισεκατομμύρια ανθρώπους. Ωστόσο, μετά και από τα μέτρα κοινωνικής απόστασης, περισσότεροι άνθρωποι αγκαλιάζουν τις ανέπαφες πληρωμές ως ασφαλέστερο μέσο πραγματοποίηση πληρωμών τόσο στις ανεπτυγμένες, όσο και στις αναδυόμενες αγορές.

 

Η παγκόσμια αγορά των ψηφιακών πληρωμών καταγράφει αύξηση 40% τη διετία 2020 – 2021. Έως το 2025, η αξία της θα εκτιναχθεί στα $10,5 τρισΣύμφωνα με τα στοιχεία του Finaria.it, ο παγκόσμιος κλάδος ψηφιακών πληρωμών αναμένεται να φτάσει το 2021 τα $6,6 τρισ. το 2021, καταγράφοντας αύξηση 22% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.


 

Συνολικά, τη διετία 2020-2021 η αξίας της αγοράς ψηφιακών πληρωμών θα έχει διευρυνθεί κατά 40%. Μάλιστα, έως το 2025 θα εκτιναχθεί στα $10,5 τρισ.

 

Τη μερίδα του λέοντος στις ψηφιακές πληρωμές θα έχουν αυτές μέσω κινητών τηλεφώνων, οι οποίες σχεδόν θα διπλασιαστούν σε αξία έως το 2025, προσεγγίζοντας τα $4,6 τρισ. Η παγκόσμια βιομηχανία ψηφιακών πληρωμών έχει δει πολλές καινοτομίες τα τελευταία χρόνια, όπως τα ψηφιακά “πορτοφόλια”, οι πληρωμές P2P για κινητά, πληρωμές σε πραγματικό χρόνο και τα κρυπτονομίσματα.

 

Αυτοί οι νέοι και - στην πλειοψηφία τους - άμεσοι τρόποι πληρωμής χωρίς μετρητά έχουν προσελκύσει πολλούς χρήστες, παγκοσμίως. Ταυτόχρονα, μεγάλοι παίκτες, όπως η Amazon, το PayPal, η Apple και το Facebook, επενδύουν συστηματικά σημαντικά ποσά σε διαδικτυακές και mobile λύσεις πληρωμών. Η πανδημία ενέτεινε αυτήν την τάση, καθώς η εκτίναξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, παγκοσμίως, έχει δημιουργήσει χώρο για νέα επιχειρηματικά μοντέλα και ευκαιρίες στις ψηφιακές μεθόδους πληρωμής.

Ραγδαία εξέλιξη

Ωστόσο και προ της πανδημίας, η πορεία της αγοράς των ψηφιακών πληρωμών ήταν έντονα θετική. Το 2017, ολόκληρος ο τομέας των ψηφιακών πληρωμών κινούνταν - σε αξία - ελαφρά πάνω από τα $3 τρισ.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Statista, μέχρι τα τέλη του 2019 η αξία τους αυξήθηκε κατά 55% υπερβαίνοντας τα $4,7 δισ. δολάρια και συνέχισε να αυξάνεται έκτοτε. Το περασμένο έτος, η αξία των ψηφιακών πληρωμών κινήθηκε στα επίπεδα των $5,4 τρισ., σημειώνοντας ετήσια αύξηση 16%.

 

Η Ευρώπη παρουσιάζει την υψηλότερη ανάπτυξη στις ψηφιακές πληρωμές, παγκοσμίως. Με την πάροδο των ετών, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξελίχθηκαν στις κορυφαίες αγορές ψηφιακών πληρωμών στον κόσμο, ενώ το μερίδιο της Ευρώπης παρέμεινε σημαντικά μικρότερο.

 

Η κινεζική βιομηχανία ψηφιακών πληρωμών, ως η μεγαλύτερη παγκοσμίως, αναμένεται να φτάσει σε αξία τα $2,9 τρισ. δολάρια το 2021, καταγράφοντας αύξηση 16,8% σε ένα χρόνο. Η αγορά των ΗΠΑ ακολουθεί με ψηφιακές πληρωμές αξίας $1,26 τρισ., 22,6% περισσότερο απ’ ό, τι πριν από ένα χρόνο.

 

Ωστόσο, η Ευρώπη αναμένεται να καταγράψει την πιο μεγάλη ποσοστιαία αύξηση των ψηφιακών πληρωμών φέτος, με την αξία τους αυξάνεται κατά 28,3% στο $1,17 τρισ. Μέχρι το 2025, η ευρωπαϊκή αγορά αναμένεται να προσεγγίσει τα $2 τρισ.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021