Έρευνες - Μελέτες

Για νέο ρεκόρ ετοιμάζεται η αγορά PCs στην Ευρώπη το 2021

laptopfingers1

Την ισχυρότερη ανάπτυξη των τελευταίων ετών πετυχαίνει, από τις αρχές του 2021, η αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών στην περιοχή της Ευρώπης Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ). Συνολικά, το 2021 προοιωνίζεται μία εξαιρετική χρονιά για τις πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών στην περιοχή, με το 1ο τρίμηνο του έτους να σημειώνεται νέο ιστορικό υψηλό.

 

Το πιο δυνατό τρίμηνο στην ιστορία της θα είναι το 1ο τρίμηνο του 2021 για την αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών στην ΕΜΕΑΓια το σύνολο του 2021 - σύμφωνα με έρευνα της International Data Corporation (IDC) - οι πωλήσεις παραδοσιακών υπολογιστών (επιτραπέζιων, φορητών και σταθμών εργασίας) στην ΕΜΕΑ θα ανέλθουν συνολικά σε 96,4 εκατ. τεμάχια. Αυτή η επίδοση συνιστά άνοδο κατά 16% σε ετήσια βάση σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

 

Η πανδημία του COVID-19 λειτουργεί ως καταλύτης για την αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών με τα κατά τόπους lockdowns να εκτοξεύουν τη ζήτηση για συσκευές, που υποστηρίζουν την εξ αποστάσεως εργασία, την τηλε-εκπαίδευση και την κατ’ οίκον ψυχαγωγία. Ειδικά για το 1ο τρίμηνο της χρήσης, οι αναλυτές αναμένουν μία εντυπωσιακή άνοδο πωλήσεων της τάξης του 39%.

 

Η αγορά της Δυτικής Ευρώπης αναμένεται να είναι από τις πιο δυναμικές για τις πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών για επαγγελματική χρήση, με το ποσοστό της ανόδου να τοποθετείται στο 25,6% για το 1ο τρίμηνο της χρήσης. Μάλιστα, οι αναλυτές προβλέπουν ότι η αγορά θα συνεχίσει να διευρύνεται με διψήφια ποσοστά έως και το 3ο τρίμηνο του 2021, υποστηριζόμενη κυρίως από τις παραγγελίες για την κάλυψη των αναγκών της τηλε-εκπαίδευσης. Έντονη είναι η ζήτηση και από τον τομέα του Δημοσίου στις δυτικοευρωπαϊκές χώρες.

 

Πωλήσεις στη Δ. Ευρώπη

Και οι ίδιοι οι καταναλωτές συνεχίζουν να αγοράζουν συσκευές για την υποστήριξη της εξ αποστάσεως εργασίας, αλλά και της ψυχαγωγίας στο σπίτι. Έτσι, οι πωλήσεις συσκευών για προσωπική χρήση αναμένεται να αυξηθούν το 1ο τρίμηνο του 2021 κατά το εντυπωσιακό 60,5%, που είναι η ισχυρότερη επίδοση στην ιστορία της κατηγορίας. Ακόμη και η κατηγορία των desktops θα κινηθεί έντονα ανοδικά, με τις πωλήσεις να διευρύνονται κατά 21,6% το 1ο τρίμηνο. Το πιο εντυπωσιακό ποσοστό ανόδου θα δουν οι πωλήσεις φορητών υπολογιστών, αυξανόμενες κατά 70,2% το εξεταζόμενο διάστημα.

 

Ανοδικά και η Κ. Ευρώπη

Θετικές είναι οι προβλέψεις και για τις πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών στην περιοχή της Κεντρικής Ευρώπης σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Σε απόλυτους αριθμούς, στην περιοχή αναμένεται να διατεθούν το 1ο τρίμηνο περίπου 4,4 εκατ. υπολογιστές, ελαφρώς χαμηλότερες πάντως από το προηγούμενο τρίμηνο.

 

Ο τομέας της εκπαίδευσης θα παραμείνει ένας σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης σε πολλές χώρες της περιοχής, φτάνοντας σε όγκο πωλήσεων το 1,3 εκατ. υπολογιστές μέχρι τα τέλη του έτους.